Μαγδαλένα Ζήρα: «’Οι Λύκοι’ αγγίζουν τις χορδές όλων»

Το ντεμπούτο έργο της Σάρα Ντελάπ, «Οι Λύκοι», συνεχίζει τις παραστάσεις του στη Λευκωσία, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα

Η παράσταση που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, επέστρεψε στην πρωτεύουσα για παραστάσεις μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου. Το γήπεδο μεταφέρθηκε στο Θέατρο Δέντρο, όπου εννιά κορίτσια αναλαμβάνουν τον δύσκολο ρόλο των παικτριών μίας μαθητικής ποδοσφαιρικής ομάδας που προπονείται στη σκηνή, ενσαρκώνοντας έκαστη τον ρόλο της.

Για το συγκεκριμένο έργο, που ανεβαίνει στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021, μίλησε η σκηνοθέτις Μαγδαλένα Ζήρα και η ηθοποιός Μάρθα Κωνσταντίνου, στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει;».

Το έργο ερμηνεύουν οι: Βάρσια Αδάμου, Αλεξία Αλέξη, Νέδη Αντωνιάδη, Στυλιάνα Ιωάννου, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μάρθα Κωνσταντίνου, Ήβη Νικολαΐδου, Θέκλα Φλουρή, Μαρίλια Χαριδήμου και Χρυστάλλα Χατζηαδάμου.

Τι καθιστά ξεχωριστή τη συγκεκριμένη παράσταση;

Μαγδαλένα: Καταρχάς το γεγονός ότι πρόκειται για μία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, αυτό από μόνο του είναι κάτι καινούργιο και απροσδόκητο για το κοινό. Εμένα με γοήτευσε το γεγονός ότι η συγγραφέας ασχολείται με αυτή την ηλικιακή ομάδα των έφηβων κοριτσιών που συνήθως δεν θεωρούνται τόσο ενδιαφέρουσες ή άξιες λόγου για να δομήσουμε ένα ολόκληρο έργο πάνω τους και να τις κάνουμε το επίκεντρο ενδιαφέροντος. Η Σάρα Ντελάπ λοιπόν, τοποθετώντας στο επίκεντρο αυτή την ομάδα κοριτσιών παρουσιάζει με μεγάλη ευαισθησία τις «τραγωδίες» αυτής της ηλικίας, τα τεράστια μαθήματα ζωής που λαμβάνει ο καθένας σε αυτή τη μεταβατική φάση προς την ενηλικίωσή του και παρουσιάζει τους χαρακτήρες σαν τρισδιάστατους ανθρώπους με ευαισθησίες, με πολιτικές αναζητήσεις, και προβληματισμούς, στοιχεία που αρκετοί δεν συνδέουν με τη νέα γενιά, καθώς καμιά φορά την υποτιμούμε. Εγώ πιστεύω αντίθετα, ότι στην εποχή μας αυτή η νέα γενιά είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη και αρκετά προβληματισμένη.

η
Η ηθοποιός Μάρθα Κωνσταντίνου

Φαντάζει πολύ δύσκολο το γεγονός ότι προπονείστε επί σκηνής, ερμηνεύοντας παράλληλα η καθεμία τον ρόλο της.

Μάρθα: Είναι μεγάλη η πρόκληση, αλλά τόσο η Μαγδαλένα όσο και η ομάδα που έχει επιλέξει, είναι για τα δύσκολα! Μας αρέσουν οι προκλήσεις, οπότε ήταν κάτι που αγαπήσαμε από την πρώτη μέρα των προβών μας και δώσαμε το εκατό τοις εκατό του εαυτού μας γι’ αυτή την παράσταση.

Ο κόσμος είχε ανάγκη αυτό το έργο

Ποια είναι η μέχρι στιγμής αντίδραση του κόσμου;

Μάρθα: Αυτό που λέω εγώ κι αυτό που εισπράττω είναι ότι το έργο είναι πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο και νομίζω ότι ο κόσμος το είχε ανάγκη.

