Πρώτες εικόνες από το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Με το πέρας των εγκαινίων στις 17 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις

Με έργα από Ντιρέρ και Ντα Βίντσι μέχρι Τουλούζ Λοτρέκ, Πουσέν, Κάνθο και Βότση, εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στην παλιά Λευκωσία.

Το Μουσείο θα στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα επί της οδού Αμμοχώστου, στην παλιά Λευκωσία έναντι της Πύλης Αμμοχώστου.

Η πρώτη έκθεση του μουσείου έχει τίτλο τίτλο «Από τον Dürer στον Κάνθο» και περιλαμβάνει χαρακτικά κορυφαίων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Την έκθεση επιμελήθηκε η Ελένη Ρεμπ Τσαγγάρη.

Η έκθεση δείχνει το ευρύ χρονικό φάσμα της χαρακτικής. Εκτίθενται έργα από την αυγή του 16ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980. Είναι σαν «μια παγκόσμια περιοδεία στην χαρακτική, αφού η έκθεση μας παίρνει από τη Γερμανία της Αναγέννησης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, στην Αμερική, πριν μας φέρει πίσω στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο της χαρακτικής, μέσα σε ένα ωραίο κτήριο, το ίδιο φορτισμένο με ιστορία.

Ποικιλία επίσης χαρακτηρίζει τα χαρακτικά της έκθεσης, τόσο με τα θέματά τους όσο και με την τεχνική, τη γλώσσα τους. Ευνοούν έναν απολαυστικό περίπατο με εκπλήξεις και ανακαλύψεις, ο οποίος μας φέρνει κοντά σε παγκοσμίως γνωστά ονόματα της χαρακτικής, αλλά και, γενικότερα, της τέχνης: Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τιτσιάνο, Νικολά Πουσέν, Ζακ Καγιό, Ουίλιαμ Χόγκαρθ, Ουταμάρο, Χιροσίγκε, Τουλούζ- Λοτρέκ, Δημήτριος Γαλάνης και πολλοί άλλοι. Όλα τα χαρακτικά είναι επιλεγμένα με προσοχή και ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια.

Επιπρόσθετα, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα Κύπριων καλλιτεχνών: του Κάνθου, του Κώστα Αβερκίου, κάποιες λινογραφίες του Χριστόφορου Σάββα, μεταξοτυπίες του Στας Παράσκου και του Στέλιου Βότση, ξυλογραφίες και λινογραφίες του Κώστα Οικονόμου, ξυλογραφίες του Λευτέρη Οικονόμου και του Άντη Χατζηαδάμου.

Το κοινό να έρθει κοντά στη χαρακτική

Στόχος του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής είναι να έρθει το κοινό της Λευκωσίας, αλλά και ξένοι επισκέπτες της πρωτεύουσας, πιο κοντά στη συχνά υποτιμημένη, «δευτερεύουσα», τέχνη της χαρακτικής. «Να γνωρίσουν όλοι ότι χάρη σ’ αυτή την τέχνη δημιουγήθηκαν αριστουργήματα και έκαναν γνωστά αριστουργήματα άλλων καλλιτεχνών», αναφέρουν σχετικά οι ιδρυτές του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις 

Με το πέρας των εγκαινίων στις 17 Δεκεμβρίου στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στο μουσείο, κάνοντας αρχή με δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Δωρεάν ξεναγήσεις: Σάββατο και Κυριακή 21 και 22 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία. Ώρες 11:00 – 12:00 και 12:00 – 13:00. Ξεναγός η επιμελήτρια του Μουσείου, Helene Reeb Tsangari.
  • Αφηγήσεις με καλικάντζαρους: Σάββατο και Κυριακή 28 και 29 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης θα διαβάσει ιστορίες για καλικάντζαρους από τα βιβλία του «Οι Καλικάντζαροι τζαι το παιξίμιν» και «Καλικάντζαροι – κυπριακές ιστορίες». Ο Χαμπής θα παρουσιάσει, επίσης, μια σειρά έργων του με εικονογραφήσεις ιστοριών για καλικάντζαρους. Οι αφηγήσεις θα γίνουν κατά τις ώρες 11:00 – 12:00 και 12:00 – 13:00. Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ελένη Παπαδοπούλου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Το Δικό της Δωμάτιο»: Ανοιχτή συζήτηση με οκτώ γυναίκες

Στην πρώτη από μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων, η Σ Ε Ζ Ο Ν προσκαλεί ...

200 κιθάρες στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

Η Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει την μεγαλύτερη κιθαριστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο, ...

Οι εκδηλώσεις του Μαρτίου στο CVAR

  Τρίτη, 06.03.18 στις 18:30 Μουσικές Συζητήσεις – ❧ Fin de siècle French Music ...

Τοπία της Λεμεσού από τον Κυπριανό Κυπριανού

«Καλοκαιρινά Πρωινά» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Κυπριανού Κυπριανού, η οποία εγκαινιάζεται ...

Έκθεση φωτογραφίας Μιχάλη Κούλουμου

Τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Μιχαήλ Κούλουμου με τίτλο «Από την Πάφο στα Ιεροσόλυμα. ...

Προβολή του The Act of Killing στο Σινε Στούντιο

Στο πλαίσιο της σειράς προβολών Doc Nights που πραγματοποιεί η Brave New Media σε ...

X