Ο Θανάσης Παπαγεωργίου υποδύεται τον Μάρκο Βαμβακάρη στη θεατρική παράσταση «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης», μια παραγωγή του Θεάτρου Στοά.

Πρόκειται για έναν μονόλογο που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στην Ελλάδα συγκεντρώνοντας διθυραμβικές κριτικές και ταξιδεύει για μια παράσταση στην Κύπρο και στο Θέατρο Ριάλτο.

Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.

Τον μονόλογο έγραψε η Νάνση Τουμπακάρη και είναι βασισμένος στις αφηγήσεις του ίδιου του συνθέτη έτσι όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο «Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία» που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλλου-Κάϊλ.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ερμηνεύει τον μονόλογο όπου ο μεγάλος ρεμπέτης, ο βασανισμένος ποιητής, ο συνθέτης, ο μπουζουξής και ο τραγουδιστής Μάρκος Βαμβακάρης αφηγείται τη ζωή του.

Ο Βαμβακάρης θεωρείται ο «πατριάρχης» του ρεμπέτικου τραγουδιού ενώ με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα.

Η ζωή του συμπυκνώνεται μέσα στην εξομολόγηση – συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του: «Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου».

Σκηνοθεσία / Ερμηνεία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Λέα Κούση

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς της Ελλάδας, με μια πετυχημένη πορεία πέραν των 50 χρόνων στο θέατρο, δικαιωματικά θεωρείται ένας κλασικός θεατράνθρωπος. Από το 1962 που πρωτοανέβηκε στο θεατρικό σανίδι ερμηνεύοντας τον Κρέοντα στο έργο Οιδίπους Τύραννος, έπαιξε ως ηθοποιός σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1969 ίδρυσε τον Θίασο «ΒΗΜΑΤΑ» με τη Λήδα Πρωτοψάλτη. Η Θεατρική Εταιρία ΣΤΟΑ, που αποτελεί συνέχεια του Θεάτρου ΒΗΜΑΤΑ, λειτουργεί από το 1971 μόνιμα και ανελλιπώς στο Θέατρο ΣΤΟΑ στην περιοχή Ζωγράφου. Έκτοτε, ο Θανάσης Παπαγεωργίου διευθύνει και σκηνοθετεί ανελλιπώς στη Στοά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό θεατρικό έργο του οποίου θεωρείται εκ των θεμελιωτών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα συνεργάζεται και κυρίως σκηνοθετεί σε άλλα θέατρα – κρατικά, ελεύθερα και ΔΗΠΕΘΕ. Στην τηλεοπτική του δουλειά συμπεριλαμβάνονται σκηνοθεσίες παιδικών έργων και σκηνοθεσίες για το Θέατρο της Δευτέρας της ΕΡΤ. Έχει σκηνοθετήσει στην ΕΤ-2 τη σειρά «Μαντάμ Σουσού» στην οποία ερμήνευσε τον ρόλο του Παναγιωτάκη.

Ταυτόχρονα, έχει γράψει πέντε θεατρικά έργα και έχει διδάξει υποκριτική στη Σχολή Βεάκη, στη Σχολή Κατσέλη και στο Θεατρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε για δύο χρόνια Διευθυντής και Καθηγητής της Υποκριτικής, στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες, περιοδικά και free press γράφοντας σχόλια και επιφυλλίδες από το 1982 (ΤΑ ΝΕΑ (20 χρόνια) – Η ΛΕΞΗ – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ). Έχει εκδοθεί το βιβλίο «Εγκωμιάζοντας εγκλήματα» στις Εκδόσεις Καστανιώτη με κείμενα από επιφυλλίδες του.

Υπήρξε για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Πρόεδρος του Τομέα Θεάτρου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, για περισσότερα από είκοσι χρόνια Μέλος της Επιτροπής Κρατικών βραβείων θεατρικού έργου και μέλος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου. Από τον Μάιο του 2015-2018 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές για σκηνοθεσίες του αλλά και για την συνολική του προσφορά στο Θέατρο. Ξεχωρίζει το 1998 η βράβευση του από την Ένωση Κριτικών Ελλάδος με το βραβείο Κουν για τη σκηνοθεσία του στο έργο «La cumparsita» και το 2000 με το βραβείο Κάρολου Κουν για τη σκηνοθεσία του στο έργο του Παναγιώτη Μέντη «La cumparsita».

+ Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο. Εισιτήρια προς 15 και 12 ευρώ στο τηλ. 77777745 και στο www.rialto.com.cy. 
Η παράσταση έχει διάρκεια 95 λεπτά. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Συνάντηση κορυφής στο Σατιρικό Θέατρο

Πρεμιέρα κάνει απόψε η νέα παραγωγή του Σατιρικού Θέατρου «Φάλαινες τον Αύγουστο» που ανεβαίνει ...

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος εκθέτει στην Alpha C.K.Art Gallery

Τη νέα δουλειά του Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος εξειδικεύεται στη χρήση γυαλιού, παρουσιάζει η ...

Η περίφημη κολεκτίβα από τη Βαρκελώνη «El Conde de Torrefiel» αναζητά ερμηνευτές για το «La Plaza»

Οι El Conde de Torrefiel, διάσημοι για τα εκπληκτικά ταμπλό βιβάν που δημιουργούν επί ...

«Θεία Κωμωδία», θεατρική εμπειρία

Τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη «Θεία Κωμωδία» παρουσιάζει σε μία μόνο παράσταση η ...

Στην Κύπρο για μία συναυλία ο Κωστής Μαραβέγιας

Την πρώτη του συναυλία στην Κύπρο θα δώσει στις 20 Μαρτίου ο Κωστής Μαραβέγιας, ...

Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: Έναρξη με «Τρωάδες»

Με το εμβληματικό, διαχρονικό κι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ευριπίδη, Τρωάδες, σε ...

X