Επτά μεγάλες εικαστικές εκθέσεις του 2020

 • Από τον πρωτοπόρο της ποπ αρτ Άντι Γουόρχολ και τον Ρέμπραντ η νέα χρονιά ξεκινά με πολλές και πολυαναμενόμενες εκθέσεις για  όλα τα γούστα. Μεγάλα ονόματα και αναδρομικές εκθέσεις φιγουράρουν στην πολιτιστική ατζέντα των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και διεθνώς.

  Άντι Γουόρχολ/Tate Modern

  Μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Άντι Γουόρχολ, ετοιμάζει η Tate Modern στο Λονδίνο με περισσότερα από 100 έργα από όλη την αξιοσημείωτη καριέρα του καλλιτέχνη.

  Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 12 Μαρτίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2020, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες του Αμερικανού καλλιτέχνη διαμόρφωσαν την αντίληψή του για την κουλτούρα του 20ού αιώνα, τοποθετώντας τον μέσα στο μεταβαλλόμενο δημιουργικό και πολιτικό τοπίο στο οποίο εργάστηκε.

  Η έκθεση θα δώσει έμφαση στα επαναλαμβανόμενα θέματα γύρω από την επιθυμία, την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις που προκύπτουν από τη βιογραφία του, ενώ θα αναδείξει πώς αυτός ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης φαντάστηκε την τέχνη σε μια εποχή τεράστιας κοινωνικής, πολιτικής και τεχνολογικής αλλαγής.

  Αρτεμισία Τζεντιλέσκι/Εθνική Πινακοθήκη (Λονδίνο)

  Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο θα παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση του έργου της πιο διάσημης ζωγράφου του 17ου αιώνα, της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι. Σε μια εποχή που οι γυναίκες καλλιτέχνες ήταν ελάχιστες, η Αρτεμισία ήταν μοναδική με μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα 40 ετών.

  Η έκθεση θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ζωγραφικής και αυτοπροσωπογραφίες της, καθώς και έργα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και θα διαρκέσει από τις 4 Απριλίου έως τις 26 Ιουλίου 2020.

  «Alice: Curiouser and Curiouser»/Μουσείο Victoria & Albert

  Το καλοκαίρι του 2020, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο θα φιλοξενήσει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη σε μια από τις πιο εικονικές ιστορίες όλων των εποχών, την «Alice: Curiouser and Curiouser» που εμπνέεται από την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων».

  Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 27 Ιουνίου 2020 έως τις 10 Ιανουαρίου 2021, θα παρουσιάσει έργα τέχνης, λογοτεχνικά, ταινίες, μουσική και μόδα με αφετηρία το κλασικό έργο του Λούις Κάρολ.

  «Νεαρός Ρέμπραντ»/Μουσείο Ashmolean (Οξφόρδη)

  Το Μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη, πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερωμένη στα πρώτα χρόνια και το έργο του Rembrandt van Rijn.

  Η έκθεση που τιτλοφορείται «Young Rembrandt», περιλαμβάνει περισσότερα από 130 έργα και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά έναν πίνακα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, με τίτλο «Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα» (1627- 28), που ζωγράφισε ο νεαρός Ρέμπραντ. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 7 Ιουνίου 2020.

  Γιαγιόι Κουσάμα/Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης

  Ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης παρουσιάζει την επόμενη άνοιξη, μια έκθεση της γιαπωνέζας Yayoi Kusama που εστιάζει στην πολυαισθητική παρουσίαση της σχέσης της με την φύση.

  Η έκθεση διερευνά τη διαχρονική εμμονή της Κουσάμα με τον φυσικό κόσμο η οποία αποκαλύπτεται σε βάθος μέσα από τις πολλαπλές εγκαταστάσεις, τα κατοπτρικά περιβάλλοντα, τις οργανικές μορφές, τα κολοσσιαία γλυπτά, τα κολάζ καθώς και μια βοτανική έκθεση που θα φιλοξενείται στο θερμοκήπιο. Από τις 9 Μαΐου έως τις 1 Νοεμβρίου 2020.

  Μαρίνα Αμπράμοβιτς/Βασιλική Ακαδημία Λονδίνου

  Η Βασιλική Ακαδημία Λονδίνου θα παρουσιάσει την πρώτη, αναδρομική έκθεση που γίνεται στη Μ. Βρετανία και που καλύπτει το έργο της ζωής της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, μαζί με ζωντανές αναπαραστάσεις εικονικών περφόρμανς, καθώς και ένα καινούριο έργο που έκανε ειδικά για την έκθεση.

  Το καινούριο έργο της Αμπράμοβιτς αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο σώμα του καλλιτέχνη και διερευνά την αντίληψή της για τη μετάβαση μεταξύ ζωής και θανάτου. Η καλλιτέχνης διερευνά επίσης το ζήτημα της κληρονομιάς μέσω φωτογραφιών, βίντεο, εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων από νεότερους καλλιτέχνες. Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2020.

  Η Μηχανή του Μαγκρίτ/Thyssen–Bornemisza National Museum (Μαδρίτη)

  Στο έργο του La Manufacture de poésie (1950) ο σουρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ (1898-1967) δημιουργεί έναν φανταστικό κατάλογο συσκευών που προορίζονται για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών σκέψης και δημιουργίας, μεταξύ των οποίων και μια «καθολική μηχανή για την παραγωγή έργων ζωγραφικής». Λαμβάνοντας αυτή την εφεύρεση ως πραγματικότητα, η έκθεση στο μουσείο Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη, στοχεύει να αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η μηχανή του Μαγκρίτ.

  Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 65 ζωγραφικά έργα και μια επιλογή φωτογραφιών και ταινιών. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται σε έξι ενότητες που αντιστοιχούν στον κατάλογο των συσκευών που αποτελούν την «μηχανή του Μαγκρίτ». Από τις 27 Οκτωβρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

  (ΚΥΠΕ-ΕΡΤ/ΚΧΡ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Έρχεται η συνέχεια της Σιωπής των Αμνών με την σειρά Clarice

  Το CBS έκλεισε συμφωνία ώστε να εντάξει στο πρόγραμμά του την τηλεοπτική σειρά Clarice, που θα ...

  Ακύρωση συναυλιών Ελευθερίας Αρβανιτάκη

  Ακυρώνονται οι δύο προγραμματισμένες συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στην Κύπρο λόγω τραυματισμού της ερμηνεύτριας. ...

  Άκυρος ο διορισμός του Γ. Παπαγεωργίου, με απόφαση δικαστηρίου

  «Ακέφαλος» είναι από χθες ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, αφού με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ...

  Η πρώτη έκθεση του Ai Wei Wei στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» (20 Μαΐου – ...

  Καλ. Διευθυντής/ντρια με αγορά υπηρεσιών για το Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη

  Προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο και έκλεισε ήδη την 1η Μαρτίου η προθεσμία για τη θέση ...

  Στους -273 °C η νέα εικαστική πρόταση του Σταύρου Αντωνοπούλου

  Τη νέα του εικαστική πρόταση παρουσιάζει σε έκθεση στην Λευκωσία ο γνωστός καλλιτέχνης Σταύρος ...

  X