Από τις 11 Οκτωβρίου 2019 είναι μόνιμα εγκατεστημένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τρία έργα του Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου.

Τα έργα αυτά είναι δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο, στο πλαίσιο μίας συνήθους πρακτικής των κρατών μελών να κάνουν ένα δώρο που να αντικατοπτρίζει κάτι από τον πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.

Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος της μεγάλης σειράς έργων του Λευτέρη Ολύμπιου, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, με τον τίτλο Violated Beauty, που έγινε ειδικά για τον Καθεδρικό Ναό της Ουτρέχτης Domkerk, και παρουσιάστηκε εκεί το 2014-15.

Αυτή η δουλειά έχει σαν θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Είναι εμπνευσμένη από εικόνες που κλάπηκαν από βεβηλωμένες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου μετά το 1974. Τα έργα, μεγέθους 100Χ70 εκ. έκαστο, είναι ζωγραφισμένα σε ξύλο με σκόνες και κόλλα. Το κάθε ένα δίνει το δικό του μήνυμα και σχόλιο επάνω σε θεμελειώδη ανθρώπινα ζητήμα: «Στυλιανός» για την προστασία του παιδιού, «Κωνσταντίνος και Ελένη» για την ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής, «Παρασκευή» για το το ζήτημα των αγνουμένων.

Όπως τονίστηκε από την επιτροπή του Διεθνούς δικαστηρίου που τα επέλεξε, «τα τρία αυτά έργα αντιπροσωπεύουν την ελπίδα του καλλιτέχνη για περισσότερη θρησκευτική ανεκτικότητα και για συμφιλίωση.»

Την παράδοση των έργων έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης που ταξίδεψε στη Χάγη ειδικά για το σκοπό αυτό. Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι με τη χειρονομία αυτή της δωρεάς των τριών έργων τέχνης η Κύπρος θέλει να τονίσει την εκτίμησή της για τη δουλειά που κάνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την εμπιστοσύνη που έχει σε αυτό για την απονομή δικαιοσύνης.

Ευχαριστώντας την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Robert Fremr είπε ότι τα έργα αυτά τονίζουν μερικά από τα θέματα-κλειδιά της δουλειάς του δικαστηρίου: Υπόσχεση βοήθειας στα θύματα, ισότητα κάτω από τον νόμο, και προστασία του παιδιών από τον τρόμο του πολέμου και άλλων αθλιοτήτων αφού ο σκοπός του δικαστηρίου είναι η σταθερότητα και η μόνιμη ειρήνη στο κόσμο.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης των έργων ήταν ο καλλιτέχνης, ο πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη κύριος Ελπιδοφόρος Οικονόμου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μέλη του δικαστηρίου, μέλη της Κυπριακής πρεσβείας και εκλεκτοί καλεσμένοι.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανοίγει αύριο η έκθεση Mapping Cyprus στο Bozar

Τελούνται αύριο στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της έκθεσης «Χαρτογραφώντας την Κύπρο 1191-2012» που διοργανώνεται ...

« SECOND NATURE » : Ανοικτή Πρόσκληση Συμμετοχής Αρχιτεκτόνων και Καλλιτεχνών

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017 δέχεται συμμετοχές από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες με θέμα “SECOND NATURE”, για τη ...

«Οι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να τιμώνται»

Οι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να τιμώνται και το έργο και η προσφορά τους ...

Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού για τις επιγραφές

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού διαψεύδουν την ανεύρεση δύο επιγραφών μέσα στον τάφο της ...

Ποιος ΔΕΝ θέλει να πάει στο Glastonbury;

Arctic Monkeys, the Rolling Stones, Mumford & Sons, Dizzee Rascal, Primal Scream, Nick Cave ...

Η Άλις Μονρό απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013

Η Άλις Μονρό είναι η 13η γυναίκα συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ...

X