ΔΙΑΛΕΞΗ:Ο Herbert Horatio Kitchener και το χρονολογικό βάθος της τοπωνυμικής ιστορίας της Κύπρου

 • Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων διοργανώνουν διάλεξη της Μαρίας Ιακώβου, Καθηγήτριας Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «An unintentional colonial gift: Herbert Horatio Kitchener and the antiquity of the toponymic history of Cyprus».

  Ο νεαρός υπολοχαγός του Βασιλικού Σώματος Μηχανικών Herbert Horatio Kitchener στάλθηκε στην Κύπρο το 1878, τη χρονιά που η Μεγάλη Βρετανία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Σύμφωνα με τον πρώτο Ύπατο Αρμοστή Sir Garnet Wolseley, σκοπός της αποστολής του Kitchener ήταν  να πραγματοποιήσει μια συνοπτική τοπογραφική τεκμηρίωση, απαραίτητη για τη διαχείριση των εσόδων. Όμως, ενάντια στις οδηγίες και επιθυμίες του Υπάτου Αρμοστή, ο Kitchener χαρτογράφησε με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια ολόκληρο το νησί.  

  Σύμφωνα με την Ιακώβου, «οι ορθές συντεταγμένες κάθε γεωγραφικής πληροφορίας στο χάρτη είναι τόσο σημαντικές όσο και η προσπάθεια που κατέβαλε ο Kitchener με τους συνεργάτες του για την ορθή καταγραφή των τοπωνυμίων, ανεξάρτητα από την ελληνική, ιταλική, γαλλική ή οθωμανική γλωσσολογική τους προέλευση». 

  Τα 12 έντυπα φύλλα του χάρτη της Κύπρου αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση και λειτουργία του κτηματολογίου Κύπρου. Όμως, στο πλαίσιο μιας διαχρονικής ανάλυσης της ιστορίας της κυπριακής χαρτογραφίας, το χαρτογραφικό επίτευγμα του Kitchener αναδεικνύεται ως ένα γεω-χωρικό ερευνητικό εργαλείο μελέτης της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου και του ιστορικού βάθους που χαρακτηρίζει το κυπριακό τοπίο.

  Η διάλεξη πρωτοπαρουσιάστηκε στα National Archives (Kew Gardens, London) στις 17 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. 

  Η εκδήλωση στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 στις 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν χάρτες από τις Συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, που σχετίζονται με το θέμα της διάλεξης

  Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα. Είσοδος δωρεάν. 

  Ημερομηνία: Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

  Ώρα: 19:00

  Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία 

  Για περισσότερες πληροφορίες στο 22 128175.

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  HeartLand – a dark forest, από τους Δημήτρη Σπύρου και Φώτη Νικολάου

  Ο Φώτης Νικολάου υπογράφει τη χορογραφία και ο Δημήτρης Σπύρου τη μουσική στο έργο ...

  Νέα έκθεση από τους Χαράλαμπο και Βάσω Σεργίου

  Την απόλυτη ισορροπία μεταξύ του σημείου εκείνου στον χρόνο ή τον χώρο όπου τελειώνει ...

  Tέχνη απ’ όλο τον κόσμο στο ποντίκι σου

  Tα μεγάλα μουσεία του κόσμου συνεχίζουν, έστω και online, να προσφέρουν απλόχερα τις συλλογές ...

  170 τετραγωνικά (Moonwalk) στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

  Τα 170 τετραγωνικά (Moonwalk) επιστρέφουν στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. ...

  «Τούτη η δουλειά π’αρκέψαμεν» από το Σατιρικό Θέατρο

  Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την κυπριακή κωμωδία «Τούτη η δουλειά π’ αρκέψαμεν», του Χάρη ...

  11o Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών

  Για εντέκατη χρονιά, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού διοργανώνει και φέτος το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ ...

  X