Συζήτηση/εργαστήριο: Hand and Head walking

 • Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 12μ.μ., το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας και η εικαστικός Κυριακή Κώστα, σε συνεργασία με τη θεωρητικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θα πραγµατοποιήσουν τη συζήτηση/εργαστήριο «Hand and Head walking» με σκοπό να αναπτύξουν ένα project σχετικό με την ποιητική οικειοποίηση του δηµόσιου χώρου, εντοπίζοντας σηµεία του αστικού περιβάλλοντος που θα τροφοδοτήσουν και θα κεντρίσουν σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο σύχγρονος πολίτης να συνδεθεί με την πόλη του.

  Ο περίπατος αποτελεί μια σημαντική πρακτική, ή ακόμα και τεχνική, µέσω της οποίας βιώνουμε έναν τόπο. Εξερευνώντας εργαλεία όπως η παρατήρηση, η χαρτογράφηση και ο ελέυθερος συνειρμός, πειραματιζόµαστε με μία πρακτική, η οποία µπορεί να αξιοποιηθεί ως το πρώτο βήµα για να συνειδητοποιήσει κανείς πώς βλέπει αλλά και πώς ερµηνεύει τον δημόσιο χώρο μέσα από τις καθημερινές του περιπλανήσεις. Στη συνάντηση θα εξερευνηθεί το δίκτυο φροντίδας της πόλης μας, δίνοντας έμφαση σε ανησυχίες σχετικά με τις αρχιτεκτονικές αστικές λεπτομέρειες, την συντήρηση, την επισκευή, την εγκατάλειψη, την έλλειψη του στοιχείου του νερού, την πρόσβαση σε νερό, αλλά και το φαντασιακό που αναπόφεκτα και πάντα συνοδεύει τη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει.

  Το εργαστήριο «Hand and Head walking (You are welcome to bring your own dog along too)» σχετίζεται µε την έκθεση της Κυριακής Κώστα «Innovative Flow Solutions/ Head and Hand series »  και θα πλαισιωθεί θεωρητικά από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση η οποία θα πραγματευτεί και θα θέσει ερωτήματα γύρω από τις εξής θεματικές: τελετουργικά της καθημερινής ζωής στον δημόσιο χώρο, έννοια του περπατήματος ως πρακτική και ως αισθητική εμπειρία, οικειοποίηση του αστικού τοπίου ως αναγκαία προϋπόθεση για τη φροντίδα του.

  Η Κυριακή Κώστα γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Η δουλειά της διερευνά τη συλλογική μνήμη χρησιμοποιώντας προσωπικές αφηγήσεις μέσα από ιδεολογικές αναλύσεις ανθρώπινων νοημάτων, φολκλορικό ρομαντισμό και αντιλήψεις πραγματικότητας και φαντασίας. Η καλλιτεχνική της προσέγγιση εμβαθύνει μέσα σε απροσδιόριστους χώρους του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρακτική της είναι ένα συνοθήλευμα σύγχρονης τεχνολογικής πρακτικής και παραδοσιακών μεθόδων. Επίσης, η Κώστα συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, οι οποίες εστιάζουν σε περιβαλλοντικά θέματα καθώς επίσης και στα κοινά.

  Η Σοφία Ελίζα Μπουράτση γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εργάζεται στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης ως ανεξάρτητη θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια και σύμβουλος στις πολιτιστικές πολιτικές. Είναι διδάκτωρ αισθητικής και επιστημών της τέχνης από το Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, με θέμα έρευνας το σώμα, τις εικόνες του και τα κοινωνικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά και πολιτικά του όρια, όπως εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Τα ερευνητικά της πεδία αφορούν επίσης τη σωματοποίηση του εγκλεισμού και την ιδρυματοποίηση του σώματος και της σκέψης, τις αισθητικές του δημόσιου χώρου, τις αστικές και οικολογικές σύγχρονες μεταμορφώσεις και τις εικαστικές και ακτιβιστικές πρακτικές οικειοποίησης των κοινών. Κατά καιρούς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο (Université du Québec à Montréal 2016-2017) και στη φυλακή (Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, περιστασιακά από το 2016). Ζει και εργάζεται μεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδος.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  “D-S” |Ένα εικαστικό διαδικτυακό πρότζεκτ

  Στην περίοδο του κορονοϊού, σε μια κορεσμένη ήδη εποχή από πληροφορίες και δεδομένα, οι ...

  Superimposition:Περφόρμανς στη βάση αρχιτεκτονικής σύνθεσης

  Το Superimposition είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική ιδέα της διαστρωμάτωσης και αποτελεί για την ...

  Πλατφόρμα Χορού #13 | Αλεξάνδρα Βάιερσταλ

  Με τίτλο Archaeologies Of A Near Future, η νέα δουλειά της χορογράφου Αλεξάνδρας Βάιερσταλ ...

  ΜΑ(Τ)ΤΕΡ, μια διαδραστική περφόρμανς της Μάχης Δημητριάδου

  Μια διαδραστική παράσταση – εικαστική εγκατάσταση πολυμέσων, σύγχρονου χορού, μουσικής και λόγου παρουσιάζει με ...

  Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

  Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, είναι πλούσιος με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς ...

  Βέρα, Ελένη, Καίτη, Παυλίνα

  Έργα τεσσάρων γυναικών εικαστικών φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στα δύο δωμάτια του πολυχώρου Γκαράζ, ...

  X