Από τις 11 Οκτωβρίου 2019 είναι μόνιμα εγκατεστημένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τρία έργα του Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου.

Τα έργα αυτά είναι δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο, στο πλαίσιο μίας συνήθους πρακτικής των κρατών μελών να κάνουν ένα δώρο που να αντικατοπτρίζει κάτι από τον πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.

Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος της μεγάλης σειράς έργων του Λευτέρη Ολύμπιου, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, με τον τίτλο Violated Beauty, που έγινε ειδικά για τον Καθεδρικό Ναό της Ουτρέχτης Domkerk, και παρουσιάστηκε εκεί το 2014-15.

Αυτή η δουλειά έχει σαν θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Είναι εμπνευσμένη από εικόνες που κλάπηκαν από βεβηλωμένες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου μετά το 1974. Τα έργα, μεγέθους 100Χ70 εκ. έκαστο, είναι ζωγραφισμένα σε ξύλο με σκόνες και κόλλα. Το κάθε ένα δίνει το δικό του μήνυμα και σχόλιο επάνω σε θεμελειώδη ανθρώπινα ζητήμα: «Στυλιανός» για την προστασία του παιδιού, «Κωνσταντίνος και Ελένη» για την ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής, «Παρασκευή» για το το ζήτημα των αγνουμένων.

Όπως τονίστηκε από την επιτροπή του Διεθνούς δικαστηρίου που τα επέλεξε, «τα τρία αυτά έργα αντιπροσωπεύουν την ελπίδα του καλλιτέχνη για περισσότερη θρησκευτική ανεκτικότητα και για συμφιλίωση.»

Την παράδοση των έργων έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης που ταξίδεψε στη Χάγη ειδικά για το σκοπό αυτό. Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι με τη χειρονομία αυτή της δωρεάς των τριών έργων τέχνης η Κύπρος θέλει να τονίσει την εκτίμησή της για τη δουλειά που κάνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την εμπιστοσύνη που έχει σε αυτό για την απονομή δικαιοσύνης.

Ευχαριστώντας την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Robert Fremr είπε ότι τα έργα αυτά τονίζουν μερικά από τα θέματα-κλειδιά της δουλειάς του δικαστηρίου: Υπόσχεση βοήθειας στα θύματα, ισότητα κάτω από τον νόμο, και προστασία του παιδιών από τον τρόμο του πολέμου και άλλων αθλιοτήτων αφού ο σκοπός του δικαστηρίου είναι η σταθερότητα και η μόνιμη ειρήνη στο κόσμο.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης των έργων ήταν ο καλλιτέχνης, ο πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη κύριος Ελπιδοφόρος Οικονόμου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μέλη του δικαστηρίου, μέλη της Κυπριακής πρεσβείας και εκλεκτοί καλεσμένοι.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Μίλτον Γκλέιζερ και το δίκιο του εργάτη

Λένε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν καλλιτέχνη είναι να ξέρουν τη δουλειά του, ...

Στο φως ελληνιστικό και ρωμαϊκό λουτρό, στο αρχαίο Ιδάλιο

Σημαντικό ελληνιστικό και ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών, δίπλα από το δρόμο προς το χωριό Λύμπια ...

Πρώτη προβολή για την ταινία «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου»

Στο Ζήνα Πάλας και σε ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα έγινε την περασμένη Δευτέρα, ...

Έκθεση φωτογραφίας «Καθ’ οδόν» στο 6χ6

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Καθ’ οδόν” παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζειπέκκης, στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, ...

Art Athina 2017 με αέρα ανανέωσης

Σαράντα τρεις γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους στον ...

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» στα Φεστιβάλ της Βενετίας και Τελιουράιντ

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» εντυπωσιάζει στα Φεστιβάλ της Βενετίας και ...

X