«Συλλογή του Χρυσού» μόνιμα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η νέα «Συλλογή του Χρυσού» αποτελείται από 605 χρυσά νομίσματα και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο σύνολό της

Μια νέα προσθήκη στις Συλλογές της Λεβεντείου Πινακοθήκης ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις 10 Ιανουαρίου 2020 για να παραμείνει σε μόνιμη έκθεση.

Η νέα «Συλλογή του Χρυσού» -που συμπληρώνει τις Συλλογές του Παρισιού, την Ελληνική και την Κυπριακή Συλλογή- αποτελείται από 605 χρυσά νομίσματα και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια. Η συλλογή δημιουργήθηκε από τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως το 1976 ενώ ζούσε στο Παρίσι και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο σύνολό της.

«Οι ιδιότητες του χρυσού, όπως η σπανιότητα, η ανθεκτικότητα, η λάμψη, η καθαρότητα και η πλαστικότητα του μετάλλου, συνδέονται με την ανθρώπινη και τη θεϊκή εξουσία, καθώς και με τον ατομικό ή συλλογικό πλούτο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

«Επιπρόσθετα, ο χρυσός θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλής επένδυση, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, και ο Α. Γ. Λεβέντης, ως δυναμικός και διορατικός επιχειρηματίας αλλά και ως παθιασμένος συλλέκτης, συγκρότησε αυτή την εξαιρετική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει σπάνια δείγματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για τους συλλέκτες όσο και για τους μελετητές.»

Όπως αναφέρεται ακόμη, η Συλλογή χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: (α) αρχαία, βυζαντινά και μεσαιωνικά νομίσματα και (β) νεότερα και σύγχρονα νομίσματα και μετάλλια που χρονολογούνται από τον 17o έως τον 20ό αιώνα από 25 χώρες και από τέσσερις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης, της Αφρικής, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας (Μέση Ανατολή). Τα βρετανικά νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής.

Ο χρυσός με τη μορφή χρήματος αποτέλεσε τη βάση των νομισμάτων που έχουν σημαδεύσει την παγκόσμια νομισματική ιστορία ως πρότυπα αξίας και ως μέσα συναλλαγής. Η Συλλογή περιλαμβάνει νομίσματα μεγάλων αυτοκρατοριών με διεθνή εμπορική εμβέλεια, δύναμη και φήμη, νομίσματα με ενδιαφέρουσα εικονογραφία, καθώς και αναμνηστικά νομίσματα, που θεωρούνται ορόσημα στην παγκόσμια νομισματική ιστορία.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει το σύνολο της Συλλογής στο κοινό και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητά της. Η χρήση νέων τεχνολογιών, βίντεο και προβολών καλεί τους επισκέπτες να εντρυφήσουν στον μαγευτικό κόσμο των νομισμάτων και στον πλούτο του.

+ Η μόνιμη έκθεση της Συλλογής του Χρυσού ανοίγει στις 10 Ιανουαρίου 2020. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ειδική ξενάγηση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας κάνει αρχή στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που οργανώνει με ...

Things that [πράγματι] go together

Ένα εντυπωσιακό φωτεινό παραβάν υποδέχεται το κοινό στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας [NiMAC] αυτές ...

Ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αριστουργήματα από μουσεία του Παρισιού

Εκατό χιλιάδες ψηφιακές αναπαραγωγές αριστουργημάτων τέχνης ελεύθερες στο Διαδίκτυο. Δωρεάν και χωρίς περιορισμούς. Αυτό ...

Θεματική ξενάγηση στις Συλλογές του Γλαύκου Κληρίδη στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας  

Παράπλευρο της έκθεσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – ...

Συνέδριο για τις «Δυσλειτουργίες στη Σύγχρονη Τέχνη» 

Οι αξίες της τέχνης, οι έννοιες και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες ...

Αποσύρθηκε το «άγαλμα» του Ερντογάν από φεστιβάλ τέχνης στο Βισμπάντεν

Η πόλη του Βισμπάντεν απέσυρε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, εξαιτίας της πολεμικής που ...

X