«Επιτρέπεται»: έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Σπίτι της Κύπρου

Η έκθεση αντανακλά την πολυμορφία της σύγχρονης εποχής και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, με την χρήση διαφορετικών μέσων και τεχνικών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις

Μια ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Επιτρέπεται» εγκαινιάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης δρ Λίνα Τσίκουτα-Δεϊμέζη και σ’ αυτήν συμμετέχουν καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, από 30 έως 75 ετών, πολλοί από τους οποίους διδάσκουν στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια, η έκθεση με θέμα την αινιγματική, διφορούμενη, προκλητική έννοια «Επιτρέπεται»… δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να την ερμηνεύσουν και να την αποδώσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν, δίνοντας τελείως διαφορετικές εξηγήσεις, αναλύσεις και ερμηνείες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απρόβλεπτη, ποικίλη επιλογή των θεμάτων που εμπνέονται, ανακαλύπτουν, εφευρίσκουν, εξελίσσουν και εικονογραφούν οι καλλιτέχνες. Η έννοια «Επιτρέπεται» προσλαμβάνει διαφορετικές ερμηνείες, άλλοτε με ερωτηματικό «Επιτρέπεται;» ή με κατάφαση σαφώς «Επιτρέπεται» ή με προτροπή μιας και δεν επιτρέπεται απλώς, αλλά σαν να Επιβάλλεται.

Η έκθεση αντανακλά την πολυμορφία της σύγχρονης εποχής και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, με την χρήση διαφορετικών μέσων και τεχνικών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις, κ.ά. Τα είδη, τα μέσα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι όλα τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη τέχνη, από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα πιο πρωτοποριακά, τα πολυμέσα, την τεχνολογία και τις πιο εξελιγμένες εκδοχές της.

Η έκθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο από το ίδιο το προκλητικό θέμα και το εικονογραφικό πλαίσιο, όσο και από το αισθητικό και το εννοιολογικό πλαίσιο και αποτέλεσμα. Τα 26 έργα δημιουργήθηκαν από 29 καλλιτέχνες (η γυναικεία ομάδα In Doors απαρτίζεται από τέσσερις καλλιτέχνιδες) ειδικά για την έκθεση ή αποτελούν συνέχεια, εξέλιξη παλαιότερων έργων που σχετίζονται με το θέμα.

Με έργα τους συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Γεωργία Δαμοπούλου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Ευρυδίκη Καλλιμάχου, Άντζυ Καρατζά, Γιάννης Κονταράτος, Capten (Χρήστος Κωστούλας), Μιχάλης Μανουσάκης, Σταύρος Μπονάτσος, Ομάδα In Doors, (Μαριγώ Κάσση, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Μαίρη Χρηστέα), Ηλίας Παπαηλιάκης, Ανδρέας Σάββα, Γιάννης Σκαλτσάς, Άγγελος Σκούρτης, Εύα Στεφανή, Κώστας Τσώλης, Μάκης Φάρος, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Ερατώ Χατζησάββα, Κώστας Χριστόπουλος.

Όπως επισημαίνει η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, η λέξη -έννοια «Επιτρέπεται» ακροβατεί μεταξύ της κατάφασης και της άρνησης, της αποδοχής και της απόρριψης, καθώς η πρόσληψή της διανοίγει ένα τεράστιο εύρος σχέσεων και ανταποκρίσεων. Η διεισδυτική ματιά του κάθε καλλιτέχνη αποτυπώνει την αιχμηρή προτροπή της σημασίας της και αρθρώνει εικαστικά τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιτρέπει, αποκλείει, διαφοροποιεί, ελευθερώνει, τα δεσμά της σκέψης.

Η έκθεση εμπλουτίζεται και συμπληρώνεται με μια σειρά από περφόρμανς, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, από τις 15:00 έως τις 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου. Τις περφόρμανς θα εκτελέσουν οι καλλιτέχνες Μαίρη Ζυγούρη, Ελίζα Κρικώνη, Αιμιλία Μπουρίτη, Βέρα-Ιόνα Παπαδοπούλου, Γεωργία Σαγρή και Φίλιππος Τσιτσόπουλος.

Η έκθεση και ο κύκλος περφόρμανς εντάσσονται στο πρόγραμμα του κύκλου εκδηλώσεων με θέμα «ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ», της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) με υπεύθυνο τον δρα Φώτη Καγγελάρη και περιλαμβάνει βραδιά ποίησης, φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικό εργαστήριο ψυχοδυναμικού χαρακτήρα και επιστημονική ημερίδα.

+ Μέχρι 17 Ιανουαρίου 2020 στο Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 15:00, Τρίτη, Πέμπτη: 10:00 – 18:00

Κατά τη διάρκεια των εορτών, από 23 Δεκεμβρίου 2019 έως 3 Ιανουαρίου 2020, η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-15:00 (εκτός Δημοσίων Αργιών)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Evelyn Evelyn: θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική

Η ομάδα Paravan σε συνεργασία με τους Μαργαρίτα Ζαχαρίου και Διομήδη Κουφτερό, παρουσιάζουν τη ...

9ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

«Χορογραφώντας το πέρασμα από το κοντινό χθες στο σήμερα της Λεμεσού» είναι το θέμα ...

Ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αριστουργήματα από μουσεία του Παρισιού

Εκατό χιλιάδες ψηφιακές αναπαραγωγές αριστουργημάτων τέχνης ελεύθερες στο Διαδίκτυο. Δωρεάν και χωρίς περιορισμούς. Αυτό ...

Eιδικές τιμές για ανέργους, συνταξιούχους και μαθητές από την ΕΘΑΛ

Η ΕΘΑΛ υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού και στο πλαίσιο της κοινωνικής και ...

Στους -273 °C η νέα εικαστική πρόταση του Σταύρου Αντωνοπούλου

Τη νέα του εικαστική πρόταση παρουσιάζει σε έκθεση στην Λευκωσία ο γνωστός καλλιτέχνης Σταύρος ...

Η Γκάνα στην 58η Μπιενάλε Βενετίας

Η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, το πιο διάσημο διεθνές γεγονός τέχνης στον κόσμο, έχει ...

X