Ο εικαστικός Steve McQueen αποτυπώνει μια γενιά

Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, το πρότζεκτ «Year 3» του Steve McQueen δεν θα μπορούσε να έρθει σε μια πιο κατάλληλη στιγμή.

Ποιό καλύτερο αντίδοτο στο διχαστικό χάος που προκαλούν επί του παρόντος οι πολιτικοί της χώρας από αυτό το επικό ανάγλυφο οπτικό πορτρέτο του πολυπολιτισμικού παρόντος και του μέλλοντος της πρωτεύουσας; 3000 σχολικές φωτογραφίες άνω των 76.000 μαθητών της τρίτης τάξης δημοτικού που ελήφθησαν από τα περισσότερα από τα δύο τρίτα των δημοτικών σχολείων του Λονδίνου, βρίσκονται στους τοίχους των γκαλερί Duveen της Tate Britain. Τα παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών προέρχονται από κρατικές, ανεξάρτητες, θρησκευτικές και εξειδικευμένες σχολές, καθώς και μονάδες παραπομπής μαθητών και μαθητές που εκπαιδεύονται στο σπίτι. Τοποθετημένες σε σειρές που σχηματίζουν ένα πλέγμα, 12 φωτογραφίες σε ύψος, είναι κυριολεκτικά ένα στιγμιότυπο μιας γενιάς.

Από απόσταση η δουλειά σχηματίζει ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα στολών και σχολικών υπόβαθρων που έχουν τραβηχτεί με την ίδια μορφή. Στη συνέχεια, από κοντά σε απορροφά η λαμπρή ατομικότητα των εν λόγω επτάχρονων και οκτάχρονων – χαμογελαστά, σοβαρά, επιφυλακτικά, μερικά τακτοποιημένα, μερικά ζαρωμένα, μερικά κάνουν γκριμάτσες – όλα σε μια κρίσιμη στιγμή στην ανάπτυξή τους και με το μέλλον μπροστά τους. Ο McQueen μισεί τον όρο ποικιλομορφία. Σύμφωνα με τα λόγια του: «είναι για εμάς, για το ποιοί είμαστε και την ευθύνη μας να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον». Χάρη στην επιτροπή δημόσιας τέχνης Artangel, εκατοντάδες από αυτές τις φωτογραφίες θα βρίσκονται επίσης σε δημόσιες διαφημιστικές πινακίδες σε όλες τις 33 συνοικίες του Λονδίνου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

 

 

Στο επόμενο στάδιο του «Year 3» όλες οι συμμετέχουσες τάξεις θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν και να δουν τις φωτογραφίες τους in situ. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 600 παιδιά θα επισκέπτονται την Tate Britain κάθε μέρα για τις επόμενες 20 εβδομάδες. Για κάποια, ίσως είναι η πρώτη τους φορά σε μια γκαλερί τέχνης ή ακόμα και η πρώτη επίσκεψή τους στο κεντρικό Λονδίνο. Ο McQueen ελπίζει ότι η εμπειρία θα είναι για το κάθε παιδί, μια ενδυναμωτική προώθηση των δυνατοτήτων τους και της δύναμης της δημιουργικότητας. «Θυμάμαι να πηγαίνω στην Εθνική Πινακοθήκη και οι μόνοι μαύροι στον χώρο ήταν οι φρουροί», είπε στα εγκαίνια. «Η σχολή Καλών Τεχνών ήταν η απελευθέρωσή μου, εκεί μπορούσα να επιτύχω τους στόχους μου και να εξελίξω τον εαυτό μου. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να προσφέρεται σε κάθε παιδί, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλει.»

 

Για να προετοιμαστεί για αυτή την πρωτοφανή νεανική εισβολή, μια μικρή πόλη με πορτακαμπίνες και επιπλέον τουαλέτες καταλαμβάνει τώρα το πάρκινγκ της Tate Britain και ένας ειδικός γιγαντιαίος μεγεθυντικός φακός σε τροχούς έχει εγκατασταθεί για να μπορεί κανείς να δεί πιο καθαρά τις φωτογραφίες στις πάνω σειρές. Ακόμη και τα εμπορεύματα στο κατάστημα με είδη δώρων και τα τρόφιμα που πωλούνται στο καφέ προσαρμόστηκαν ώστε να είναι πιο φιλικά προς τα παιδιά του Year 3. «Σάντουιτς σε προσιτές τιμές, πολύ σημαντικό!» σχολιάζει ο McQueen. Με την άφιξη τους οι μικροί επισκέπτες,ενθαρρύνονται να φωνάξουν, με αυξανόμενη ένταση, «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ! ”

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κηδεύτηκε ο Μένης Κουμανταρέας

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ανάμεσα σε πλήθος πνευματικών ανθρώπων, οδηγήθηκε στην τελευταία του ...

Διαγωνισμός Ποίησης με θέμα “Άνθρωπος και Φύση”

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Σαλαμιούς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Σαλαμιούς, προκηρύσσει ...

Ξεκινά η ανάπλαση του περιμετρικού τόξου της Τάφρου

Τα συμβόλαια για την κατασκευή του έργου «Ανάπλαση εξωτερικού περιμετρικού τόξου τάφρου – Φάση ...

Open Call: 6ο Διεθνές Art Camp Andorra Project

Το Camp δίνει τη δυνατότητα σε ζωγράφους από τις πέντε ηπείρους να συναντηθούν, να ...

Οι 24 του ΘΟΚ, οι ακροάσεις, οι νέοι στόχοι

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ανακοινώθηκε χθες η ανασύσταση του θιάσου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για ...

Έκθεση έργων τέχνης και βιβλίων βασισμένα στην Αρμενική κληρονομιά

Το Βιβλιοπωλείο Moufflon προσκαλεί το κοινό σε πώληση έργων τέχνης και νέων/σπάνιων βιβλίων σε ...

X