«Πνοή» :Η οικολογία και το μέλλον του πλανήτη στο στόχαστρο

Η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις της Ανδρομάχης Δημητριάδου Lindahl συμπράττει επί σκηνής για την παράσταση «Πνοή» που ανεβαίνει στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Μία παράσταση που συνδυάζει χορό, μουσική και εικόνα, η νέα δουλειά της χορογράφου Μάχης Δημητριάδου Lindahl, «Πνοή», έρχεται να θέσει νέους προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον και τη φύση. «Ο αυτοκαταστροφικός τρόπος ζωής μας, ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε και η κατάχρηση των φυσικών πόρων ήταν μερικές από τις σκέψεις που με οδήγησαν σε αυτή τη νέα δουλειά» ανέφερε η χορογράφος μιλώντας στο «Π» για το έργο που ανεβαίνει στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο από τις 29 Νοεμβρίου και για τρεις μόνο μέρες. Η (ανα)πνοή, όπως τιτλοφορείται και η παράσταση, είναι αναγκαία τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά για τη ζωή μας, ωστόσο «έτσι όπως επιλέγουμε να ζούμε καθημερινά καταλήγουμε να έχουμε ασφυξία, με το περιβάλλον να μολύνεται όλο και περισσότερο».

  Ζωή και θάνατος

  Χρησιμοποιούμε ωστόσο και τη δεύτερη σημασία της λέξης πνοή, έτσι όπως ορίζεται το πνεύμα. Η πνοή που έδωσε ο Θεός για να δημιουργηθεί ο κόσμος. Πρόκειται για μία ζωογόνο αρχή με πνευματικές προεκτάσεις η οποία είναι αιώνια. Εμείς θα εξαφανιστούμε μια μέρα, αλλά το πνεύμα αυτό ποτέ», υπογράμμισε η καλλιτέχνιδα αναφερόμενη στην ιδέα γύρω από την οποία βασίστηκε η συγκεκριμένη παράσταση. Πώς μεταφράζεται αυτό χορογραφικά; Όπως αναφέρει η Μάχη Δημητριάδου Lindahl «Το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπνοή και τη ζωή που αυτή μας δίνει. Ακόμη και ο τρόπος που αναπνέουμε αντικατοπτρίζει την ψυχική μας κατάσταση. Είναι ένα βαρόμετρο των συναισθημάτων μας που υποδηλώνει κάθε φορά τη χαρά μας, τη λύπη μας, τον θυμό μας, την αγωνία μας».

   

   

  Φινάλε με καταστροφή και ασφυξία

  Σε όλο αυτό το πλαίσιο έρχεται ο χορός να υπογραμμίσει και να εκδηλώσει ακόμα πιο έντονα μέσω του σώματος, τη λειτουργία της αναπνοής, μαζί με όλα τα συναισθήματα και όλες τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται», όπως συμπληρώνει η καλλιτέχνιδα. Η αναπνοή των χορευτών γίνεται η βασική λειτουργία της παράστασης, όπου σε συνδυασμό με τη μουσική γεννά μία σειρά από ερωτηματικά στους θεατές οικολογικής φύσεως. «Πέρα από τις δικές μας αναπνοές χρησιμοποιούνται επίσης και φυσικοί ήχοι, όπως είναι ο αέρας, η θάλασσα, η κίνηση των δέντρων, υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι εκτός από εμάς αναπνέει ολόκληρη η πλάση. Όλα τα φυσικά στοιχεία γύρω μας είναι εμποτισμένα από οξυγόνο κι εμείς κάνουμε τα πάντα για το μειώσουμε στο ελάχιστο», αναφέρει η χορογράφος. Η παράσταση αφήνει στο κοινό μία γεύση προβληματισμού καθώς μέσα από το έργο παρουσιάζεται τελικά η καταστροφή που επέρχεται μετά από τον τρόπο ζωή μας και η ασφυξία που προκαλούμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στο περιβάλλον μας».

  Τη χορογραφική διεύθυνση/δραματουργία υπογράφει η Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, τη μουσική ο Δημήτρης Σάββα, τη νideo art ο Χριστόφορος Λάρκος και τους φωτισμούς ο Γιώργος Λάζογλου.

   

  Χορεύουν/συνδημιουργούν χορογραφικά επί σκηνής οι: Χριστιάνα Ευτυχίου, Λοΐζος Κωνσταντίνου, Πάνος Μαλακτός, Φούλη Στυλιανίδου.

   Παραστάσεις: 29 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο. Για πληροφορίες: 99360503.

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

   Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

  You May Also Like

  Ανανεωμένη Πλατφόρμα Χορογραφίας 2019

  Η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» αποτελεί την εξέλιξη της «Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού Κύπρου», η οποία ...

  «Άλογα»: μία παράσταση από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο

  Το Αμφίδρομο Χοροθέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Άλογα» στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, μεταξύ 19 και 21 ...

  BREAKALIGN GROUNDS : 1η Πλατφόρμα Χιπ-Χοπ Χοροθέατρου Κύπρου

  Το Breakalign Grounds είναι η 1η πλατφόρμα χιπ-χοπ χοροθεάτρου που διοργανώνεται από την Νεφέλη ...

  Amen II από τον Φώτη Νικολάου

  Στο θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ παρουσιάζει τη νέα του χορογραφική δουλειά ο χορευτής και χορογράφος ...

  OPEN CALL : χορός ενάντια στη βία κατα των γυναικών

  Η ομάδα χορού True Enforcers of Advanced Movement διοργανώνει το Girls Team Up  με αφορμή ...

  Πλατφόρμα Χορογραφίας με έργα που τολμούν και υπερβαίνουν κοινωνικούς περιορισμούς

  Με χορογραφικές προτάσεις που τολμούν και υπερβαίνουν κοινωνικούς περιορισμούς ξεκινά σήμερα στο Θέατρο Ριάλτο, ...

  X