Τις 11 χιλιάδες ευρώ άγγιξε η Petite Chouette, το κεραμικό του Πικασό που δημοπρατήθηκε το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, σε δημοπρασία του Οίκου Cypria Auctions.

Το κεραμικό έργο με την όψη παιχνιδιάρικης κουκουβάγιας, που δημιούργησε ο Πικάσο στο φημισμένο εργαστήρι της Μαδούρα, συγκέντρωσε δέκα κτυπήματα και σχεδόν διπλασίασε την τιμή εκτίμησης των 6 χιλιάδων ευρώ. Το έργο κατοχυρώθηκε σε Βρετανό συλλέκτη ενώ η υψηλή τιμή που πέτυχε καταδεικνύει την αυξημένη διεθνή ζήτηση για τα κεραμικά του Πικασό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Cypria Auctions, η ένταξη της Petite Chouette σε αυτή τη δημοπρασία «φαίνεται ότι οδήγησε και άλλους συλλέκτες στο να πλειοδοτήσουν τα κεραμικά της συλλογής. Συνολικά έξι από τα δέκα πήλινα γλυπτά άλλαξαν χέρια, ποσοστό που θεωρείται υψηλό για την εγχώρια αγορά δημοπρασιών, ενώ από ορισμένους συλλέκτες θεωρήθηκε και ως αρχή μελλοντικής τάσης.»

Σημειώνοντας ποσοστό πώλησης 50% by lot, «το Fine Arts Sale της Cypria σημείωσε επιτυχία σε μια βραδιά που σηματοδότησε την επιστροφή του οίκου στην δημοπρατική αγορά έργων τέχνης μετά από τρίχρονη απουσία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Δημιουργήσαμε με σκληρή δουλειά αυτή την πλούσια συλλογή που πάντρεψε διαφορετικές τεχνοτροπίες, ρεύματα και εκφραστικά μέσα» ανέφερε η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria. «Είμαστε ευτυχείς που οι προσπάθειες μας απέδωσαν.»

Το έργο με την υψηλότερη τιμή 

Τη μεγαλύτερη τιμή πώλησης πέτυχε η «Αφηρημένη Σύνθεση V» 1964 – 1966 του Κύπριου μοντερνιστή Χριστόφορου Σάββα που ανέβηκε σχεδόν στις 27 χιλιάδες ευρώ. Το έργο, ένα λάδι σε hardboard (40 x 29 cm) πλειοδοτήθηκε έξι φορές ανεβάζοντας κατά πολύ το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ που ήταν η αρχική του τιμή. Η εξαιρετική αφηρημένη σύνθεση του Σάββα, με τις μεγάλες μονοχρωματικές επιφάνειες και τα ‘κρυμμένα’ κυβιστικά στοιχεία, συγκέντρωσε έξι κτυπήματα πετυχαίνοντας τιμή πώλησης €26.712.

Τα θετικά αποτελέσματα του Fine Arts Sale της Cypria, στο οποίο δημοπρατήθηκαν έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταγράφηκαν επίσης στα 60 έργα που βρήκαν νέους ιδιοκτήτες το βράδυ της δημοπρασίας. Το «Άτιτλο», ένα υπέροχο ακρυλικό της πρωτόπορου μοντερνίστριας Καίτης Στεφανίδου πωλήθηκε για 4.249 ευρώ ενώ την ίδια τιμή πώλησης κατέγραψε και το έργο του Ludwig Thiersch «Προς τον Γολγοθά». Ο Thiersch, Γερμανός ζωγράφος του 19ου αιώνα, είχε διδάξει στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ).

Το «Πετροβόλημα του Δυνάστη – Σεβέρειος Βιβλιοθήκη», ένα σπάνιο χαρακτικό του Χαμπή Τσαγγάρη, πωλήθηκε εντός των πλαισίων της εκτιμώμενης του τιμής αποφέροντας το ποσό των €1.821 ευρώ. Το έργο Γυμνό σε μπλε καρέκλα του Ρένου Λοίζου πωλήθηκε για 2.185 ευρώ ενώ το έργο Σκηνή σε χωριό του Βίκτωρα Ιωαννίδη πέτυχε τιμή πώλησης 3.035 ευρώ. Το Άτιτλο του Παύλου Σάμιου πωλήθηκε για 2.914 ευρώ.

Ο χάρτης Cyprus Insula του Jeann Janszoon Blaeu πέτυχε τιμή πώλησης 1.699 ευρώ ενώ η συλλογή από 12 χάρτες που δημοπρατήθηκαν σημείωσε μεγάλη επιτυχία καταγράφοντας 10 πωλήσεις.

Το επόμενο Fine Arts Sale της Cypria αναμένεται να διοργανωθεί την Ανοιξη του 2020.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στο σπίτι με τέχνη από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Τη συνεχή επικοινωνία με το κοινό, σε περιόδους «εγκλεισμού» για προστασία από τον κορωνοϊό ...

Νέα έκθεση από την Αποστολία Γεώργου στην «Αποκάλυψη»

«Ανακατατάξεις της λήθης» είναι ο τίτλος της ζωγραφικής έκθεσης της Αποστολίας Γεώργου που θα ...

Βρέθηκαν τα πρώτα σκίτσα του «Μικρού Πρίγκιπα»

Σε μια αποθήκη ανάμεσα σε χαρτιά και εφημερίδες στην Ελβετία βρέθηκαν τα πρώτα σκίτσα ...

Τα ανέμελα καλοκαίρια του Sergio Purtell στην Ευρώπη των ’70s και ’80s

Οι αισθησιακές φωτογραφίες του Sergio Purtell καταγράφουν μεγάλες καλοκαιρινές μέρες και ατελείωτες βραδιές από ...

Voice of Ink στο ξενοδοχείο Αlmyra

Η έκθεση «Voice of Ink» που εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Almyra στην ...

Εικόνες από τη μεγάλη έκθεση Cyprus: a dynamic island

Εντυπωσιακές εικόνες από τη μεγάλη έκθεση «Cyprus: a dynamic island» έδωσε στη δημοσιότητα το ...

X