Με μια από τις μεγαλύτερες και τραγικότερες ιστορίες αγάπης, το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», του Γιάννη Καλαβριανού, ξεκινά η νέα χρονιά στην Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ).

Η ΕΘΑΛ μετράει φέτος 32 χρόνια αδιάλειπτης θεατρικής παρουσίας και προγραμματίζει συνολικά τέσσερις παραγωγές για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το φετινό ρεπερτόριο οικοδομήθηκε από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΘΑΛ, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του θεάτρου της Λεμεσού και την αξιόλογη θεατρική πορεία του οργανισμού μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΘΑΛ, «το φετινό ρεπερτόριο αποτελεί, συνειδητά, ένα κράμα ποιότητας και ψυχαγωγίας περιλαμβάνοντας σύγχρονα αλλά και κλασικά έργα που πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα/προβληματισμούς και απευθύνονται σε θεατές κάθε ηλικίας.»

Στόχος της ΕΘΑΛ, αναφέρεται ακόμη, είναι η διατήρηση της υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, η ενίσχυση της θεατρικής παιδείας και η προσέλκυση νέου κοινού στο θέατρο.

Αρχή με Αβελάρδο και Ελοΐζα

Ο Κώστας Σιλβέστρος σκηνοθετεί το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», που τοποθετείται στο Παρίσι του 12ου αιώνα, όπου ο 40χρονος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η δεκαεξάχρονη μαθήτριά του, Ελοΐζα Φυλμπέρ, ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή, το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του.

Η αλληλογραφία τους που έχει διασωθεί, μεταφραστεί από τα λατινικά και εκδοθεί, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, που αξίζει κανείς να το ανακαλύψει. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Ε.Θ.Α.Λ. με την παράσταση του συγκεκριμένου έργου: να προτείνει, για πρώτη φορά στο θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου, ένα καλογραμμένο θεατρικό κείμενο που πραγματεύεται ένα θέμα τόσο οικείο όπως ο έρωτας, δοσμένο μέσα από την πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση του Κώστα Σιλβέστρου [Cock, Πλούτος, Ο Μικρός Πρίγκιπας στα κυπριακά κ.ά.].

Το έργο θα ανέβει από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ σε σκηνικά/κοστούμια Μαρίνας Χατζηλουκά, μουσική σύνθεση Αντρούλας Καφά, κίνηση Αλέξη Βασιλείου και σχεδιασμό φωτισμών Βασίλη Πετεινάρη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Βασιλική Κυπραίου, Αντωνία Χαραλάμπους, Θανάσης Γεωργίου και η μουσικός/περφόρμερ Αντρούλα Καφά. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Μάρτιος και Απρίλιος με κωμωδία

Τον Μάρτιο 2020 η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει τη βραβευμένη κωμωδία του Σκωτσέζου συγγραφέα Ντ. Σ.Τζάκσον «Η Ρομαντική μου ιστορία». Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που με εργαλείο το χιούμορ μιλάει για τη δυσκολία της επικοινωνίας, την αυταπάτη, την αγάπη, την πάλη των δύο φύλων και τους συμβιβασμούς, για τη δυσκολία των ανθρώπων να δημιουργήσουν σχέσεις, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς και για τη μοναξιά των 35άρηδων.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη. Τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, την μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου και τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Χαραλάμπους, Νίκη Δραγούμη και Άντρια Ζένιου.

Τον Απρίλιο 2020 η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα ανεβάσει την απολαυστική κωμωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου «Η Γιαγιά», σε διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο. Πρόκειται για ένα νεοελληνικό θεατρικό έργο, μια παραβολή πάνω στην κρίση μιας χώρας και τη συμπεριφορά των ανθρώπων της, το οποίο με όχημα το γέλιο θίγει βαθιά κοινωνικά ζητήματα όπως την σχέση του πολίτη με το κράτος και το θέμα της αποξένωσης των υπερηλίκων από τον κοινωνικό ιστό.

