Γιατί πρέπει να επιμείνουμε

 • Τα κυπριακά μουσεία χρήζουν αναμφισβήτητα πολλών βελτιώσεων, δεν είναι όμως και για να τα ακυρώνουμε.
 • Όταν δημιουργήθηκε το ζήτημα της διεκδίκησης του Εθνογραφικού Μουσείου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, το πλέον θετικό στην υπόθεση ήταν η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών [και δη της σκληροπυρηνικής Λευκωσίας].
 • Βεβαίως οφείλουμε να προσμετρήσουμε την αντίδραση ρεαλιστικά: δεν νοιάζονται όσοι μίλησαν για το εν λόγω μουσείο. Είναι [μάλλον] μια αντίδραση απέναντι στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο που απέδειξε πολλές φορές ότι δεν σέβεται τίποτα και συνεχώς ζητά παράλογα πράγματα.
 • Δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μάλλον παίρνει παράταση μέχρι την επιστροφή -όπως αντιλαμβανόμαστε- του Αρχιεπισκόπου από την Αμερική όπου θα μεταβεί το επόμενο διάστημα.
 • Ωστόσο, αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να χαθεί. Αφενός, για να παραμείνει το μουσείο στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, αφετέρου, για να μην τον κερδίσει ο Αρχιεπίσκοπος.
 • Ο αγώνας δεν μπορεί να χαθεί επειδή έριξε φως στα μουσεία, επειδή απέδειξε ότι όσο κι αν τα αγνοούμε ως πολίτες, αναγνωρίζουμε τη σημασία τους επειδή είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε για την κατάσταση των μουσείων μας [και ως αφελείς ευελπιστούμε ότι θα ασχοληθεί επιτέλους επισταμένα μαζί τους η πολιτεία], επειδή είναι μια ιδανική ευκαιρία να σκεφτούμε όσα αφηγούνται τα μουσεία μας.
 • Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να χαθεί γιατί η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε να μιλήσουμε για όσα υπήρξε ο δραγομάνος που, όπως πληροφορεί ο ιστορικός Αντώνης Χατζηκυριάκου, «προκάλεσε λιμό εξάγοντας όλο το σιτάρι της Κύπρου στην Ισπανία την εποχή των Nαπολεόντειων Πολέμων, όπου υπήρχε έλλειψη και τα περιθώρια κέρδους ήταν τεράστια».
 • Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για την εξέγερση του 1804 και για όσους βρέθηκαν στο κονάκι του Κορνέσιου για να ζητήσουν εξηγήσεις σχετικά με την αύξηση της φορολογίας και την έλλειψη του σιταριού.
 • Και είναι μια σπουδαία ευκαιρία να αποτρέψουμε μια ακόμη επίπλαστη αφήγηση για τον Κυπριανό που ο Αρχιεπίσκοπος θα τιμήσει μετατρέποντας, λέει, ολόκληρο τον όροφο της Παλιάς Αρχιεπισκοπής σε μουσείο για χάρη του. Αυτού, του εθνομάρτυρος, που θα τον ονομάσει ιερομάρτυρα. Αυτού, που κατέστειλε βίαια την εξέγερση του 1804, που έκανε το παν για να μην υπάρξει επανάσταση στην Κύπρο, που καλούσε το ποίμνιο να παραμείνει αδρανές και να συμπεριφέρεται ραγιάτικα, που λέγεται πως είχε ισχύ δικτάτορα, ασχολείτο με το εμπόριο του σιταριού και εκμεταλλευόταν τον φτωχό λαό.
 • Αν ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να τιμήσει τους ήρωές του, να το πράξει στον δικό του χρόνο. Όχι στις ράχες μας, όχι στην Ιστορία.
 • [Next up: Γεροσκήπου]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 • Μερόπη Μωυσέως

  Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Ό,τι συγκινεί

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Τελευταίο κυριακάτικο Παράθυρο για το 2014. Αφιερωμένο στη λογοτεχνία. ...

Ο λαγός και η χελώνα

Υπόμνημα για να σταλεί –μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας ...

Πόσο πάει ο πολιτισμός;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ας το παραδεχτούμε: ο Βασίλης Μιχαηλίδης ήταν αλκοολικός. * ...

Ξόβεργα, η πολιτιστική μας κληρονομιά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος ...

Από το Cock μέχρι τη… μικρή οθόνη

Γράφει ο Μιχάλης Σταύρου Η έκρηξη ομοφοβίας, λογοκρισίας ή απλά… αμπαλατοσύνης δεν είναι προνόμιο ...

ΘΟΚ, το θέατρό σου

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αγαπούν περισσότερο το θέατρο ...

X