«Συλλογή του Χρυσού» μόνιμα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η νέα «Συλλογή του Χρυσού» αποτελείται από 605 χρυσά νομίσματα και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο σύνολό της

Μια νέα προσθήκη στις Συλλογές της Λεβεντείου Πινακοθήκης ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις 10 Ιανουαρίου 2020 για να παραμείνει σε μόνιμη έκθεση.

Η νέα «Συλλογή του Χρυσού» -που συμπληρώνει τις Συλλογές του Παρισιού, την Ελληνική και την Κυπριακή Συλλογή- αποτελείται από 605 χρυσά νομίσματα και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια. Η συλλογή δημιουργήθηκε από τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως το 1976 ενώ ζούσε στο Παρίσι και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο σύνολό της.

«Οι ιδιότητες του χρυσού, όπως η σπανιότητα, η ανθεκτικότητα, η λάμψη, η καθαρότητα και η πλαστικότητα του μετάλλου, συνδέονται με την ανθρώπινη και τη θεϊκή εξουσία, καθώς και με τον ατομικό ή συλλογικό πλούτο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

«Επιπρόσθετα, ο χρυσός θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλής επένδυση, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, και ο Α. Γ. Λεβέντης, ως δυναμικός και διορατικός επιχειρηματίας αλλά και ως παθιασμένος συλλέκτης, συγκρότησε αυτή την εξαιρετική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει σπάνια δείγματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για τους συλλέκτες όσο και για τους μελετητές.»

Όπως αναφέρεται ακόμη, η Συλλογή χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: (α) αρχαία, βυζαντινά και μεσαιωνικά νομίσματα και (β) νεότερα και σύγχρονα νομίσματα και μετάλλια που χρονολογούνται από τον 17o έως τον 20ό αιώνα από 25 χώρες και από τέσσερις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης, της Αφρικής, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας (Μέση Ανατολή). Τα βρετανικά νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής.

Ο χρυσός με τη μορφή χρήματος αποτέλεσε τη βάση των νομισμάτων που έχουν σημαδεύσει την παγκόσμια νομισματική ιστορία ως πρότυπα αξίας και ως μέσα συναλλαγής. Η Συλλογή περιλαμβάνει νομίσματα μεγάλων αυτοκρατοριών με διεθνή εμπορική εμβέλεια, δύναμη και φήμη, νομίσματα με ενδιαφέρουσα εικονογραφία, καθώς και αναμνηστικά νομίσματα, που θεωρούνται ορόσημα στην παγκόσμια νομισματική ιστορία.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει το σύνολο της Συλλογής στο κοινό και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητά της. Η χρήση νέων τεχνολογιών, βίντεο και προβολών καλεί τους επισκέπτες να εντρυφήσουν στον μαγευτικό κόσμο των νομισμάτων και στον πλούτο του.

+ Η μόνιμη έκθεση της Συλλογής του Χρυσού ανοίγει στις 10 Ιανουαρίου 2020. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

3η συναυλια «Ήχοι Κυπρίων»

Η 3η συναυλια «Ήχοι Κυπρίων» που εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Νέας Μουσικής ...

Έκθεση με βιβλία καλλιτεχνών στο μουσείο Παγκυπρίου Γυμνασίου

Τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου συμπληρώνουν φέτος δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας. Στο σύμπλεγμα των ...

Αυτό είναι το ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2020

Με μια από τις μεγαλύτερες και τραγικότερες ιστορίες αγάπης, το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», ...

Πέθανε ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης Τάκις

Η είδηση του θανάτου μίας μεγάλης προσωπικότητας της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, του Taki, έγινε ...

Ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα

Με τη μόνιμη συλλογή του προσβάσιμη πλέον στο κοινό, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ...

22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου|2-22 Ιουνίου 2019

Για μια ακόμη χρονιά ο Ιούνιος προσφέρει στους φίλους του σύγχρονου χορού την ευκαιρία ...

X