Ο Patrick Shearn, ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί υπαίθριες, αιωρούμενες εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας για εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ μουσικής Coachella με την ομάδα του Poetic Kinetics, σχεδιάζει να τοποθετήσει με τρόπο που να αιωρούνται 30.000 μηνύματα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9Νοεμβρίου 1989.

Οι Βερολινέζοι και οι επισκέπτες καλούνται να μοιραστούν τις ελπίδες τους, τις επιθυμίες τους και τις αναμνήσεις τους σε ένα γιγαντιαίο πανό που πρόκειται να τοποθετηθεί κοντά στην πύλη – μια αναφορά στα πανό διαμαρτυρίας των διαδηλωτών που ζητούσαν την παύση της πολιτικής καταστολής από την Κομμουνιστική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989.

Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος ενός εβδομαδιαίου φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Νοεμβρίου για την 30η επέτειο. Στόχος του είναι να «γιορτάσει τις επιτυχίες της επανάστασης και να θυμηθεί τη χαρά της ανάκτησης της ελευθερίας και τους κινδύνους και τον πόνο της κοινωνικής αναταραχής», σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών Kulturprojekte Berlin. Ο Daniel Barenboim θα διευθύνει την ορχήστρα Staatskapelle στην Πύλη του Βρανδεμβούργου σε μια συναυλία το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου.

Μια προβολή βίντεο 3D στο Φόρουμ Humboldt θα αναπαραστήσει την ιστορική πρόσοψη του πρώην Παλατιού της Δημοκρατίας, το οποίο κατεδαφίστηκε για να ανοίξει το δρόμο για την ανακατασκευή του βασιλικού παλατιού. Προβολές που υπενθυμίζουν τα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αντιμετώπισαν το ανατολικό γερμανικό καθεστώς στις 4 Νοεμβρίου 1989 θα εμφανιστούν στην Αλεξάντερπλατς, με παρόμοιες παραστάσεις σε άλλες σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες όπως η East Side Gallery, η πρώην έδρα της Στάζι και η Gethsemanekirche, μια εκκλησία που χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης για την κοινότητα των διαφωνούντων. Μια νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, διαθέσιμη για λήψη στο www.mauar.berlin, αναπαριστά το Τείχος του Βερολίνου στις αρχικές τοποθεσίες του σε ένα smartphone ή tablet. Κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα αφηγείται επίσης ιστορικά γεγονότα στις τοποθεσίες, επιτρέποντας σε ένα χρήστη να συμμετάσχει σαν να βρισκόταν εκεί, για παράδειγμα, στις διαδηλώσεις στην Αλεξάντερπλατς.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ενώπιον των ευθυνών της για την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα η Τουρκία

Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους παρέδωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προς τον Επικεφαλής των Τουρκικών Ενταξιακών ...

Εκσυγχρονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος Το αρχαιολογικό μουσείο της Πάφου, στο οποίο φυλάσσονται πολύτιμοι αρχαιολογικοί ...

Θυμός και απογοήτευση για την ακύρωση των παραστάσεων

Ο ίδιος ο εκπαιδευτής του αλόγου στην παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι «Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα» ...

Trio Tekke Reloaded

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τους ως Τρίο Τεκκέ, οι Κύπριοι ...

Πλαστική Καρέκλα Vol.1

Πλαστικές καρέκλες. Οι πλαστικές καρέκλες. Η πορτοκαλί και η λευκή πλαστική καρέκλα. Πού τις ...

Στις 19 Απριλίου σηκώνουν αυλαία οι Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2013

  Γεμάτο κινηματογραφικές εκπλήξεις θα είναι -σύμφωνα με τους διοργανωτές του- το 11ο Διεθνές ...

X