Παρέμβαση ενάντια στη βία κατά των γυναικών στους δρόμους της Χιλής

 • Μια συγκλονιστική παρέμβαση σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο στη Χιλή, εκατοντάδες γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν συγχρόνως μια μελωδία στην οποία επικρίνουν, μεταξύ άλλων, την θεσμική τάση να αποδίδουν στο θύμα ευθύνη για βιασμό.

  Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις στη Χιλή και ανα τον κόσμο.

  Στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στη Χιλή τους τελευταίους δύο μήνες , προστέθηκαν χθές διαμαρτυρίες γυναικών, οι οποίες με διαφορετικές εικαστικές μορφές και σε διάφορετικές περιοχές της χώρας θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζεται δυναμικά.Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις εκδηλώσεις που τράβηξε την προσοχή περισσότερο ήταν η εικαστική παρέμβαση/περφόρμανς «Βιαστής στο δρόμο σας» της φεμινιστικής ομάδας Lastesis.

  Η δράση κάλεσε εκατοντάδες γυναίκες, οι οποίες με τα μάτια δεμένα τραγουδούσαν και χόρευαν ένα τραγούδι στο οποίο επικρίνουν διάφορες πτυχές του machismo (σωβινισμού) που επικρατούν στην κοινωνία μας, αναφέρομενες ιδιαίτερα στις ενέργειες των Carabineros, της αστυνομικής δύναμης στη Χιλή.

  «Κοιμήσου ήσυχα αθώα κοπέλα, χωρίς να ανησυχείς για τον ληστή, τα γλυκά και χαμογελαστά σου όνειρα προστατεύει ο αγαπημένος σας καραμπινιέρος», λένε αρχικά οι στίχοι του τραγουδιού, σε άμεση αναφορά στον ύμνο του αστυνομικού ιδρύματος.

  Οι στίχοι συνεχίζουν «Και δεν ήταν δικό μου λάθος, ούτε πού ήμουν, ούτε πώς ντύθηκα. Ο βιαστής είσαι εσύ. Είναι οι pacos, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος», σε σχέση με τη θεσμική και κοινωνική πρακτική που κατηγορεί το θύμα της παραβίασης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen στο Ίδρυμα ARTos

  Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας των προβολών του περσινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ...

  Απεβίωσε ο Διαγόρας Χρονόπουλος

  Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, μετά από ...

  Στην Κωνσταντίνα Ζάνου το Edmund Keeley Book Prize

  Η Κωνσταντίνα Ζάνου ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 ακαδημαϊκούς και απέσπασε το φετινό βραβείο Edmund ...

  Ρωμαϊκά λουτρά στα πόδια των Λονδρέζων

  Ρωμαϊκό βαλανείο δίπλα στον Τάμεση, εκεί όπου κάποτε υπήρχε ένα μαγαζί fish n’ chips, ...

  William Dreghorn [1908-2001] | Ο Πενταδάκτυλος

  Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ιδρύθηκε από Κύπριους γεωγράφους ο Γεωγραφικός Όμιλος, με ...

  To Night of Silence καλύτερη ταινία στις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2013

  Με την βράβευση των ταινιών που ξεχώρισαν κατά τις δέκα μέρες πραγματοποίησής του ολοκληρώθηκε ...

  X