Μαρίνα Κυριάκου

Ποια είσαι;

Είμαι η Μαρίνα Κυριάκου, σπούδασα Αρχιτεκτονική στη Γαλλία και Αστικό Σχεδιασμό στην Ολλανδία. Αυτό που με παθιάζει στις πόλεις είναι κυρίως αυτά που συμβαίνουν στους δημόσιους χώρους και δρόμους, η ζωή μεταξύ των κτηρίων, όχι μόνο τα κτήρια.

Τι κάνεις;

Η Flanerie είναι ένα project δημιουργικής χαρτογραφίας με το οποίο αποκαλύπτω την αφηρημένη ομορφιά της συλλογικής ανθρώπινης δημιουργίας που κρύβεται στον αστικό σχεδιασμό.

Εμφανίζοντας τα διάφορα στρώματα, φανερώνω πώς το τεχνητό αστικό και οδικό δίκτυο δημιουργείται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κοινοτήτων καθώς προσαρμόζεται και συναντά το φυσικό περιβάλλον κάθε τόπου.

Αρχικά σχεδιάζω τους χάρτες σε διανυσματική μορφή, μετά από μια σύντομη έρευνα για την κάθε πόλη. Έπειτα χρησιμοποιώ κυρίως το χαρτί το οποίο κόβω κάποτε με χαρτοκόπτη αλλά συνήθως με μηχανή lasercut. Τέλος, δίνω χρώμα στα διάφορα στρώματα χαρτιού με σπρέι και το βάζω σε μια κορνίζα. Ο πιο μεγάλος χάρτης που έκανα μέχρι στιγμής έγινε με ξύλο για την εσωτερική διακόσμηση μιας καφετέριας στη Λευκωσία (iheart cafe).

Τι θέλεις;

Θα ήθελα μέσα από την τέχνη της χαρτογραφίας να δημιουργώ αντικείμενα που να εξιστορούν τις εμπειρίες των ατόμων σε συγκεκριμένες πόλεις. Γι’ αυτό συχνά συμπεριλαμβάνω στον χάρτη συγκεκριμένες οδούς και περιοχές που έχουν κάποια συναισθηματική αξία για το άτομο για το οποίο προορίζεται ο χάρτης.

Μέσω της Flanerie, που στα γαλλικά σημαίνει «ανέμελη βόλτα», προσκαλώ τους χαρτολάτρεις να πετάξουν πάνω από τις αγαπημένες τους πόλεις, να παρατηρήσουν τα ιστορικά δρομάκια, τις λεωφόρους, τα πάρκα, τις ιδιαιτερότητες που κάνουν την κάθε πόλη μοναδική. Πόλεις που αγάπησαν γιατί τις έζησαν, τις περπάτησαν ή τις ονειρεύτηκαν…

Ο χάρτης για μένα είναι ταυτόχρονα ένα χρηστικό αντικείμενο αλλά και ένα έργο τέχνης. Μας βοηθά να προσανατολιστούμε σε μια πόλη, μας καθοδηγεί να βρούμε την πορεία μας αλλά ταυτόχρονα έχει κάτι το καλλιτεχνικό. «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά» που τραγουδά και ο Κώστας Χατζής.

Facebook: @flaneriecartography | Instagram: @_.flanerie._

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Arts Embrace

Ποιοι είσαστε; Ο πολιτιστικός οργανισμός Arts Embrace είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ιδιαίτερη ...

Ήβη Γιασουμή

Η Ήβη Γιασουμή δεν αρκείται στη μία και μόνη εκδοχή Τι παρουσιάζεις; Μέσα από ...

Ευδοκία Σάββα

Η Ευδοκία Σάββα σερβίρει το ταλέντο της στο πιάτο Τι κάνεις; Μέσα από τη ...

“Τα Κατακάθια”

22.5.2011   Ο Μιχάλης Νεοφύτου και ο Παναγιώτης Γιαννακού είναι “Τα Κατακάθια“ Τι κάνετε; ...

Αντριάνα Νικολαΐδου

Επιμέλεια Θεοδώρα Χρυσοστόμου | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Η Αντριάνα Νικολαΐδου αναλύει την αρχαία μυθολογία ...

Βασίλης Χριστοφή

Ο Βασίλης Χριστοφή σχεδιάζει την καθημερινότητα Τι σχεδιάζεις; Η δουλειά η οποία βρίσκεται στην ...

X