Η νέα παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στάθηκε η αφορμή για τη δεύτερη επίσκεψη της ηθοποιού Καίτης Κωνσταντίνου στην Κύπρο και την πρώτη της θεατρική δουλειά γενικότερα αλλά και στο Κρατικό θέατρο ειδικότερα.

«Πρόκειται για μία από τις καλύτερες συνεργασίες που έχω κάνει» δήλωσε η ίδια μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι Παίζει», με αφορμή  την «Τριλογία του παραθερισμού», που κάνει απόψε επίσημη πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Η πρόταση ήρθε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη με τον οποίο τους ενώνει μετά από αρκετές συνεργασίες μία βαθιά φιλία. «Μαζί με τον Τάκη Τζαμαργιά ανεβάσαμε την ‘Τάξη’ στην ΑΘήνα και τον ‘Ριχάρδο Γ’’. ‘Ήταν τόσο σημαντική αυτή η θεατρική πρόταση για μένα, που δεν σας κρύβω ότι αρνήθηκα άλλες τρεις από την Αθήνα για να είμαι σε αυτό το έργο».

«Τι θα πει ο κόσμος»

Το «τι θα πει ο κόσμος» είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο στέκεται ολόκληρο το έργο, το οποίο αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη: Τη μανία του παραθερισμού, τις περιπέτειές του και την επιστροφή από αυτόν. Όπως αναφέρει η ηθοποιός «Το έργο καταπιάνεται με το φαίνεσθαι και τη μανία των ανθρώπων για επίδειξη. Οι ήρωες  κάνουν τα πάντα για να πάνε σε αυτό τον παραθερισμό χωρίς να έχουν μία, γιατί έτσι απαιτεί η δική τους εικόνα. Για το ‘τι θα πει ο κόσμος’. Ουσιαστικά αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει». Όπως συμπλήρωσε η Καίτη Κωνσταντίνου το ίδιο το θέμα του έργου είναι σύγχρονο καθώς πάντα θα μας ενδιαφέρει να συντηρήσουμε την εικόνα που έχει ο κόσμος για εμάς, γι’ αυτό και μπορεί να σταθεί στο σήμερα ένα κείμενο που γράφτηκε τον 18ο αιώνα.

Το να με χαρακτηρίζουν ως κωμική ηθοποιό είναι για μένα μεγάλη τιμή γιατί πιστεύω ότι η κωμωδία είναι ένα πολύ δύσκολο είδος. Θέλει ρυθμό και θέλει να πιάνεις τον παλμό του κόσμου».

Ο Φερτινάντο τον οποίο υποδύεται η ίδια, είναι αυτός που κινεί τα νήματα της ιστορίας. Όπως αναφέρει «είναι ο άνθρωπος που φροντίζει πάντοτε να εξελιχθεί η ιστορία χωρίς να ξέρει τι μέλει γενέσθαι».

Αναφερόμενη δε στον ρόλο που την ακολουθεί μέχρι σήμερα, της «Σωσώς» στην τηλεοπτική σειρά «Εγκληματα», η Καίτη Κωνσταντίνου δήλωσε «Ξέρω ότι όταν κάνεις κάτι και έχει την αποδοχή του κόσμου, θέλουν να σου κολλήσουν μία ταμπέλα και να σε ξαναπαρουσιάσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο γιατί νιώθουν ασφάλεια κάπως.  Δεν με ενοχλεί το γεγονός ότι με έχει χαρακτηρίσει σε κάποιο βαθμό αυτός ο ρόλος, γιατί ήταν μία δουλειά πάρα πολύ επιτυχημένη. Το αποδέχομαι γιατί μαζί με τον κόσμο, το ευχαριστήθηκα κι εγώ».

Εγώ δεν δέχομαι τις ταμπέλες. Πιστεύω ότι ένας ηθοποιός οφείλει να δείχνει μία μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του

Όσον αφορά το πόσο συνυφασμένο είναι το όνομά της με την κωμωδία η ίδια απαντά: «Εγώ δεν δέχομαι τις ταμπέλες. Πιστεύω ότι ένας ηθοποιός οφείλει να δείχνει μία μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του. Το να με χαρακτηρίζουν ως κωμική ηθοποιό είναι για μένα μεγάλη τιμή γιατί πιστεύω ότι η κωμωδία είναι ένα πολύ δύσκολο είδος. Θέλει ρυθμό και θέλει να πιάνεις τον παλμό του κόσμου».

Η αλήθεια είναι αυτό που χρειάζεται ο θεατής του 2019 σύμφωνα με την ίδια. «Όσο απλό και κοινότυπο κι ακούγεται, αν το κοινό δει κάτι αληθινό είτε είναι κωμωδία και τον κάνει πραγματικά να γελάσει είτε ένα κάτι που θα τον προβληματίσει, το νιώθει και με τη σειρά του το ανταμείβει»

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου – Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική: Λευτέρης Μουμτζής
Κίνηση: Μιχάλης Θεοφάνους
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου

Παίζουν οι: Προκόπης Αγαθοκλέους, Γιώργος Αναγιωτός, Νίκη Δραγούμη, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη, Καίτη Κωνσταντίνου, Μάριος Κωνσταντίνου, Αντωνία Χαραλάμπους

Επίσημη πρώτη στις 16 Νοεμβρίου στις 20:30  και τακτικές παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00, στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ. Πληροφορίες: 77772717.

Πληροφορίες / Εισιτήρια προς 12 και 6 ευρώ από το Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ 77772717 και στο www.thoc.org.cy

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Νιόβη Χαραλάμπους: «Η Άλκηστις μπορεί να υπάρχει και σήμερα»

Πρεμιέρα κάνει σήμερα 23 Ιουλίου,  ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως αινιγματικά έργα ...

“Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή” στο Σατιρικό Θέατρο

Τη ξεκαρδιστική κωμωδία “Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή” των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου σε σκηνοθεσία ...

Μαρία Ιόλη Καρολίδου: Πόσο προοδευτικ@ είσαι;

Θυμάστε τις καρακάξες; Αυτά τα πανέμορφα φτερωτά που δαιμονοποίησε σύσσωμη η δυτική λαογραφία, διαχρονικά; ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργο Νεοφύτου

Μια εκδήλωση προς τιμήν του Γιώργου Νεοφύτου, θεατρικού συγγραφέα με σημαντική συμβολή στο κυπριακό ...

Tea Ceremony στον ΘΟΚ

Μια πρωτότυπη/devised παράσταση παρουσιάζει το σύνολο SRSLYyours στον ΘΟΚ, στις 17 και 18 Μαΐου ...

Άντης Ροδίτης: κάθε έντιμος και δημοκρατικός πολίτης όφειλε να είναι αντιμακαριακός

Τις ερωτήσεις ετοίμασαν οι Κατερίνα Στεφάνου και Μερόπη Μωυσέως Από το χώρο της σκηνοθεσίας ...

X