Ο Λάνθιμος σάρωσε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Με πέντε από τα πιο σημαντικά βραβεία «έφυγε» ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος από την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης

Με πέντε από τα πιο σημαντικά βραβεία «έφυγε» ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος (παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν παρών) από την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο. 

Ο Έλληνας σκηνοθέτης απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Κωμωδίας, Σκηνοθεσίας, Γυναικείας ερμηνείας και Φωτογραφίας, για την αγγλικής παραγωγής ταινία του «Η ευνοούμενη» / The Favourite, μια σατιρική ταινία εποχής γύρω από την ιδιαίτερα στενή, μαζί και ερωτική, σχέση της βασίλισσας Άννας της Βρετανίας με την ευνοούμενη της Αυλής της.

Παρόλο που στην τελετή παρευρίσκονταν οι άλλοι συνυποψήφιοι με τον Έλληνα σκηνοθέτη δημιουργοί (ανάμεσά τους οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Μάρκο Μπελόκιο και άλλοι), ο ίδιος ο Λάνθιμος ήταν απών, ενώ απέφυγε, όπως συνηθίζεται, να στείλει έστω και ένα μήνυμα χαιρετισμού στα μέλη της Ακαδημίας, πράγμα που δημιούργησε κακή εντύπωση, αντίθετα με δυο άλλους βραβευθέντες, τον Αντόνιο Μπαντέρας, πρωταγωνιστή στην ταινία του Αλμοδόβαρ και την Ολίβια Κόλμαν, πρωταγωνίστρια στην «Ευνοούμενη», οι οποίοι έστειλαν μέσω βίντεο μήνυμα, ευχαριστώντας τα μέλη της Ακαδημίας για την επιλογή τους.

Εκ μέρους του Γιώργου Λάνθιμου, το βραβείο της ταινίας παρέλαβε ο παραγωγός Ed Guiney. Φωτογραφία: Pool/Getty Images

Η γυναικεία παρουσία κυριάρχησε σχεδόν αποκλειστικά στη φετινή απονομή με δυο γυναίκες οικοδέσποινες και διάφορες γυναίκες ηθοποιούς να παρουσιάζουν την τελετή, που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες. Αν και αρκετά χιουμοριστική και με διάφορα ευρήματα, η τελετή, πάντως, κούρασε τα μέλη – το πιο διασκεδαστικό ήταν η άρια που τραγουδήθηκε, αφιερωμένη στο έργο του τιμώμενου για το σύνολο της καριέρας του, σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ, και στην οποία πήρε μέρος στο φινάλε και ο πρόεδρος της Ακαδημίας, σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς.

Ο τιμώμενος Βέρνερ Χέρτσογκ

Με τον Βέντερς να εκθειάζει το έργο του Χέρτσογκ καθώς και την όλη από κοινού προσπάθεια ανανέωσης του νέου γερμανικού κινηματογράφου, που έγινε στις δεκαετίες του ‘70 και ‘80 με σκηνοθέτες όπως οι Χέρτσογκ, Βέντερς, Φασμπίντερ, Φόλκερ Σλέντορφ, Μαργκαρέτε φον Τρότα, και άλλοι. «Ο κινηματογράφος, όπως μας είπε ο Χέρτσογκ εντυπωσιάζοντας μας όταν είμαστε σπουδαστές, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Όταν ξεκινήσαμε αυτό που αποκαλείται νέος γερμανικός κινηματογράφος, δεν ήμασταν ανταγωνιστές, αλλά πραγματικοί φίλοι, που συνεργαζόμασταν και βοηθούσε ο ένας τον άλλο», είπε ο Βιμ Βέντερς.

