Ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου με μια επετειακή έκθεση στο καφενείο Πρόζακ στη Λευκωσία και συνεχίζεται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου η «Εβδομάδα Λουβάνα», με την οποία η κυπριακή δισκογραφική εταιρεία Louvana Records γιορτάζει τα 10χρονα της.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λουβάνα, πραγματοποιούνται μια σειρά από συναυλίες με καλλιτέχνες που έχουν στηρίξει τη Λουβάνα στα δέκα χρόνια παρουσίας της. Μια παρουσία που καταγράφουμε στο «Π» όλα αυτά τα χρόνια, σε κάθε πεδίο δράσης της δισκογραφικής εταιρείας που ξεκίνησε την πορεία της το 2009 με την κυκλοφορία ενός δίσκου και συνεχίζει με τη διοργάνωση του Μουσικού Χωριού και του Μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος, την δημιουργία δίσκων, συζητήσεων, συναυλιών.

Το πρώτο κείμενο που φιλοξενήσαμε για την Λουβάνα Δίσκοι, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου εκείνου δίσκου δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2009. Το υπέγραφε ο κριτικός μουσικής Πέτρος Λαζάρου στη μόνιμη στήλη του στο «Π». Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από εκείνο το κείμενο, το οποίο αποκαλύπτει τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε η ιδέα της Λουβάνας. Φανερώνει, επίσης, ότι τα στοιχεία εκείνα που παρακίνησαν τους δημιουργούς της Λουβάνας, τον Λευτέρη Μουμτζή και τον Ανδρέα Τραχωνίτη, τότε, για να φτιάξουν την εταιρεία τους, είναι ακόμη εκεί: αγάπη, μεράκι, γνώση, συνεργασία.

«Συνήθως όταν ακούμε για δισκογραφικές εταιρείες το μυαλό μας πηγαίνει σε μεγαλοεπιχειρήσεις με γραφεία, προσωπικό και διευθυντές. Ακόμα και οι άνθρωποι που ασχολούνται ειδικότερα με το θέμα αυτό, μόλις πρόσφατα έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην εποχή της ανεξέλεγκτης πληροφορίας και της ταχύτατης τεχνολογίας, η παραγωγή δίσκων δεν χρειάζεται πια δεκάδες υπαλλήλους για να λειτουργεί, παρά μόνο ανθρώπους με αγάπη και μεράκι. Ανθρώπους που να ξέρουν από την αρχή ότι το να βγάλεις ένα δίσκο σήμερα δεν είναι και τόσο δύσκολο όπως παλιά, αλλά τουναντίον πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να ξέρεις τι είδους μουσική θέλεις να βγάλεις και με ποιους ανθρώπους να συνεργαστείς.

Χιλιάδες δισκογραφικές ετικέτες κυκλοφορούν στον πλανήτη κι άλλες τόσες εξαφανίζονται μετά από μία ή δύο κυκλοφορίες. Η μουσική βιομηχανία παρόλη την κρίση που υφίσταται, χρόνο με το χρόνο αυξάνει την παραγωγή νέων CD και δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει επαρκώς αυτή την έκρηξη της μουσικής παραγωγής.

Επιπλέον μας διαφεύγει συχνά το γεγονός ότι η μουσική δεν διακινείται μόνο μέσω CD αλλά, στο μεγαλύτερό της μέρος, μέσω διαδικτύου. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες ανταλλαγής πρωτόλειων μουσικών αρχείων από καλλιτέχνες που στην πλειοψηφία τους ποτέ δεν θα καταφέρουν να κλείσουν συμβόλαιο με κάποια γνωστή δισκογραφική εταιρεία. Οπότε, οι περισσότεροι καταφεύγουν στη δημιουργία του δικού τους label. Όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί έχει δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια τάση ανθρώπων -κυρίως νεαρών- που ψάχνουν τη μουσική μακριά από την “επίσημη” δισκογραφία και τα ΜΜΕ. Φίλος μουσικός παραγωγός από τους πλέον ενημερωμένους, μου απαριθμούσε τις προάλλες μουσικούς και παραγωγούς που ξεθάβουν γκρουπάκια από το my space και τα προωθούν, με αποτέλεσμα τα τραγούδια τους να έχουν «κατεβεί» από χιλιάδες χρήστες και μόλις εκδώσουν CD να γίνεται ανάρπαστο. Προσωπικά έχω ακούσει εξαιρετικούς μουσικούς και συγκροτήματα που προς το παρόν δεν έχουν κυκλοφορήσει δίσκο και ίσως να μην το κάνουν ποτέ.

Ως εκ τούτου, μια δισκογραφική εταιρεία οφείλει να γνωρίζει πολύ καλά ότι η διακίνηση της μουσικής είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ποιος μπορεί με βεβαιότητα να πει αν στα επόμενα χρόνια η μουσική βιομηχανία θα βρει τους μηχανισμούς εκείνους που χρειάζονται για να επιβιώσει η παραγωγή των CD, ή απλώς θα αποτελεί ένα τεχνολογικό επίτευγμα του 20ου αιώνα!

