Ο ίδιος ο εκπαιδευτής του αλόγου στην παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι «Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα» βρισκόταν στη σκηνή και είχε τον έλεγχο του αλόγου, ανέφερε μιλώντας στο «Π» ο Άντης Παρτζίλης, σχολιάζοντας το επίμαχο θέμα της ακύρωσης των παραστάσεων ύστερα από καταγγελία του Κόμματος των Ζώων.

Ο κ. Παρτζίλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε ότι εκτός από τον ίδιο τον εκπαιδευτή, που παρουσιαζόταν ως ένας από τους ηθοποιούς επί σκηνής, υπήρχαν δύο ακόμη βοηθοί εκπαιδευτές στον χώρο και δύο κτηνίατροι σε ετοιμότητα.

Ο κ. Παρτζίλης τόνισε εκ νέου ότι στο σώμα του αλόγου δεν γράφτηκαν λέξεις με μπογιά αλλά με αφρό ξυρίσματος ενώ το συγκεκριμένο άλογο συμμετέχει σε επιδείξεις αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά επειδή είναι ιδιαίτερα φιλικό και εξοικειωμένο με μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κύπρια, ο ίδιος ο σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι είπε στον εκπαιδευτή του αλόγου πως αν νιώσει οποιαδήποτε στιγμή πως το άλογο ενοχλείται ή στρεσάρεται στο πλαίσιο της παράστασης, να το πάρει και να φύγουν από τη σκηνή.

Όσο για την ακύρωση των τελευταίων παραστάσεων του έργου στην Κύπρο, αυτή έγινε ύστερα από πιέσεις από το Κόμμα των Ζώων, στις οποίες συναίνεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Οι πιέσεις ανάγκασαν, επίσης, τον ίδιο τον εκπαιδευτή να αποσύρει το άλογο από το έργο.

Ο κ. Παρτζίλης εξέφρασε στον «Π» την απογοήτευσή του για την ακύρωση μιας από τις σημαντικότερες παραγωγές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ Κύπρια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος διασύρεται πανευρωπαϊκά καθώς το εν λόγω έργο παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου χωρίς προβλήματα και επιλεκτικές ευαισθησίες. Μετέφερε, δε, τη μεγάλη απογοήτευση τόσο του σκηνοθέτη αλλά και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο που ήταν ο χορηγός των παραστάσεων.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ζώα στα έργα του πιστεύοντας ότι επιτελούν το ίδιο έργο με τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, και τα ζώα είναι ηθοποιοί καθώς το προτέρημα του ανθρώπου να κατέχει τη σκέψη και τον λόγο έναντι των ζώων έχει διαγραφεί.

Ο Ρομέο Καστελούτσι ετοιμάζει ανακοίνωση η οποία θα δοθεί εντός της ημέρας στα ΜΜΕ. Ξεχωριστή ανακοίνωση θα εκδόσει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντης Παρτζίλης.

Γιάννης Τουμαζής: Η Πολιτεία έπρεπε να στηρίξει τις επιλογές της

Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη, Γιάννης Τουμαζής. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 και στην εκπομπή της Κατερίνας Ηλιάδη, Πρωινή Επιθεώρηση, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι λήφθηκαν όλα τα μέτρα που τώρα αμφισβητεί το Κόμμα των Ζώων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έργου που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο.

«Πού ήταν ο κ. Κυριάκου (σ.σ. Κυριάκος Κυριάκου, ο πρόεδρος του Κόμματος των Ζώων) όταν ο Δήμος Αγλαντζιάς και οι Αρχές έδιναν άδεια για να γίνει φεστιβάλ στο Πάρκο Ακαδημίας, ένα χώρο όπου αναπαύονται χιλιάδες πουλιά και γινόντουσαν συναυλίες μέχρι τις 1 τα ξημερώματα; Εδώ μιλάμε για 40 λεπτά παράστασης, με ένα άλογο το οποίο ήταν με τον εκπαιδευτή του που το αγαπά και το έλεγχε. Πού ήταν όλα αυτά τα κόμματα που ενδιαφέρονται για την ευημερία των ζώων όταν ολόκληρη η πανίδα του Πάρκου Ακαδημίας άκουγε τα μπουζουκοτράγουδα στο κέντρο της Λευκωσίας; Με συγχωρείτε, δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί στις ευαισθησίες μας. Το άλογο ήταν πάρα πολύ καλά προετοιμασμένο.»

Ο κ. Τουμαζής ανέφερε ακόμη ότι η Πολιτεία έπρεπε να στηρίξει τις κρατικές επιλογές της. «Ήταν επιλογή του κρατικού φεστιβάλ με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας. Ένας σκηνοθέτης που περιμέναμε πώς και πώς να δούμε τη δουλειά του στην Κύπρο, καταξιωμένος ανά το παγκόσμιο, και μια παράσταση που δεν ήταν η πρώτη της παρουσίαση στην Κύπρο. Διερωτώμαι, όλες αυτές οι άλλες χώρες του Διαφωτισμού στις οποίες παρουσιάστηκε το έργο, δεν έχουν ανάλογες ευαισθησίες με εμάς; Γιατί δεν έγινε τίποτε σε αυτές τις χώρες; Προφανώς υπάρχει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα της ευημερίας των ζώων και της νομοθεσίας των ζώων. Εγώ θεωρώ ότι όλα αυτά γίνονται επιλεκτικά, είναι εκδηλώσεις βιτρίνας. Η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στα καταφύγια όπου εξαθλιωμένα ζώα πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα στα χιλιάδες καταφύγια. Είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουν τόσα πολλά εγκαταλειμμένα ζώα κάθε χρόνο και εκεί έπρεπε να εστιάζουμε.»

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

O Martin Sherman, συγγραφέας του «Rose», μιλά στο «Π»

Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν μιλά για τον θεατρικό μονόλογο που παρουσιάζει η ...

My Akamas Mandala

Την πολύ πετυχημένη έκδοση με τίτλο ‘My Nicosia Mandala’ Colouring Book που κυκλοφόρησε πέρυσι, ...

«Πολλαπλότητες» η πρώτη έκθεση από την Art Seen

«Πολλαπλότητες | multiplicities» είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης με την οποία η γκαλερί ...

Πρεμιέρα για λίγους στο Θέατρο Διόνυσος

Λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για προστασία από τον κορωνοϊό το Θέατρο ...

Η συναυλία των Iced Earth σε εικόνες

Η συναυλία του αμερικανικού metal powerhouse συγκροτήματος Iced Earth πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου στο ...

Ασκήσεις επί χάρτου στο Μουσείο Ζαμπέλα

Την εικαστική πρόταση της Δήμητρας Κόκκινου θα παρουσιάσει το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη ...

X