Το αποτέλεσμα μίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι είναι η παράσταση «Loittering», που έκανε χθες πρεμιέρα στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107.6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι Παίζει» για τη νέα της χορογραφική δουλειά η Αριάνα Μαρκουλίδου, αναφέρεται σε μία πολυμεσική παρουσίαση, που χρησιμοποιεί τον live digital ήχο και τη σκηνογραφία για να εμπλουτίσει την έννοια της αναμονής.

Σε αυτό το ερευνητικό ταξίδι η χορογράφος μαζί με τους συνεργάτες της επικεντρώθηκαν στον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, προσεγγίζοντας πιο συγκεκριμένα τη μηδενική αντίδραση της ανθρωπότητας πάνω σε αυτό το θέμα. Σε αυτήν ακριβώς την παθητική στάση του ανθρώπου απέναντι σε τόσο σοβαρά ζητήματα που τον αφορούν, κουμπώνει και η έννοια της αναμονής. Όπως αναφέρει η χορογράφος: «Η έρευνά μας επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι σαν άνθρωποι περιμένουμε από κάποιον άλλο να αναλάβει δράση για να σώσει αυτός την κατάσταση. Εμείς τι κάνουμε για αυτό; Περιμένουμε τους πολιτικούς να λάβουν δράση; Περιμένουμε τη νέα γενιά; Όλο και κάποιο άλλον περιμένουμε να κινήσει τα νήματα, εξ ου και η έννοια της αναμονής».

Βλέποντας αυτή την παράσταση το κοινό θα αρχίσει να προβληματίζεται για τις δικές του ευθύνες και τις δικές του επιλογές

Προσωπική ευθύνη

Αυτή η σκέψη μεταφέρεται στη σκηνή με ένα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, μέσω των κατασκευών της Εύας Κοραή. Όπως αναφέρει η κα. Μαρκουλίδου: «Η Εύα Κοραή δημιούργησε μία κατασκευή η οποία τοποθετείται πάνω από τα κεφάλια μας εκφράζοντας ακριβώς ότι συμβαίνει κάτι πάνω από τα κεφάλια μας- το οποίο μας επηρεάζει αρνητικά- και δεν κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό». Αυτό που υπογραμμίζεται από την χορογράφο είναι η προσωπική ευθύνη: «Βλέποντας αυτή την παράσταση το κοινό θα αρχίσει να προβληματίζεται για τις δικές του ευθύνες και τις δικές του επιλογές, παρόλο που επικεντρωνόμαστε σε κάτι πιο ευρύ, όπως είναι ο πλανήτης και το μέλλον του». Όσον αφορά τώρα την ανταπόκριση του κόσμου η ίδια ανέφερε ότι «παρόλο που είναι πολύ συγκεκριμένες οι παραστάσεις μας, χαρακτηρίζονται την ίδια ώρα από μία απλότητα που βοηθά το κοινό να ταυτιστεί με αυτό που κάνουμε επί σκηνής» .

Συντελεστές:

Ιδέα/Χορογραφία: Αριάνα Μαρκουλίδου

Περφόρμερς: Ελεάνα Αλεξάνδρου, Αριάνα Μαρκουλίδου

Σκηνογραφία/Κατασκευή σκηνικού*: Εύα Κοραή

Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Μπάρτζης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ευριπίδης Δίκαιος

Γραφιστικά Αφίσας: Νεκταρία Κωνσταντίνου

Παραγωγή: bytheway productions

*Το σκηνικό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο ανοικτό εργαστήρι Makers Will Make μέσω σύγχρονων τεχνικών κοπής laser.

Παραστάσεις: 23, 24, 25 Νοεμβρίου 2019 | 20:30  στο Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός

Είσοδος: €10 / €8

Κρατήσεις: 99099305

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στο European Youth Event – Strasbourg EYE 2018

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού έχει επιλεγεί να συμμετάσχει με την νεανική του ομάδα στις ...

One Day Express Lab 2018

Δυο άτομα από διαφορετικές επιστημονικές ή και καλλιτεχνικές ειδικότητες συναντιούνται για μία και μόνο ...

Καλοκαιρινό σχολείο στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Στέγης Χορού Λευκωσίας, το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας συνδιοργανώνει το ...

Λιγότερος χορός, περισσότερη ποίηση

Η Ευαγγελία Ράντου, η “μούσα” του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η χορεύτρια που έκανε το πέρασμά ...

Ανοικτό κάλεσμα: ARTISTS IN PROGRESS 2020 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Tο επόμενο πρόγραμμα της Στέγης Χορού Λευκωσίας ARTISTS IN PROGRESS 2020 θα πραγματοποιηθεί από ...

Επίθεση στην περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς με πορτρέτο της

Την άγρια επίθεση ενός άνδρα δέχτηκε η διάσημη performance artist, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, κατά τη διάρκεια ...

X