«Διαχρονικά θέματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση παλαιών και νέων αξιών, τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος ως μέσο εκπολιτισμού, την ευνοιοκρατία, τη βία και τη δυνατότητα διάκρισης μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας» θέτει στο τραπέζι η συγγραφέας του έργου Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, αναφέρει στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» ο σκηνοθέτης Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας για την παραγωγή που έκανε ήδη πρεμιέρα και συνεχίζει τις παραστάσεις της, στο Θέατρο Σκάλα.

«Η ιστορία διαδραματίζεται στο διαμέρισμα μιας καθηγήτριας μαθηματικών σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των τελικών εξετάσεων. Τέσσερις μαθητές οργανώνουν μια έκπληξη στην καθηγήτριά τους, την ημέρα των γενεθλίων της. Σκοπός της επίσκεψης όμως δεν είναι να της ευχηθούν, αλλά να την πείσουν να τους δώσει το κλειδί του χώρου όπου είναι φυλαγμένα τα γραπτά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις απαντήσεις και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο», όπως συμπληρώνει ο σκηνοθέτης. «Το μικρό διαμέρισμα μεταβάλλεται σε ένα πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που αρχίζει η αντιπαράθεση αξιών και βγαίνουν στην επιφάνεια η ειρωνεία, η ομηρία καθώς και η λεκτική, συναισθηματική αλλά και σωματική βία».

Χάσμα γενεών

Βασική συνιστώσα του έργου είναι το χάσμα γενεών που παραμένει αναλλοίωτο με το πέρασμα των χρόνων. Όπως αναφέρει ο κος Νικολαΐδης «στη διάρκεια του έργου παρακολουθούμε μία νέα γενιά να προβληματίζεται, να μην πιστεύει σε τίποτα ‘παλιό’ και να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη για το ότι οδηγεί τη ζωή σε ένα υποκριτικό γραφειοκρατικό σύστημα γεμάτο ψεύτικες ιδέες. Νιώθοντας εγκλωβισμένη επιχειρεί με τη σειρά της να εγκλωβίσει την προηγούμενη γενιά, η οποία οδεύει στη ζωή με βάση τα δικά της ιδανικά, τα δικά της πιστεύω, τις δικές της αξίες».

«Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία παράσταση που αφορά πολύ τη νεολαία, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία γενικότερα», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για ένα έργο που δεν μένει στα λόγια, αλλά χώνει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο».

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
Μετάφραση: Βικτώρια και Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνικά –Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μόνικα Μελέκη, Ηλίας Ανδρέου, Αντρέας Δανιήλ, Ηλιάνα Νικολαΐδου και Φώτης Φωτίου.

*Τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2019. 

Παραστάσεις στη Λευκωσία: Τετάρτη 4/12, Πέμπτη 5/12 και Παρασκευή 6/12 στις 20:30 στο Θέατρο Δέντρο. 

Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 24652800/1 και 99490102

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Επιπρόσθετες παραστάσεις για τις «Πληγές του Ανέμου»

Λόγω πληρότητας όλων των προγραμματισμένων παραστάσεων με το έργο «Οι πληγές του ανέμου», από ...

«Τέσσερις γυναίκες αφηγούνται»

Για τέσσερις μόνο παραστάσεις  ανεβαίνει το  θεατρικό αναλόγιο «Τέσσερις γυναίκες αφηγούνται», στις 24, 25, ...

“Η Ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας” και φέτος στα Σχολεία

Το εφηβικό θέατρο μέσα στην τάξη κάνει και φέτος το γύρο των σχολείων της ...

«Ο Μονόλογος του Τσάρου» του Μαρκ Τουέιν από την Alpha Square

Ένα έργο πολιτικής σάτιρας, από τον πιο ευαίσθητο, πολιτικά και κοινωνικά, Αμερικανό συγγραφέα του ...

«Μανώλη…!» με τη Μήδεια Χάννα

Το εμβληματικό μονόπρακτο του Γιώργου Νεοφύτου «Μανώλη…!» επιστρέφει στο θεατρικό πάλκο 33 χρόνια μετά ...

«Το ημερολόγιο ενός τρελού» Christmas Edition

Μετά τη μεγάλη του επιτυχία στο Cinnamon Lounge ο Μάριος Ιωάννου επιστρέφει με την ...

X