Το έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, σκηνικά/κοστούμια Θέλμας Κασουλίδου, και σχεδιασμούς φωτισμού του Βασίλη Πετεινάρη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Βήχας, Γιώργος Κυριάκου, Μαρία Φιλίππου και Μάριος Κωνσταντίνου.

Καλοκαίρι με «Γαμπρούς της Ευτυχίας

Ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΘΑΛ, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, θα αναλάβει τη σκηνοθεσία της καλοκαιρινής παραγωγής της ΕΘΑΛ κρατώντας και ένα ρόλο στο έργο «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη.

«Το πηγαίο χιούμορ και η αλήθεια των ηρώων κάνει τον θεατή να ταυτιστεί και να ταξιδέψει. Η σκηνοθετική γραμμή της συγκεκριμένης παράστασης στοχεύει να αναδείξει αυτή την ξεχωριστή ποιότητα, το κέφι με το οποίο ζει ο Έλληνας ακόμη και στα βάσανά του, στις περιπέτειές του… που τις περισσότερες φορές έχουν όνομα… τον έρωτα!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα σκηνικά/κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Έλενα Κατσούρη, την μουσική σύνθεση υπογράφει ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ΕΘΑΛ, τις χορογραφίες/κίνηση η Χλόη Μελίδου, τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης και τα video art ο Γιώργος Αλεξάνδρου. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Βήχας, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Μαρίνα Βρόντη, Πένυ Φοινίρη, Ήβη Νικολαΐδου, Γρήγορης Γεωργίου, Έλενα Χειλέτη και Φιλιώ Κυριάκου.

Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου 2020 και αναμένεται να περιοδεύσει, όπως κάθε χρόνο, σε πόλεις και χωριά της Κύπρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Eπιπρόσθετα η ΕΘΑΛ, προγραμματίζει να διοργανώσει άλλες δύο θεατρικές παραγωγές, με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραγωγές αυτές θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Θεατρικά εργαστήρια για 21η χρονιά

Η ΕΘΑΛ θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την καλλιέργεια Θεατρικής Παιδείας και προκειμένου να προωθήσει την Θεατρική Αγωγή και τον Πολιτισμό στην πόλη της Λεμεσού, συνεχίζει για 21η χρονιά τη λειτουργία των Θεατρικών Εργαστηρίων. Τα μαθήματα των θεατρικών εργαστηρίων διεξάγονται στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ και στόχος των εργαστηρίων είναι να προάγουν, μέσω εκπαιδευτικών πρακτικών, τη θεατρική τέχνη σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες.

Η ΕΘΑΛ, όπως κάθε χρόνο, προγραμματίζει να φιλοξενήσει στον Τεχνοχώρο θεατρικά σχήματα, παραστάσεις χορού, παιδικές θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Η γυναίκα με τα μαύρα»: Λίγο από σινεμά στο Θέατρο Διόνυσος

Το δημοφιλές έργο της συγγραφέα Σούζαν Χιλ «The woman in black», που μεταφέρθηκε στο ...

Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί φέτος το Nicosia Book Fest

Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί φέτος το Nicosia Book Fest, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ...

Μηνάς Τίγκιλης: Δύο έργα, ένας σκηνοθέτης

Σε μια περίοδο έντονης δραστηριοποίησης, ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΘΑΛ Μηνάς Τίγκιλης, βρέθηκε ...

Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Χαραλάμπους

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους παρουσιάζει νέα και παλιότερα έργα του στην Πινακοθήκη Χαραλάμπους, από την ...

Ο Νοέμβριος στο Θέατρο Ριάλτο

Με τη νέα μορφή της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου ξεκινά ο Νοέμβριος 2019 στο Θέατρο ...

The Camera, The Paper and The Mouse από τον Παναγιώτη Πιερή

Σε μια έκθεση με τίτλο «The camera, the paper and the mouse» παρουσιάζει τη ...

X