Η επέλαση των σάιμποργκ

 • Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει πολύ να κάνω, αρκετοί από σας το έχετε ήδη παρατηρήσει, είναι να μεταφράζω. Τα βιβλία που έχω μεταφράσει τα τελευταία χρόνια εκφράζουν ιδέες πρωτότυπες, ξεφεύγουν από την καθιερωμένη σκέψη, μας πάνε σε μονοπάτια διαφορετικά, άρα και πιο γοητευτικά. Για να μην πολυλογώ μας κάνουν να σκεφτόμαστε, και πρώτα από όλους εμένα.(Κάποτε είχα πει σε μια συνέντευξη ότι η σχέση του μεταφραστή με τον συγγραφέα είναι μια σχέση σχεδόν ερωτική: περνάς ώρες μαζί του, σε ενδιαφέρει πάνω από όλα τι σκέφτεται και πώς το εκφράζει. Δυστυχώς η συγκεκριμένη ατάκα κόπηκε από τη συνέντευξη και έτσι σήμερα τη διαβάζετε σε παγκόσμια πρώτη.)

  Το βιβλίο που μεταφράζω τώρα έχει τίτλο στα γαλλικά: Οι νέες ιδέες για να κατανοήσουμε τον 21ο αιώνα. Κάθε κεφάλαιο εξετάζει μία τάση που σήμερα κυριαρχεί: μας δίνει την ιστορία της αλλά και τις προοπτικές της. Και βέβαια κάθε κεφάλαιο έχει εντελώς διαφορετικό λεξιλόγιο που πρέπει κάθε φορά να το πιάνω από την αρχή. Είμαι λοιπόν τώρα στο κεφάλαιο του τρανσουμανισμού. Και ψάχνω η καψερή να βρω τις σχετικές αποδόσεις στα ελληνικά. Ακόμα και ο τίτλος βασανίζει: τρανσουμανισμός ή διανθρωπισμός, ποια είναι η σωστή απόδοση του transhumanism; Το κακό με τους όρους αυτούς είναι ότι εφευρίσκονται από κάποιον, συνήθως στα αγγλικά. Οι υπόλοιπες λατινογενείς γλώσσες χρησιμοποιούν περίπου τον ίδιο όρο ενώ εμείς στα ελληνικά πρέπει να επινοήσουμε κάτι καινούργιο. Και επειδή λίγοι μιλάνε για αυτά και όσοι μιλάνε πολλές φορές χρησιμοποιούν τον πρωτότυπο όρο σε εισαγωγικά, άντε βγάλε άκρη.

  Παρεμπιπτόντως αντιγράφω τον ορισμό για να μην μιλάω στον αέρα: Είναι το πνευματικό και πολιτιστικό κίνημα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της ριζικής βελτίωσης της ανθρώπινης κατάστασης μέσω της ανάπτυξης και ευρείας διάθεσης τεχνολογιών που εξαλείφουν τo γήρας και επαυξάνουν τις ανθρώπινες πνευματικές, σωματικές και ψυχολογικές ικανότητες (να ξέρατε πόσες ομάδες στο facebook έχει για τέτοια, ψάχνουν όλοι την αθανασία).

  Στα ελληνικά η σοβαρή βιβλιογραφία είναι από ανύπαρκτη έως μηδενική. Κι έτσι έρχεται ο κάθε φούφουτος τυχάρπαστος (ο δρ Θανάσης Κ, τι είναι αυτό, έλεος!) και γράφει στο διαδίκτυο σοβαροφανείς μελέτες που αν έχεις τα κέφια σου γελάς αλλιώς χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Τι έψαχνα να βρω στο διαδίκτυο; Αν είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε τη λέξη cyborg με ελληνική γραφή. Γράφουμε σάιμποργκ ναι ή όχι; Και αντί να βρω καμιά σοβαρή επιστημονική μελέτη που να το γράφει κάπως, πέφτω πάνω στη Σούλα (σόρι κορίτσια, κάποια έπρεπε να την πληρώσει) η οποία καταρχήν μας ενημερώνει ότι τα πονήματά της είναι προϊόν βαθιάς μελέτης και άρα δεν αντιγράφονται (παρά μόνο αν θέλεις δίνεις το link, εντάξει;) και στη συνέχεια πάνω που προσπαθεί να μας εξηγήσει με ύφος αυστηρό τα του σαϊμποργκισμού πιάνει ό,τι θεωρία συνωμοσίας μπορείτε να φανταστείτε και μας τη σερβίρει για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα γεύματα. Και Βόρεια Μακεδονία έχει και δυνάμεις που θέλουν να καταλύσουν τη δημοκρατία έχει και τα media που μας λένε ψέματα γιατί έχουνε μετοχές στις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά που αύριο θα μας υποτάξουν έχει και βιοχάκινγκ έχει… τι να σας λέω τώρα, τα πάντα έχει. Ζαλίστηκα. Η εν λόγω κυρία γράφει καλά, είναι αλήθεια, και ένας λιγότερο υποψιασμένος τα καταπίνει αμάσητα κι αύριο θα ‘ρθει να μου τα πασάρει για αλήθειες. Και δεν θα μπορώ να τα αντικρούσω. Πώς ν’ αντικρούσεις τη βλακεία;

  Ηθικό δίδαγμα: σταματήστε να διαβάζεται το blog του καθενός κι επιστρέψτε στην εφημερίδα, όχι δεν σας λέμε ψέματα. Και θα σας κρατάμε ενήμερους και για τα μεγάλα θέματα. Αλλά θα μιλάμε για επιστήμη, όχι για Ρόμποκοπ.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ό,τι κάνεις στο δίκτυο, η NSA το βλέπει

  @valia_kaimaki Τη θυμάστε την NSA; Την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ; Έλα τώρα, τόσα ...

  Το βίντεο σκοτώνει τον πλανήτη

  Είμαι στην κουζίνα και κάνω τα διάφορα της νοικοκυράς ακούγοντας ταυτόχρονα streaming από τον ...

  Εξωτικές μονάδες της καθημερινότητας

  Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Όταν “κουβεντιάζουμε” τα μαθηματικά στο σπίτι, μια από ...

  H παραπληροφόρηση… σκοτώνει

  Μιλάμε συνεχώς για fake news και το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στο πολιτικό κομμάτι ...

  Twitter εναντίον Ισλαμικού Κράτους

  Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την Πέμπτη 26 Μαρτίου, για πρώτη φορά, οι ...

  Αναζήτηση αγάπη μου

  Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Στις 18 Μαρτίου, ένας συνάδελφος έκανε ένα retweet ...

  X