Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana

 • Ο εργασιακός κόσμος στις μέρες μας είναι κατά μεγάλο βαθμό προϊόν των εξελίξεων, ζυμώσεων και μεταρρυθμίσεων που έφερε η βιομηχανική επανάσταση. Με αφορμή τον σύγχρονο επαναπροσδιορισμό του νοήματος της εργασίας, η Europeana, η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, ξεκινά μια σεζόν-αφιέρωμα στην Ιστορία της Εργασίας.

   

  Το αφιέρωμα “Europe at work” αφηγείται και διερευνά τη βιομηχανική μας κληρονομιά και την εργασία στην Ευρώπη κατά την περίοδο αυτή. Εξερευνήστε τη νέα συλλογή βιομηχανικής κληρονομιάς στην Europeana και τα περίπου 440.000 τεκμήρια για να ανακαλύψετε συναρπαστικό υλικό από τη βιομηχανική και εργασιακή μας παράδοση. Τους επόμενους μήνες, θα προστεθούν εικονικές γκαλερί και ιστολόγια που θα εξερευνήσουν αυτά τα θέματα. Όσοι πολίτες θέλουν, μπορούν να μοιραστούν την ιστορία τους και να συνεισφέρουν στο αφιέρωμα με φωτογραφίες και σχετικό αρχειακό υλικό, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα.

  Η «Ευρώπη στην Εργασία» αφορά όλους μας. Κοιτάξτε τις παραδειγματικές ιστορίες – από έναν σύγχρονο γαλακτοπαραγωγό σε έναν καταστηματάρχη τη δεκαετία του 1890.

   

  Bild från Svenska Tobaksmonopolets fabrik i Arvika tagen år 1946.

   

  Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019, η Europeana, μαζί με μουσεία, γκαλερί, βιβλιοθήκες και αρχεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα διεξάγει σειρά ημερών συλλογής που θα καταγράφουν τις ιστορίες των ανθρώπων που εργάστηκαν σε χώρους βιομηχανικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Η πρώτη εκδήλωση είναι στο Λουξεμβούργο στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2019. Εστιάζεται στην πορτογαλική κοινότητα του Λουξεμβούργου και θα πραγματοποιηθεί στο Gare-Usines de Dudelange του Λουξεμβούργου.

  Περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

   

  Η Europeana συγκεντρώνει στη διαδικτυακή της πύλη πάνω από μισό εκατομμύριο αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη και συμβάλλει στην ανάπτυξη μίας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, όχι μόνο στην κοινότητα των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των αρχείων της Ευρώπης, αλλά και των πολιτών, καθώς και των κοινοτήτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

   

   

   

   

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Χόλιγουντ και Μέγαρο

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ήρθαν οι Γερμανοί, συζήτησαν με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ...

  «Πέτρα, Φορέας Ιστορίας και Πολιτισμού» στην Κλήρου

  To Σάββατο 11/10/14 διοργανώνεται στην κοινότητα Κλήρου η εκδήλωση «Πέτρα, φορέας Ιστορίας και Πολιτισμού» ...

  Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Όπερα της Νέας Υόρκης

  Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου η Όπερα της Νέας Υόρκης αφότου ανακοίνωσε ...

  Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Κύπρια 2015

  Αποφασίστηκε το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια μετά από αξιολόγηση 90 προτάσεων και ...

  ekthesis-online.com | Μια ψηφιακή γκαλερί στο διαδίκτυο

  Ένας πρωτοποριακός χώρος εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, με σκοπό την έκθεση και διάδοση έργων ...

  Βασίλης Κεκάτος: «Είναι ωραίο να κάνεις σινεμά με τους ανθρώπους που αγαπάς»

  «Είναι μία μικρή ιστορία για τον έρωτα που μπορεί να προκύψει στο πιο ανέλπιστο ...

  X