Παρέμβαση ενάντια στη βία κατά των γυναικών στους δρόμους της Χιλής

 • Μια συγκλονιστική παρέμβαση σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο στη Χιλή, εκατοντάδες γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν συγχρόνως μια μελωδία στην οποία επικρίνουν, μεταξύ άλλων, την θεσμική τάση να αποδίδουν στο θύμα ευθύνη για βιασμό.

  Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις στη Χιλή και ανα τον κόσμο.

  Στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στη Χιλή τους τελευταίους δύο μήνες , προστέθηκαν χθές διαμαρτυρίες γυναικών, οι οποίες με διαφορετικές εικαστικές μορφές και σε διάφορετικές περιοχές της χώρας θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζεται δυναμικά.Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις εκδηλώσεις που τράβηξε την προσοχή περισσότερο ήταν η εικαστική παρέμβαση/περφόρμανς «Βιαστής στο δρόμο σας» της φεμινιστικής ομάδας Lastesis.

  Η δράση κάλεσε εκατοντάδες γυναίκες, οι οποίες με τα μάτια δεμένα τραγουδούσαν και χόρευαν ένα τραγούδι στο οποίο επικρίνουν διάφορες πτυχές του machismo (σωβινισμού) που επικρατούν στην κοινωνία μας, αναφέρομενες ιδιαίτερα στις ενέργειες των Carabineros, της αστυνομικής δύναμης στη Χιλή.

  «Κοιμήσου ήσυχα αθώα κοπέλα, χωρίς να ανησυχείς για τον ληστή, τα γλυκά και χαμογελαστά σου όνειρα προστατεύει ο αγαπημένος σας καραμπινιέρος», λένε αρχικά οι στίχοι του τραγουδιού, σε άμεση αναφορά στον ύμνο του αστυνομικού ιδρύματος.

  Οι στίχοι συνεχίζουν «Και δεν ήταν δικό μου λάθος, ούτε πού ήμουν, ούτε πώς ντύθηκα. Ο βιαστής είσαι εσύ. Είναι οι pacos, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος», σε σχέση με τη θεσμική και κοινωνική πρακτική που κατηγορεί το θύμα της παραβίασης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ιδού το πρόγραμμα της εναρκτήριας τελετής της Κυπριακής Προεδρίας στο Κούριο

  Ξεκινά σήμερα στις 20:00 η εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ...

  «σχεδόν»: 19 εικαστικοί καλλιτέχνες κι ένας ποιητής

  Το Παράκεντρο και η Isnotgallery σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο “σχεδόν”, στο πλαίσιο της ...

  Νέα έκθεση του Peter Eramian στο Volks

  Ο Πίτερ Εραμιάν παρουσιάζει τη νέα του εικαστική πρόταση με τίτλο Here’ s to ...

  Ο Frankie Knuckles, πρωτοπόρος της μουσικής House, πεθαίνει στα 59 του

  Ο νονός της House του Σικάγου πέθανε απροσδόκητα στην ηλικία των 59 ετών, όπως ...

  Με το συνθέτη Μάριο Χρίστου η Κύπρος στο ‘EuropArt’

  Η Κύπρος εκπροσωπείται στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου “EuropArt” με τη σύνθεση του Μάριου ...

  The AfroBanana + Friends Festival 2020|Τον Αύγουστο στη Γιαλιά της Πάφου

  Οι διοργανωτές του φεστιβάλ AfroBanana εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τη διαξαγωγή της φετινής διοργάνωσης ...

  X