Όλοι βρίσκουν την αλήθεια στο κείμενο της Σάρα Ντελάπ

Μαγδαλένα: Αυτό που ακούω συνέχεια ειδικά από ανθρώπους που έχουν παιδιά σε τέτοια ηλικία είναι το πόσο αληθινή είναι η παράσταση. Ωστόσο ακόμα και άτομα που δεν έχουν παιδιά συνδέονται πάρα πολύ με το περιεχόμενο του έργου, με τον τρόπο που αυτό μιλά για την περιθωριοποίηση, για την αγωνία να ενταχθεί κανείς μέσα στο σύνολο, για τις κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας και την πίεση από το περιβάλλον του, για τον ρατσισμό και για τον σεξισμό. Όλοι βρίσκουν την αλήθεια στο κείμενο της Σάρα Ντελάπ. Αγγίζει τις χορδές όλων αυτό το έργο.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε κατά την προετοιμασία του έργου;

Μάρθα: Το γεγονός ότι είμαστε εννιά γυναίκες πάνω σε μία σκηνή. Εννιά γυναίκες υπερδυνάμεις- όπως μας χαρακτηρίζω- που λειτουργούμε σαν ομάδα. Αυτό ήταν το στοίχημα και πιστεύω ότι το κερδίσαμε. Να παντρέψεις δηλαδή, τόσα άτομα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, με διαφορετικές απόψεις και διαφορετικό παρελθόν και να τα κάνεις να φαίνονται ένα πάνω στη σκηνή. Είμαστε μία γροθιά σε αυτή την παράσταση.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία/Μετάφραση: Μαγδαλένα Ζήρα

Ποδοσφαιρική προπόνηση και κίνηση: Ανδρέας Λουκά

Σκηνικά-κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους

Παραγωγή: ΣΕΖΟΝ Γυναίκες και Φανταστικό Θέατρο

Το έργο ερμηνεύουν οι: Βάρσια Αδάμου, Αλεξία Αλέξη, Νέδη Αντωνιάδη, Στυλιάνα Ιωάννου, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μάρθα Κωνσταντίνου, Ήβη Νικολαΐδου, Θέκλα Φλουρή, Μαρίλια Χαριδήμου και Χρυστάλλα Χατζηαδάμου.

+ Θα δοθούν παραστάσεις στο Θέατρο Δέντρο στις 16, 17, 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου στις 20:30. Εισιτήρια προς 15 και 12 ευρώ. Κρατήσεις / πληροφορίες τηλ. 99602428/97626798 και στη σελίδα του Φανταστικού Θεάτρου στο facebook [Θέατρο Δέντρο, Ενότητας 44Β, Παλουριώτισσα]. 

 

 

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι»

Αυλαία σήκωσε χθες Πέμπτη 19 Μαρτίου η νέα υπηρεσία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν ...

Ο Γούντι Άλεν σκηνοθετεί όπερα στη Σκάλα του Μιλάνου

Ο Γούντι Άλεν σκηνοθετεί όπερα: η Σκάλα του Μιλάνου υποδέχεται από τις 6 έως ...

Το Θέατρο «Σκάλα» ανέβασε παράσταση στη Ρωσία

Το Θέατρο «Σκάλα» συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Φόρουμ Αρχαίων Πόλεων στην πόλη Riazan της ...

Ακυρώνεται η φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Οι διοργανωτές του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ...

Το Μιστέρο Μπουφό ταρακουνά το οικοδόμημα μέσα μας

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου Γνωστός στο κυπριακό κοινό από το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα ...

Ακυρώνονται οι παραστάσεις για το έργο «Ο Θεός έχει χιούμορ»: ανακοίνωση συγγραφέα

Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες παραστάσεις για το έργο «Ο Θεός έχει χιούμορ»- το οποίο θα ...

X