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Βέρνερ Χέρτσογκ ζήτησε από τους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές να συμβάλλουν με τις ταινίες τους στην κατάργηση των συνόρων (το σλόγκαν της φετινής απονομής ήταν «για ένα κινηματογράφο χωρίς σύνορα»). Για την κατάργηση αυτή είχε μιλήσει και νωρίτερα ο Βιμ Βέντερς στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ακαδημίας (που φέτος, έχει φτάσει στις 3700 μέλη), τονίζοντας πως «εκείνο που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος οδηγείται στην καταστροφή του, είναι η συσπείρωση και η επιμονή για τη δημιουργία έργων αναγκαίων για την αφύπνιση του κοινού»

Η Ζιλιέτ Μπινός 

Την προσφορά της Ζιλιέτ Μπινός στον κινηματογράφο εξύμνησαν η Κλερ Ντενί και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί, με την Μπινός να διερωτάται αν είναι σωστό να δέχεται κανείς βραβεία σε μια εποχή όπου όλα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. «Πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς, να δείχνουμε περισσότερη αγάπη, να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας και τα αυτιά μας…» τόνισε παίρνοντας το βραβείο της η Μπινός, ενώ όρθια την καταχειροκροτούσαν τα μέλη της Ακαδημίας (όπως όρθια είχαν καταχειροκροτήσει νωρίτερα και τον Χέρτσογκ).

Η άλλη χιουμοριστική στιγμή της τελετής ήταν στη διάρκεια της απονομής του βραβείου κοινού, με τις δυο οικοδέσποινες να τραγουδούν «αγαπώ το κοινό μου και το κοινό μου με αγαπά», τραγούδι που στη συνέχεια ζήτησαν να τραγουδήσουμε και όλοι οι παρευρισκόμενοι, όρθιοι και χωρισμένοι σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, με το καθένα να συμπληρώνει το άλλο.

Τα βραβεία

Ευρωπαϊκή ταινία: «Η ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου
Ευρωπαίος σκηνοθέτης: Γιώργος Λάνθιμος
Καλύτερος Ά ανδρικός ρόλος: Αντόνιο Μπαντέρας
Καλύτερος Ά γυναικείος ρόλος: Ολίβια Κόλμαν
Καλύτερης κωμωδίας: «Η ευνοούμενη»
Καλύτερος διευθυντής φωτογραφίας: Ρόμπιν Ράιαν («Η ευνοούμενη»)
Πρώτη ταινία (βραβείο FIPRESCI): «Οι άθλιοι» του Λάτζι Λι
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: «For Sama» της Γουάατ Αλ-Κατέαμπ
Βραβείο Κοινού: «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόβσκι (ταινία που πέρσι κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκής ταινίας)
Καλύτερος σεναριογράφος: Σελίν Σιαμά («Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται»)
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: The Christmas Gift» του Μπογκτάν Μιρεσάνου
Καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων: «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες» του Σαλβαδόρ Σιμό Μπούζομ
Βραβείο επιτεύγματος στον παγκόσμιο κινηματογράφο: Ζιλιέτ Μπινός
Βραβείο συνολικής προσφοράς: Βέρνερ Χέρτσογκ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«It’s the political economy, stupid!» Έκθεση και Ημερίδα

Μια διεθνής έκθεση και μια ημερίδα με τίτλο It’s the political economy, stupid που ...

Berlinale Selection 2019 από τo Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Berlinale Selection 2019 είναι ο τίτλος της νέας σειράς κινηματογραφικών προβολών που θα δούμε ...

Νέα τραγούδια από τους Radiohead [vid]

Δύο νέα κομμάτια τους, τα «The Daily Mail» και «Staircase» κυκλοφορούν την ερχόμενη Δευτέρα ...

H ΚΥΠ πάει σινεμά στην Πάφο

Παρουσία αστυνομικών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η προβολή της ταινίας «Ακάμας» του Πανίκκου ...

Develop. Develop Again. Develop Better|Πρόγραμμα Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του Θεάτρου Ριάλτο

Στις 28 Μαίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πρόβα του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης θεατρικού έργου ...

Πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου για τον «Ιππόλυτο»

Την αφίσα της καλοκαιρινής του παραγωγής με το έργο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη έδωσε στη ...

X