Διεθνής βράβευση ερευνητικών προγραμμάτων με συμμετοχή του ΙΚυ

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά κατανόηση της πρώιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την Εποχή του Χαλκού και το δεύτερο σε μια παραδοσιακή τεχνική υαλουργίας από αυτόχθονες Αφρικανούς στη Νοτιοδυτική Νιγηρία

Τιμητικά βραβεία παγκόσμιου κύρους κέρδισαν δύο ερευνητικά προγράμματα στα οποία το Ινστιτούτο Κύπρου είχε σημαντική συμβολή. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Φόρουμ της Σαγκάης.

Πρόκειται για ένα θεσμό που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και στο πλαίσιό του απονέμονται δέκα βραβεία, στο πεδίο των Αρχαιολογικών Ανακαλύψεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρώτο βραβείο αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα στην Κέρο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με θέμα την κατανόηση της πρώιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την Εποχή του Χαλκού.

Το βραβείο παρέλαβαν ο Καθηγητής Colin Renfrew και ο Δρ Michael Boyd, διευθυντές του προγράμματος στην Κέρο, στο οποίο συμμετέχει και η επίκουρη Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Εύη Μαργαρίτη, ως βοηθός Διευθύντρια. Επιπλέον, η Δρ Μαργαρίτη ηγείται του προγράμματος URBAN: Οι απαρχές της αστικοποίησης στην Ευρώπη, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΕΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’ΝΗΣΙΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ’’, το οποίο επίσης υποστηρίζει την έρευνα στην Κέρο.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ Abidemi Babalola για την ανακάλυψη μιας παραδοσιακής τεχνικής στην υαλουργία από αυτόχθονες Αφρικανούς στη Νοτιοδυτική Νιγηρία, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Thilo Rehren, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου. Μάλιστα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη, ο Δρ Babalola συνεχίζει την έρευνα του ως ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Κύπρου.

Το Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης (SAF), που ιδρύθηκε το 2013, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην προώθηση της έρευνας, της προστασίας, και της χρήσης των αρχαιολογικών πόρων και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα βραβεία SAF αναγνωρίζουν τα άτομα και τους οργανισμούς που έχουν επιτύχει τη διάκριση μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και επιστημονικών διεργασιών που σχετίζονται με το παρελθόν της ανθρωπότητας και έχουν προσφέρει νέες γνώσεις, ιδιαίτερα σημαντικές για τον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον του.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΕΚΑΤΕ καλεί δημιουργούς να συνεισφέρουν στα κυβερνητικά ταμεία

Να δώσουν αφιλοκερδώς έργα τους τα οποία θα πωληθούν σε χαμηλές τιμές ενισχύοντας τα ...

Απεβίωσε ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης

Στην ηλικία των 86 ετών απεβίωσε, από ανακοπή καρδιάς, ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης. Το ...

Συνέδριο στη Γενεύη με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου

«Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου σε κίνδυνο, 40 χρόνια μετά» ήταν ο τίτλος Συνεδρίου ...

Ομίλος Φίλων Κινηματογράφου στη νέα σεζόν

Στις 25 Σεπτεμβρίου και με την ταινία Nεμπράσκα του Αλεξάντερ Πέιν, ξεκινά η νέα ...

Οι μεγάλοι νικητές των iPhone Photography Awards 2020

Για την Dimpy Bhalotia, Ινδή φωτογράφο που ζει στη Βρετανία, η εικόνα με τα ...

17o Paradise Jazz Festival

Για 17η χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Αυγούστου το Paradise Jazz Festival στο Paradise Place, ...

X