Ο βασιλιάς Κινύρας έγινε animation

 • Σε παγκόσμια πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ θα δούμε την ταινία Κινύρας, Ιερεύς Κλιτός Αφροδίτας, του Σταύρου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τον μυθολογικό βασιλιά της Κύπρου Κινύρα, ωραιότατο άντρα, εφευρέτη, που διέθετε παροιμιώδη πλούτο και έπαιζε λύρα. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών Τζον Φράνκλιν, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Κινύρα. Επιπλέον, οι μύθοι που περιβάλλουν τον βασιλιά αποτυπώνονται με την τεχνική του cartoon animation, για την οποία συνεργάστηκαν ο ανιματέρ Σταύρος Χριστοφόρου και η σκιτσογράφος/εικονογράφος Γκλίνις Φοκς.

  Σε αυτό το σκίτσο αποτυπώνεται ο μύθος του Αμάρακου, γιου του Κινύρα, που ήταν εφευρέτης αρωμάτων. Ο μύθος λέει πως ενθουσιασμένος από τη δημιουργία ενός εξαίσιου αρώματος ο μικρός Αμάρακος έτρεξε στο παλάτι να το δώσει στον πατέρα του. Τότε έχασε τον βηματισμό του, έριξε κάτω το μπουκάλι κι αυτό έσπασε, σκορπίζοντας το άρωμα σε όλο το παλάτι. Ο Αμάρακος ντράπηκε και θρηνούσε τόσο πολύ που οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε ένα φυτό με υπέροχο άρωμα, ο γνωστός σήμερα αμάραντος.

  + Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ 2019.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Το κορίτσι με το μπαλόνι

  “Το κορίτσι με το μπαλόνι”, ένα γκράφιτι του διάσημου καλλιτέχνη Banksy, αναδείχθηκε το έργο ...

  KIM SHISH KEBAB

  -Γεια σου Ορέστη. -Γεια Γιαγιά. -Στην προσωπική σου ζωή και κοινωνικές σχέσεις είσαι απαιτητικός, ...

  O Caravaggio δεν είναι ποτέ πίσω μας, είναι το μέλλον μας”*

  Ο Γιάννης Κουνέλλης αποφάνθηκε τη *ρήση του τίτλου σε μια συνέντευξή του το 2007. ...

  Λούτσιο Ντάλα

  “Μάρτιο ήρθε, Μάρτιο έφυγε”. Η επανάληψη της συνθήκης γέννησης και θανάτου του Λούτσιο Ντάλα ...

  My Week With Marilyn

  Το 1956, η Μέριλιν Μονρόε πήγε για πρώτη φορά στην Αγγλία, για τα γυρίσματα ...

  Ραΐσσα Αγγελή | Cosmicomics

  Η έκθεση της τελευταίας δουλειάς της Ραΐσσας Αγγελή με τίτλο Cosmicomics είναι «ένας βατήρας ...

  X