Στην Κωνσταντίνα Ζάνου το Edmund Keeley Book Prize

Για το βιβλίο της με τίτλο Transnational Patriotism in the Mediterranean,1800-1850: Stammering the Nation [Oxford University Press, 2019]
Η Κωνσταντίνα Ζάνου ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 ακαδημαϊκούς και απέσπασε το φετινό βραβείο Edmund Keeley για το βιβλίο της με τίτλο Transnational Patriotism in the Mediterranean,1800-1850: Stammering the Nation [Oxford University Press, 2019].  
Σε αυτό το βιβλίο, η Κύπρια ακαδημαϊκός, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εντοπίζει την πορεία μετάβασης των αυτοκρατοριών σε έθνη-κράτη, με ιδιαίτερη έμφαση στο λεξιλόγιο που προκύπτει για αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κριτικής Επιτροπής του βραβείου, «η Ζάνου ως ειδικός διασώζει μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Μεσογείου και ρίχνει φως σε λογοτεχνικές και πολιτικές μορφές των οποίων οι ιστορίες θα έπρεπε να ξαναδουλευτούν για να ενταχθούν στις εθνικές αφηγήσεις.»
Κινούμενο ανάμεσα στη μικρο- και τη μακρο-ιστορία, το βιβλίο εστιάζει στον χώρο εκείνο όπου οι ατομικές ιστορίες, τα πολιτικά πεδία και η εγγραφή τους στη γλώσσα, εξυπηρετούν στη διερεύνηση του περιεχομένου του πατριωτισμού κατά τον 19ο αιώνα.
Την Κριτική Επιτροπή του Edmund Keeley Book Prize που απονέμεται από τον Οργανισμό MGSA (Modern Greek Studies Association of North America), αποτέλεσαν οι Δημήτρης Αντωνίου (πρόεδρος), Φωτεινή Δημηρούλη (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και Νικόλας Πρεβελάκης (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ).

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο του 26ου Συμποσίου του MGSA στο Σακραμέντο.

Το βραβείο Edmund Keeley απονέμεται ετήσια σε ένα ακαδημαϊκό βιβλίο με ελληνική θεματολογία, που κυκλοφορεί αρχικά στην αγγλική γλώσσα. Με αυτό το βραβείο τιμάται το έργο του ακαδημαϊκού Edmund Keeley (1928-) o oποίος έγραψε ή μετέφρασε περισσότερα από 30 βιβλία. Θεωρείται ειδικός στο έργο των ποιητών Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσου αλλά και στη μεταπολεμική περίοδο στην Ελλάδα. Δίδαξε για 40 χρόνια Αγγλικά, Δημιουργική Γραφή και Ελληνικές Σπουδές και συνταξιοδοτήθηκε το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. 

+ To βιβλίο Transnational Patriotism in the Mediterranean, 1800-1850: Stammering the nation θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια μέχρι τα τέλη του 2020.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Φεστιβάλ των Καννών τιμά τους Φελίνι και Μαστρογιάννι

Φεντερίκο Φελίνι και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι τιμούνται στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το ...

Έκθεση του Peter Eramian στον χώρο «Θκιό Ππαλιές»

Στις 24 Μαρτίου 2016 εγκαινιάζεται η νέα εικαστική πρόταση του Peter Eramian με τίτλο ...

Έκθεση για τον Τζον Λένον και τη σύζυγό του στο Λίβερπουλ

Την πρώτη παγκοσμίως έκθεση η οποία παρουσιάζει την ιστορία του διάσημου μέλους των Beatles ...

Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013 που απονέμει κάθε χρόνο το ...

Ακύρωση παραστάσεων ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά ...

«Ο Χειμώνας»: ελληνικό θρίλερ σε διεθνείς αίθουσες

Το παραδοσιακό φλιτζάνι και το «διάβασμα» της μοίρας στα κατακάθια του καφέ, οι παλιές ...

X