Με εννέα έργα νέων δημιουργών πραγματοποιείται η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Waves, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία.

Το φεστιβάλ, την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου έχει η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου και σ’ αυτό θα παρουσιαστούν τα έργα πέντε Κύπριων και τεσσάρων προσκεκλημένων από το εξωτερικό χορογράφων, συγκεκριμένα από το Φεστιβάλ Lucky Trimmer του Bερολίνου.

«Νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα αναζητώντας επαφή με ένα ευρύ κοινό», αναφέρουν οι διοργανωτές.

«Το φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από την πολυφωνία και ξεχωριστή προσέγγιση των χορογράφων στη δομή και το ύφος των έργων. Χορογράφοι που μέσα από τα έργα τους διεκδικούν, δημιουργούν τοπία, προσκαλούν το κοινό να χορέψει εσωτερικά και να ακολουθήσει τους ρυθμούς, τις εντάσεις και να αντιληφθεί τις διαστάσεις του σύγχρονου χορού σήμερα.»

Τι θα δούμε

Από την Ελλάδα συμμετέχουν στο φεστιβάλ οι χορευτές /χορογράφοι Δανάη Δημητριάδη και Διονύσιος Αλαμάνος οι οποίοι έλαβαν το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας για ντουέτα του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και παρουσιάζουν το βραβευμένο τους έργο Uncia.

Από τη Γαλλία συμμετέχει η Ρεμπέκα Ζιουρνό με το έργο L’epouse (Η σύζυγος). Tο έργο ταξιδεύει αυτό το διάστημα σε πολλές χορευτικές σκηνές της Ευρώπης.

Από την Γερμανία συμμετέχει η Σάσκια Ρουντάτ με το έργο Brainjogging. Η χορεύτρια/χορογράφος βραβεύτηκε το 2017 με το έργο αυτό ως η καλύτερη περφόρμερ στο φεστιβάλ ΙΧ International SoloDuo festival στην Γερμανία.

Από το Ισραήλ θα παρουσιαστεί το ντουέτο Νice to beat you του χορογράφου Γκιλ Κέρερ. Το έργο δημιουργήθηκε το 2017 στο πλαίσιο των έργων που παρουσιάζονται από την ομάδα Batsheva κάθε χρόνο (Βatsheva Ensemble dancers create) αφού ο Γκιλ ήταν χορευτής στην ομάδα χορού Βatsheva.

Aπό την Κύπρο παρουσιάζουν έργα τους οι χορεύτριες/χορογράφοι Φούλη Στυλιανίδου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Βίκυ Κάλλα, Διαμάντω Χατζηζαχαρία και η Μελίνα Σοφοκλέους.

  • Διαμάντω Χατζηζαχαρία (πρωτοπαρουσιαζόμενη χορογράφος), Jungle: «Η Ζούγκλα δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη για δημιουργία, πήρε μορφή μέσα από την ανάγκη για παραγωγή και δημιουργήθηκε για προσωπική ευχαρίστηση και καλλιτεχνική ολοκλήρωση.»
  • Ήβη Χατζηβασιλείου, U need 2: Η χορογράφος τολμά με τη σειρά της να ενσαρκώσει το αποτέλεσμα της ενέργειας του ατόμου, όταν το ίδιο το άτομο αποφασίζει συνειδητά να πράξει όπως νιώθει -αντί όπως πρέπει-, τοποθετώντας τον εαυτό του σε έναν ατραπό σφυρηλάτησης και εδραίωσης της προσωπικής του ελευθερίας με κύριο άξονα τις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Φούλη Στυλιανίδου, Whispers: «Πιστεύω πως βαθιά μέσα μας όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος για την ευτυχία μας αλλά πάμε κόντρα στο ένστικτο, φοβούμενοι τις κοινωνικές επιπτώσεις οι οποίες είναι τόσο ισχυρές που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν όντως οι επιλογές μας ήταν συνειδητές»
  • Βίκυ Κάλλα, NOVEM: «Και τώρα πώς; Πώς δραπετεύεις από εδώ; Πώς ψηλώνεις; Πώς γίνεται
    η αρχή και προς τα που να πας; Πού κατευθύνεται η ζωή και γιατί; Γιατί πρέπει;Και πού φτάνεις; Αλήθεια φτάνεις ποτέ, φεύγεις από το κενό, ή έστω φεύγει αυτό μαζί με το χρόνο;Τι παίρνει ο χρόνος μαζί του, τι πήρε και τι άλλο θα πάρει» – Σοφία Μπάρκα
  • Mελίνα Σοφοκλέους: «Εξερευνώ την πρόκληση της σωματικότητας που οφείλεται στην ηλικία ενός σύγχρονου χορευτή τοποθετημένου στο σώμα ενός νεαρότερου χορευτή. Εμπνευσμένη από αφηγήματα προσωπικών φωνητικών αρχείων, το έργο στοχεύει στην εδραίωση της ταυτότητας του καλλιτέχνη, ο οποίος πρόκειται να διαπραγματευτεί την ισορροπία μεταξύ του αφηρημένου, εννοιολογικού πειραματισμού και τεχνικής δεξιοτεχνίας που καθορίζει τις σημερινές ανάγκες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Ο χαρακτήρας των πολυμέσων του έργου έχει στόχο να δημιουργήσει μια πλήρη αισθητική εμπειρία για το κοινό»

Εργαστήρια

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οργανώνονται επιμορφωτικά εργαστήρια για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών και των διεθνών τάσεων. Διδάσκουν οι Δανάη Δημητριάδη και Διονύσιος Αλαμάνος, Γκιλ Κέρερ και Γιόαβ Γκρίνμπεργκ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 22781104.

+ Dance Waves Festival στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο [Νέας Έγκωμης 8, Λευκωσία]. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:00. Πληροφορίες τηλ. 22781104.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Periphora: Το σώμα ως πομπός και αποδέκτης των ανθρώπινων σχέσεων

Γράφει ο δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος Αναλογίζομαι τις λέξεις και τις εικόνες μέσα από την ...

9ο OPEN HOUSE FESTIVAL | Aνθρώπινη φύση στον σύγχρονο χορό

  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αλέξης Βασιλείου μιλά στο “Π” για την 9η ...

«Yama» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2017

Για μια παράσταση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού φτάνει στην Κύπρο η ομάδα σύγχρονου ...

Χορευτική παράσταση «Τάματα»

Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν την καινούργια τους πίστη, στο πλαίσιο της χορευτικής ...

2ο Συμπόσιο για την Επιστήμη του Χορού

Σεμινάρια και παρουσιάσεις από χορευτές και αθλητές θα περιλαμβάνει το 2ο Συμπόσιο Επιστήμης του ...

Οι συμμετοχές στο 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνουν, σε συνεργασία με ...

X