Τέσσερις ταινίες Κυπρίων δημιουργών προβάλλονται στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, όπως είναι γνωστό το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 του μήνα με την προβολή 115 μεγάλου μήκους ταινιών και 63 μικρού μήκους σε τρία Διαγωνιστικά Τμήματα και μεγάλα αφιερώματα.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Μικρού Μήκους ταινιών θα διαγωνιστούν 47 ταινίες, από τις οποίες οι τέσσερις προέρχονται από Κύπριους σκηνοθέτες.

Πρόκειται για τις ταινίες Off Guard της Ντάινας Παπαδάκη, Wax and Feathers του Μάριου Λιζίδη, «Αναδιοργάνωση» του Αιμίλιου Αβραάμ και «Φυστίκια Αιγίνης» του Σάββα Σταύρου.

  • Off Guard, της Ντάινας Παπαδάκη
    Μυθοπλασία, 12′, Κύπρος 2019

Δυο φρουροί [Αντώνης Κατσαρής, Ανδρέας Τσέλεπος] φυλάνε ένα μυστηριώδες κτήριο. Η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου όταν ο ένας αποφασίζει ν’ ανοίξει την πόρτα και να μάθει τι κρύβεται από πίσω. Η ρουτίνα και σταθερότητα της αποδοχής της μοίρας και ύπαρξής μας ως μια δεδομένη συνθήκη αναταράσσεται όταν αποφασίσουμε ν’ ανοίξουμε την πόρτα για να δούμε τι κρύβεται πίσω της.

Η Ντάινα Παπαδάκη είναι Κύπρια επαγγελματίας σκηνοθέτης, πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου, με σκηνοθετική καριέρα σε διαφημιστικά σποτ, μουσικά βίντεο, εταιρικά ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό της. Οι ταινίες της και η δημιουργική δουλειά της έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο.

Φιλμογραφία
2018 – Το Τέρας / The monster
2014 – 5 Τρόποι να Πεθάνεις / 5 Ways 2 Die
2010 – Ημίφως της Εδέμ / Nightfall of Eden
2006 – Παγιδευμένη Εντός / Trapped inside

  • Wax & Feathers, του Μάριου Λιζίδη

Πειραματική, 15′, 2018

«Ο πατέρας πέθανε πριν 30 χρόνια, ωστόσο τον είδα ένα χρόνο πριν, στο όνειρό μου.» Η ταινία είναι μια μεταφυσική συζήτηση με μια οπτασία, μια δομή ονείρων και αναμνήσεων που εγείρει θέματα ταυτότητας, μνήμης και ύπαρξης. Και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, «είναι μια εξερεύνηση των θεμελιωδών ζητημάτων της απώλειας, της μοίρας και της ικανότητας του σινεμά να αναδημιουργεί μια εμπειρία».

Ο Μάριος Λιζίδης είναι Κύπριος σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και καθηγητής πειραματικού κινηματογράφου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Τέχνης του Εδιμβούργου και η ταινία Wax and Feathers ήταν το thesis του. Προηγουμένως δημιούργησε μια σειρά από πειραματικές ταινίες ενώ ασχολήθηκε και με την μουσική σύνθεση και τη συγγραφή σεναρίου. Έκανε εκθέσεις φωτογραφίας σε Σκωτία και Κύπρο.

Φιλμογραφία
2019 – Man In The Dark (διευθυντής φωτογραφίας)
2018 – Wax and feathers
2018 – Pegasus in the lab
2017 – Question your teaspoons
2016 – Time Flies

Δείτε το τρέιλερ εδώ

      • Αναδιοργάνωση / Rearrangement, του Αιμίλιου Αβραάμ

Όταν ο Λεωνίδας [Μάκης Παπαδημητρίου] επιδιώκει ένα συμβόλαιο ανακαίνισης σπιτιού, ανακαλύπτει σύντομα ότι η πιθανή του πελάτισσα [Βασιλική Διαλυνά] είναι πολύ επίμονη στο να γίνονται τα πράγματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της.

Ο Αιμίλιος Αβραάμ είναι κάτοχος διπλώματος Audio Visual Communication, πτυχίου Bsc Media Technology και πιστοποιητικού Digital Compositing. Τα τελευταία 13 χρόνια εργάστηκε σε εκατοντάδες παραγωγές τηλεοπτικών διαφημίσεων στο μοντάζ και στα οπτικά εφέ και σε διάφορες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία επτά χρόνια γράφει και σκηνοθετεί μουσικά βίντεο και ταινίες μικρού μήκους. Η ταινίες του BAD HABITS (2016) και REARRANGEMENT (2018) έλαβαν μέρος σε κυπριακά και διεθνή φεστιβάλ και απέσπασαν συνολικά εννέα βραβεία. Τον τελευταίο χρόνο αναπτύσσει το σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους “Σμαράγδα” με την υποστήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου Κύπρου [ΣΕΚΙΝ] μέσω των διεθνών προγραμμάτων ανάπτυξης σεναρίου First Films First και Torino Film Lab Extended.

Φιλμογραφία
2016, Bad Habits
2018, Rearrangement

      • Φυστίκια Αιγίνης / A jar of nuts, του Σάββα Σταύρου
        Μυθοπλασία, 17′, Κύπρος/Ελλάδα/Μ. Βρετανία, 2019

Ο μοναχικός 40χρονος Γιώργος [Μάκης Παπαδημητρίου] σχεδιάζει τον θάνατό του, μετά τον θάνατο της μητέρας του που προκλήθηκε από ένα… φυστίκι αιγίνης. Καθώς η μέρα προχωρά, ο Γιώργος επιτρέπει σε ανθρώπους και άλλα εμπόδια να ματαιώσουν τη θανατηφόρα βουτιά από το μπαλκόνι. Η ιστορία είναι βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη «Φυστίκια Αιγίνης».

Ο Σάββας Σταύρου είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και φωτογράφος. Το σενάριό του για την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία έχει επιλεχθεί και είναι ανάμεσα σε 8 πρότζεκτ του εργαστηρίου Sundance Mediterranean Screenwriters Lab 2018.

 

Φιλμογραφία
2018 – Φυστίκια Αιγίνης (μικρού μήκους)

2018 – Every Single Night (μικρού μήκους)
2017 – Sirens (music video)
2016 – Timezones (music video)
2016 – Selene (music video)
2015 – Interlude (μικρού μήκους)
2013 – Dorothea (μικρού μήκους)
2010 – Song to the Siren (μικρού μήκους)

+ Νύχτες Πρεμιέρας από 18 μέχρι 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Πληροφορίες εδώ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις»

Στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου διοργανώνεται η εκδήλωση «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις», ...

Κωνσταντίνος Πατσαλίδης: «Ήταν χρέος μου να κάνω την ταινία ’30’»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Κάνοντας μία «στάση» από τη φεστιβαλική τους πορεία τόσο η ...

Σινεμά κάθε Δευτέρα από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου

Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά η φθινοπωρινή σεζόν στην Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, που ...

Avant Premiere για την ταινία «Chappaquiddick»

Οι ακροατες του ΠΟΛΙΤΗ 107,6 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν και πρώτοι ...

Ημέρες Κοινοπολιτειακού Σινεμά

Ταινίες από χώρες της Κοινοπολιτείας προβάλλονται τον Μάρτιο στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Κοινοπολιτειακού ...

X