Act for Heritage | Στη Λευκωσία συνέδριο για τα πολιτιστικά αγαθά

Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, το διεθνές συνέδριο «Δράσε για την Κληρονομιά! Προωθώντας τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά μεταξύ κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών», που συνδιοργανώνεται στις 24-26 Οκτωβρίου από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο ‘Φιλοξενία’.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν αύριο το πρωί, με χαιρετισμoύς που θα απευθύνουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Gabriella Battaini-Dragoni.

Στο συνέδριο θα παραστούν αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, όπως  ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Τελωνείων Δρ. Κunio Mikuriya. Σε αυτό θα συμμετέχουν πέραν των 120 συνέδρων από περισσότερα από 40 κράτη, την ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO και ο ΟΑΣΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ενδιαφερόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης της οικουμενικότητας της Σύμβασης της Λευκωσίας και θα εξετάσουν πιθανές συνέργειες με άλλες διεθνείς Συμβάσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις ως προς το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών στην καταπολέμηση αδικημάτων που αφορούν τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς και για τρόπους ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά, γνωστή και ως «Σύμβαση της Λευκωσίας» υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2017.

Μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Μεξικό και έχει υπογραφεί από 10 άλλα Κράτη. Η Σύμβαση στοχεύει στην πρόληψη της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και την ποινικοποίηση σχετικών αδικημάτων, τομείς στους οποίους η Κύπρος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Υποστηρικτές του συνεδρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια μέσου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Υφυπουργείο Τουρισμού και η Τράπεζα Κύπρου και ο ΟΠΑΠ.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/MK)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : Ο στόχος που δεν υπήρξε ποτέ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Η σουρεαλιστική στιγμή κατά την οποία χρειάζεται να καταφύγει κανείς ...

Ψηφιδωτά Κανακαριάς: Εντοπίστηκε και ο Απόστολος Μάρκος

Με τίτλο «Συμπληρώνεται το παζλ των ψηφιδωτών της Κανακαριάς», ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Walk of ...

Απεβίωσε ο νομπελίστας συγγραφέας Ίμρε Κέρτες

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο Ούγγρος συγγραφέας Ίμρε Κέρτες [Imre Kertesz], βραβευμένες με ...

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για πολιτιστικές επιχορηγήσεις

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν ότι έχουν αναρτήσει ...

Περιορισμένη η πρόσβαση των επιχειρήσεων πολιτισμού σε τραπεζικό δανεισμό

Απογοητευτική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, των επιχειρήσεων ...

Πλατφόρμα Χορού ’12 | Μαρίνα Πογιατζή

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

X