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι άνθρωποι κάθε που αλλάζει η εποχή, νοσταλγούν το παρελθόν, ιδιαίτερα τα θετικά του. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που δεν δίνουν δεκάρα για τη μουσική και βεβαίως υπάρχουν οι θαυμαστές κάθε νέας τεχνολογικής εξέλιξης. Κατά τη γνώμη μου ούτε οι νοσταλγοί του παρελθόντος ούτε οι χειροκροτητές της εξέλιξης μπορούν να πάρουν τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω.

Ζούμε στον αιώνα της αμηχανίας, της αγωνίας και της σύγχυσης και το ζητούμενο στην τέχνη είναι η σύνθεση και το μέτρο. Όσοι καλλιτέχνες καταφέρουν να ισορροπήσουν το παλαιό με το νέο, θα επιπλεύσουν. Οι υπόλοιποι θα εξαφανιστούν. Κρατώντας, λοιπόν, στα χέρια μου το δισκάκι με τον τίτλο “Η Λουβάνα Δίσκοι παρουσιάζει… την πρώτη της συλλογή”, σκέφτηκα πόσο σπουδαίο είναι να συναντώνται νέοι άνθρωποι που έχουν κοινό όραμα και στόχους. Μιλώ για τους καλλιτέχνες και τα σχήματα που έδωσαν τις δημιουργίες τους, ώστε να καταστεί δυνατή η πρώτη κυκλοφορία της νεοσύστατης εταιρείας. […]

Ευχόμαστε να πάει καλά αυτή η προσπάθεια, διότι η μουσική είναι για να την ακούς και όχι για να θορυβεί την ώρα που κάνεις ένα σωρό άσχετα πράγματα.»

Ευτυχισμένα 10χρονα Λουβάνα. Και ακόμη περισσότερα.

Το πρόγραμμα της επετειακής σειράς εκδηλώσεων «Εβδομάδα Λουβάνα»:

17 Νοεμβρίου | 15:00 -19:00
Ανοικτή Συζήτηση: Music Production, Marketing, New Media and Networking στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου – Είσοδος Ελεύθερη

18 Νοεμβρίου | 20:30
Αφιέρωμα στο Λευκωσία Loop Festival με τη Bunty (UK) και τους Sancho 003 (GR) στο Ίδρυμα ARTos – Είσοδος 12 ευρώ

19 Νοεμβρίου | 18:00 – 20:00
Masterclass: Φώτης Σιώτας “Looping & FX” (Μόνο 12 θέσεις διαθέσιμες) στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου – Συμμετοχή 15 ευρώ

19 Νοεμβρίου | 20:30
Συναυλία από τους Freedom Candlemaker [solo] (CY) και Κώστα Μακρυγιαννάκη (GR) στο καφενείο Πρόζακ – Είσοδος 5 ευρώ

20 Νοεμβρίου | 20:30
Συναυλία με τη Nalyssa Green (GR), το σχήμα Stelafi με την Στέλα Φυρογένη (CY) και τη Nama (CY) στο Θέατρο Δέντρο – Είσοδος 15 ευρώ

21 Νοεμβρίου | 20:30
Συναυλία με τη Μάρθα Μαυροειδή με Βεντούρη & Παπαδόπουλο (GR), τους Larva (CY) και το ντουέτο Φιλίππου/Κουτής (CY) στο Θέατρο Δέντρο – Είσοδος 15 ευρώ

+ 10 Χρόνια Louvana Records – Smart-book συλλεκτική έκδοση περιορισμένων αντιτύπων – 15 ευρώ
Louvana Fan Ticket (όλες οι συναυλίες, masterclass, έκδοση και σπέσιαλ δώρο) – 50 ευρώ
+ Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: www.louvanarecords.com/evdomada | τηλ. 70007610

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Rachel Corrie: μια αληθινή ιστορία» από το Θέατρο Versus

Το Θέατρο Versus παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με την αληθινή ιστορία της Ρέιτσελ ...

Διάλεξη της Νάσας Παταπίου στην Αθήνα

Στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, θα βρεθεί η ιστορικός – ερευνήτρια και συνεργάτιδα ...

Φεστιβάλ Αγλαντζιάς 2013|θεατρικό εργαστήρι

Στα  πλαίσια του Φεστιβάλ Αγλαντζιάς, το Σάββατο 21/9, θα πραγματοποιηθεί παιδικό θεατρικό εργαστήρι μεταξύ ...

Ελευθερία Αρβανιτάκη | Συναυλίες στην Κύπρο

Για μια σειρά συναυλιών που φέρουν τον τίτλο «Πάμε ξανά στα θαύματα», η Ελευθερία ...

JAZZY NIGHTS στο WINDCRAFT MUSIC CENTRE

Τέσσερις τζαζ συναυλίες, τέσσερα τζαζ σχήματα, δεκαέξι εξαίρετοι τζαζ μουσικοί συναντούνται στο υπόγειο του ...

X