Ο βασιλιάς Κινύρας έγινε animation

 • Σε παγκόσμια πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ θα δούμε την ταινία Κινύρας, Ιερεύς Κλιτός Αφροδίτας, του Σταύρου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τον μυθολογικό βασιλιά της Κύπρου Κινύρα, ωραιότατο άντρα, εφευρέτη, που διέθετε παροιμιώδη πλούτο και έπαιζε λύρα. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών Τζον Φράνκλιν, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Κινύρα. Επιπλέον, οι μύθοι που περιβάλλουν τον βασιλιά αποτυπώνονται με την τεχνική του cartoon animation, για την οποία συνεργάστηκαν ο ανιματέρ Σταύρος Χριστοφόρου και η σκιτσογράφος/εικονογράφος Γκλίνις Φοκς.

  Σε αυτό το σκίτσο αποτυπώνεται ο μύθος του Αμάρακου, γιου του Κινύρα, που ήταν εφευρέτης αρωμάτων. Ο μύθος λέει πως ενθουσιασμένος από τη δημιουργία ενός εξαίσιου αρώματος ο μικρός Αμάρακος έτρεξε στο παλάτι να το δώσει στον πατέρα του. Τότε έχασε τον βηματισμό του, έριξε κάτω το μπουκάλι κι αυτό έσπασε, σκορπίζοντας το άρωμα σε όλο το παλάτι. Ο Αμάρακος ντράπηκε και θρηνούσε τόσο πολύ που οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε ένα φυτό με υπέροχο άρωμα, ο γνωστός σήμερα αμάραντος.

  + Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ 2019.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Τρωάδες δικαιωμένες

  Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δύο παραστάσεις των Τρωάδων, της πολυσυζητημένης θεατρικής παραγωγής του ...

  Τέσσερις συναυλίες σε μια μικρή βαλίτσα

  “Και πού να πας, και πού να ‘ρθεις και πού να επιστρέψεις, που ‘ναι ...

  Ταπισερί διά χειρός Χατζηκυριάκου – Γκίκα

  Μια έκθεση που εντυπωσιάζει ήδη από τις εικόνες της ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, ...

  Πίτουρα – Πούπουλα

  Το περιορισμένης έκδοσης χειροποίητο έντυπο “Πίτουρα – Πούπουλα” της χαράκτριας και εικονογράφου Σιμώνης Φιλίππου ...

  “Σημείο Επαφής”

  Έι, ψιτ! Οι εκδόσεις του “Π” που έπαιρνες στα χέρια σου μέχρι τώρα, μόλις ...

  Περί Φόρμας

  «Τρόπους του ποιείν», κατά τον Πολ Βαλερί, εξετάζουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση ...

  X