Απευθυνόμενη σε θεατές από 2 μέχρι 102 χρονών η χριστουγεννιάτικη παράσταση «Το δώρο του Άη Βασίλη» της Άντρης Βαφέα και Έλενας Κονή, συνεχίζει το ταξίδι της σκορπίζοντας μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους.

Στο κέντρο της ιστορίας τοποθετείται ο δημοφιλής γάτος των παιδιών Σιλβέστερ και ο αιώνιος εχθρός του, Τουίτι. Ο πρώτος οργανώνει ένα πάρτι για τον τελευταίο με σκοπό να τον παραπλανήσει για να τον φάει. Ο Τουίτι εντωμεταξύ γράφει γράμμα στον Άη Βασίλη και ζητώντας του ένα δώρο ειδικά για τον Σιλβέστερ. Το τέλος της ιστορίας είναι άγνωστο ωστόσο αυτό που τονίζεται από τη σκηνοθέτιδα του έργου Έλενα Κονή δεν είναι η ίδια η πλοκή, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνουν οι μικροί θεατές κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της. Η ίδια μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» αναφέρθηκε σε μία διαδραστική παράσταση όπου το κοινό γίνεται μέρος του έργου και συμμετέχει ενεργά. «Από την αρχή του έργου τα παιδιά συμμετέχουν με κάποιο τρόπο σε αυτή την παράσταση, είτε καλώντας κάποιους από τους πρωταγωνιστές να ανέβουν στη σκηνή είτε ακολουθώντας κάποιες ‘οδηγίες’ που τους δίνουμε συμβάλλοντας στην εξέλιξη της ιστορίας. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά γίνονται μέρος της παράστσης».

Παράσταση για όλους
Η σκηνοθέτιδα του έργου αναφέρεται επίσης σε μία παράσταση όπου το κοινό μπορεί να είναι από 2 μέχρι 102 χρονών. «Είναι μία παράσταση για όλους που μιλά για την αγάπη, την καλοσύνη, την ευγνωμοσύνη , ξεκινάμε στο ότι υπάρχει ένα μπούλινγκ που γίνεται από τον γάτο Σιβλέστερ προς τον Τουίτι και ουσιαστικά στο τέλος αυτό που αναδεικνύεται είναι η αγάπη, η καλοσύνη και η ευγνωμοσύνη μέσα από τον Άγιο Βασίλη ο οποίος έρχεται και αποκαθιστά την τάξη».

Το θέατρο ως διδακτικό μέσο

Όπως συμπληρώνει η Έλενα Κονή «στόχος της παράστασης δεν είναι να μεταδώσει μηνύματα στα μικρά παιδιά με διδακτικό τρόπο. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται, ωστόσο μέσω της διασκέδασης και ενισχύεται μέσα από το θέατρο. Τα παιδιά παίρνουν όσα χρειάζεται από το έργο μέσα από τη ψυχαγωγία πάντα. Δίνουμε κάποια σποράκια τα οποία θα μπουν μέσα στο μυαλό των παιδιών κι όταν έρθει η ‘κατάλληλη’ στιγμή θα φυτρώσουν και θα ανθίσουν». Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη είναι μερικά από τα συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια «καταδικάζοντας» την ίδια ώρα τις εκφοβιστικές συμπεριφορές. «Ακόμα και η σχέση μεταξύ Σιλβέστερ και Τουίτι είναι ιδανική για να προβληθεί και να γίνει κατανοητή από τους μικρούς μας φίλους η εκφοβιστική συμπεριφορά, η οποία με τη σειρά της έρχεται να δώσει τη θέση της στην καλοσύνη και την ευγένεια.

Δεν είναι εύκολο να γράφει κανείς για παιδιά

Μέσα από την παράσταση παραθέτουμε επίσης κάποιους τρόπους διαχείρισης του θυμού και των αρνητικών σκέψεων κάτι που γίνεται μέσω των πρωταγωνιστών μας», όπως αναφέρει η σκηνοθέτιδα. «Δεν είναι εύκολο να γράφει κανείς για παιδιά» αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλενα Κονή καθώς «πρόκειται για ένα άμεσο κοινό που θα σου δείξει αμέσως την ώρα της δράσης αν περνάει καλά με αυτό που βλέπει ή όχι και θα το αντιληφθείς κι εσύ. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Έχεις μόνο μία να τους κερδίσεις κι αν τα καταφέρεις καλώς. Είναι αυστηροί κριτές, γι’ αυτό και είναι δύσκολο κοινό. Ωστόσο αυτή η πρόκληση είναι και η μεγαλύτερη μαγεία του να επιλέγει κανείς να απευθύνεται σε παιδιά».

*Παραστάσεις: 28/12 στο Θέατρο Πάνω Πολεμιδιών στις 15:30, 29/12 στο Θέατρο Καλλιθέα στη Λάρνακα στις 15:30 και 30/12 στο Θέατρο Πάνθεον στις 11:00. Πληροφορίες: 22255858

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Η Λυδία Κονιόρδου είναι «Η Δράκαινα» στον ΘΟΚ

Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Μπόγρη ανεβαίνει στον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου, ...

Tea Ceremony: διαδικτυακή πρόσκληση σε τσάι

Ενα νέο εγχείρημα για τον ίδιο και το κυπριακό θέατρο ξεκινά την Τρίτη 23 ...

Η «Φαλακρή τραγουδίστρια» επιστρέφει με επιπλέον παραστάσεις

Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» μετά τις sold out παραστάσεις Φεβρουαρίου για το ...

Ικέτιδες του 1978:Το παρασκήνιο μιας εμβληματικής παραγωγής

Ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους και η ηθοποιός Μαρία Μίχα ταξιδεύουν στον χρόνο και θυμούνται ...

Θεατρικά Εργαστήρια από τον Jordi Möllering

Ο Jordi Möllering έρχεται στην Κύπρο για να μοιραστεί τις θεατρικές γνώσεις και το ...

Τάκης Τζαμαργιάς: «Ο θεατής έχει δύναμη»

Τρία χρόνια μετά τη σκηνοθεσία του «Μεγάλου Περίπατου του Πέτρου» στη Σκηνή 018 του ...

X