Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, έως και τραγελαφική στο άκουσμά της, η μεταφορά των κονδυλίων της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στο… Υπουργείο Οικονομικών. Την εν λόγω τροπολογία πρότεινε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, και πέρασε με σεκόντο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ζήτημα συνταγματικότητας θέτει το ΑΚΕΛ σχετικά με το θέμα, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΥΠΠΑΝ δηλώνει ότι… δεν γνωρίζει.

«Σε άλλες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειες κρίθηκαν αντισυνταγματικές», σχολίασε στον «Π» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, σημειώνοντας ότι αναμένει την παρέμβαση του γενικού ελεγκτή και της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα.

Παγκόσμια πρωτοτυπία, με μαέστρους τροπολογίας τον Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο 

Θέμα «εξορθολογισμού»

Μιλώντας στον «Π», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι η τροπολογία είναι «προσωρινή» ώστε να δώσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΙΣΟΚ) «την ευκαιρία να φτιάξει τον προϋπολογισμό της έτσι όπως γνωρίζει καλύτερα» και με απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό. Όπως εξήγησε, το δ.σ. του ΙΣΟΚ δεν είχε την ευχέρεια μέχρι σήμερα να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό του, σε αντίθεση με τα διοικητικά συμβούλια του ΘΟΚ και του ΡΙΚ που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Κι όμως, σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, το δ.σ. του ΙΣΟΚ ήταν ανέκαθεν υπόχρεο να ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του. Η διαφορά έγκειται στο ότι μέχρι πρότινος πρόεδρος του δ.σ. ήταν ex officio ο/η εκάστοτε γενικός/ή διευθυντής/ντρια του ΥΠΠΑΝ, γεγονός που ερμηνευόταν ως εξάρτηση του δ.σ. από το υπουργείο και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο 2019, το καταστατικό του ΙΣΟΚ άλλαξε έτσι ώστε να μην είναι ex officio μέλη, λειτουργοί του υπουργείου και των ΠΥ, αλλά να γίνεται ανεξάρτητος διορισμός. Παρά την αλλαγή, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η σχέση της Συμφωνικής με το ΥΠΠΑΝ πρέπει να αποκοπεί εντελώς, δίνοντας λευκή επιταγή, εν προκειμένω, στο παρόν δ.σ.

Έντονη αντίδραση από ΑΚΕΛ, ενώ τα ΥΠΠΑΝ και ΥΠΟΙΚ δεν γνώριζαν για την απόφαση

Πάντως, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι πίσω από την απόφαση υπήρξε σαφής σκοπιμότητα που αφορούσε παρατράγουδα αμφιβόλου νομιμότητας από το δ.σ. της ορχήστρας που συνεδρίαζε χωρίς να έχει πρόεδρο! Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στον γενικό εισαγγελέα και τον γενικό ελεγκτή καθώς προκύπτουν σοβαρά θέματα διαδικασιών και ελέγχου, πέραν βεβαίως της παραδοξότητας που αφαιρεί έναν πολιτιστικό οργανισμό από το Υπουργείο Παιδείας (και αποδεδειγμένα πλέον άνευ πολιτισμού) στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σκάνδαλα και αποφάσεις

«Διερωτόμαστε κατά πόσο αυτή η τροπολογία είναι η απάντησή σας στις καταγγελίες του ίδιου του υπουργείου προς το δ.σ. της ορχήστρας για άτυπες και παράτυπες αποφάσεις του δ.σ.», είπε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Αντρέας Καυκαλιάς.

Αναφερόταν σε επιστολή του γ. δ. του ΥΠΠΑΝ Μάριου Παναγίδη, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη θέση του στο υπουργείο, έστειλε επιστολή στο δ.σ. του ΙΣΟΚ λέγοντας ότι είναι παράτυπες όποιες αποφάσεις έλαβαν στην απουσία εκπροσώπων του ΥΠΠΑΝ. Κι αυτό, γιατί από τον περασμένο Ιούνιο το παρόν δ.σ. συνεδριάζει χωρίς πρόεδρο, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις όπως η απόλυση του εκτελεστικού διευθυντή, η αλλαγή του καταστατικού και η μονιμοποίηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Σχολιάζοντας σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα των παράτυπων αποφάσεων, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, όταν απουσιάζει δικαιολογημένα ο πρόεδρος, μπορεί το συμβούλιο να ορίσει άλλο μέλος στην προεδρία και να συνεδριάσει εκ νέου. Έτσι, το -ακέφαλο, προς το παρόν- δ.σ. του ιδρύματος, συνεδρίασε εκ νέου, λαμβάνοντας τις ίδιες αποφάσεις που σήμερα κρίνονται τυπικές… Κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση της τροπολογίας, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΠΑΝ απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Μιχαήλ Χοντορκόφσκι | Μια δίκη, μια ταινία και η KGB

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Khodorkovsky» στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ...

«Ούτε ένα ευρώ λιγότερο στον τομέα Θεατρικής Παραγωγής»

Προφανώς μετά από παράπονα, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες εξέδωσαν ανακοίνωση σε συνέχεια της Ανακοίνωσης ημερ. ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 18η

Γράφει η Βούλα Αντωνίου   Ένας περίεργος Απρίλης Ένας περίεργος Απρίλης μπαίνει Ένας Απρίλης ...

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη

«To Μικρό Ψάρι», η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, προβάλλεται στις 11 Φεβρουαρίου σε ...

Προκηρύχθηκαν οι υποψηφιότητες για Ιδρυτικά Μέλη της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Η Ιδρυτική Επιτροπή της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών προκήρυξε, την υποβολή υποψηφιοτήτων ...

Χριστουγεννιάτικες συναυλίες από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Βραδινές χριστουγεννιάτικες συναυλίες θα πραγματοποιήσει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε Λευκωσία και Πάφο, την ...

X