«Το Δέντρο: πηγή έμπνευσης, αφορμή δημιουργίας» ήταν ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό, στις 14 Ιανουαρίου 1994.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας: Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη (που πια είναι γνωστό με το ακρωνύμιο NiMAC) γιορτάζει και παρουσιάζει δύο ξεχωριστές εκθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη ανοίγει σήμερα και παρουσιάζει στιγμές από την πολύχρονη πορεία του κέντρου μέχρι σήμερα.

Η πρώτη πρόσκληση για τα εγκαίνια του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, το 1994. 

XXV

Η λατινική γραφή του αριθμού «25» επιλέχθηκε ως τίτλος στην έκθεση που ανοίγει σήμερα στο NiMAC. Πρόκειται για μια οπτικοακουστική αναδρομή στην 25χρονη ιστορία του Κέντρου Τεχνών μέσα από το πλούσιο αρχείο του. Έργα από τις συλλογές του, φωτογραφικό υλικό, γραπτά κείμενα, κινηματογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα αλλά και η αναφορά στην πολύπλευρη σήμερα δραστηριότητα του κέντρου, που δεν περιορίστηκε στον εκθεσιακό του ρόλο αλλά -μεταξύ πολλών άλλων- δημιούργησε εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά, πραγματοποίησε συμπόσια, και μόλις πρόσφατα απέκτησε τη διαχείριση του Θεάτρου Πόλης ΟΠΑΠ για τις παραστατικές τέχνες, συνιστούν το περιεχόμενο της έκθεσης.

Το NiMAC στεγάζεται στο κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής της Λευκωσίας, που παραχωρήθηκε στον δήμο στις αρχές ’90

Την επιμέλεια της επετειακής έκθεσης συνυπογράφουν ο Ξένιος Συμεωνίδης και η Μαρία Ευσταθίου.
Στο πλαίσιο της επετείου, το NiMAC θα εγκαινιάσει στις 29 Νοεμβρίου το πρότζεκτ hypersurfacing, με μια μεγάλη έκθεση με έργα Κύπριων καλλιτεχνών, αλλά και ένα φόρουμ στο οποίο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν γνωστοί επιμελητές από τον διεθνή χώρο, με στόχο την πρακτική και θεωρητική αλληλεπίδραση και την ενεργοποίηση ενός κοινού τόπου συνάντησης μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και κοινού. Το πρότζεκτ επιμελείται η Μαρίνα Χριστοδουλίδου.

Το Κέντρο Τεχνών της Λευκωσίας άνοιξε το 1994, με την έκθεση «Το Δέντρο: πηγή έμπνευσης, αφορμή δημιουργίας». Εγκαινιάστηκε από τον τότε δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη και τον Δημήτρη Πιερίδη στην παρουσία του ΠτΔ Γλαύκου Κληρίδη.

Κέντρο πολιτισμού χάρη σε Λέλλο και Πιερίδη

Επί δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη αποφασίστηκε η μετατροπή της Παλιάς Ηλεκτρικής σε πολιτιστικό κέντρο. Χάρη στον ίδιο και στα μέλη του δημοτικού του συμβουλίου, πρώτιστα δε στον τότε πρόεδρο του δ.σ. Λεύκο Μίντλετον, επικράτησε αυτή η άποψη. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του NiMAC Γιάννη Τουμαζή, εκείνη την περίοδο υπήρχαν διάφορες σκέψεις, ανάμεσα στις οποίες η μετατροπή της Παλιάς Ηλεκτρικής σε κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών.
Ωστόσο, «επικράτησε η άποψη να γίνει πολιτιστικός χώρος» και ο δήμος ήρθε σε επαφή με τον Δημήτρη Πιερίδη, που τότε λειτουργούσε την Πινακοθήκη Πιερίδη στη Γλυφάδα για τη σύναψη συνεργασίας.

Το Ίδρυμα Πιερίδη παρείχε ουσιαστική βοήθεια για την υλοποίηση της προσπάθειας, δωρίζοντας μεταξύ άλλων στο κέντρο μια μοναδική Βιβλιοθήκη της Ιστορίας της Τέχνης. Επιπλέον, για τα εγκαίνια του κέντρου, μεταφέρθηκε από την Αθήνα στην Κύπρο η μεγάλη έκθεση «Το Δέντρο: πηγή έμπνευσης, αφορμή δημιουργίας» σε επιμέλεια του δρ Γιάννη Κολοκοτρώνη, με έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών.

Ακολούθησαν περισσότερες από 100 εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο.

Σήμερα, το Ίδρυμα Πιερίδη εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για την καλλιτεχνική πολιτική του NiMAC, ενώ ο Δήμος Λευκωσίας έχει την ευθύνη του κτηρίου. Ως επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο μερών, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης θα τιμήσει στις 30 Οκτωβρίου τον Δημήτρη Πιερίδη με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας.

XXV: Μια οπτικοακουστική αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία του Κέντρου Τεχνών μέσα από το πλούσιο αρχείο του NiMAC | 15-30 Οκτωβρίου

Πάρτι λήξης της έκθεσης XXV στις 30 Οκτωβρίου στις 19:30 κατά το οποίο θα τιμηθεί με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας ο κ. Δημήτρης Ζ. Πιερίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδη. 

+ hypersurfacing: Φόρουμ και έκθεση με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών | 29 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020

Στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική] Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία. Πληροφορίες www.nimac.org.cy και τηλ. 22797400

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Επάγγελμα Πόρνη» από το Θέατρο ΑντίΛογος

«Επάγγελμα Πόρνη» «Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας». «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ...

Στιγμές της παλιάς Λευκωσίας στο φακό του Στέφανου Κουρατζή

«Ενταύθα» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζει ο Στέφανος Κουρατζής στο Βιβλιοπωλείον ...

Secret Worlds της Emmanuelle Prosper

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση ‘Secret Worlds’ της Γαλλίδας φωτογράφου ...

«Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά στο Θέατρο Διόνυσος

Το ψυχολογικό θρίλερ «Η παγίδα», ένα έργο του Ρομπέρ Τομά σε μετάφραση του Αντώνη ...

Το Κέντρο Πομπιντού αποτίει φόρο τιμής στον Ανρί Ματίς

Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Henri Matisse (1869-1954), ...

«With or against us» του Nicola Gobbetto

Το Korai project space, σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Nicola Gobbetto,  με τίτλο ...

X