Η Κύπρος στο δικό της μίζερο, παράλληλο Σύμπαν

 • Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ανέθεσε το 1983 στον αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι την κατασκευή της πυραμίδας, ύψους 21,6 μ., στον χώρο του Μουσείου του Λούβρου. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1989. Η κατασκευαστική εταιρεία Broad Group, χτίζοντας τον ουρανοξύστη “Sky City One” ύψους 883 μ. στην Τσανγκσά της Κίνας, ολοκλήρωσε το έργο σε 90 μέρες από τη στιγμή που μπήκαν τα θεμέλια. Ας μην πάμε μακριά. Το Μουσείο της Βεργίνας κατασκευάστηκε το 1993, περίπου 16 χρόνια μετά την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές. Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό για την κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης με εμβαδόν 14.000 τ.μ. Το μουσείο θεμελιώθηκε το 2003 και εγκαινιάστηκε έξι χρόνια μετά, το 2009.

  Αναζητώντας στο αρχείο μου άρθρα που γράφτηκαν για το κτήριο της ΣΠΕΛ τα τελευταία χρόνια, βρίσκω μια αναφορά για την ανακαίνιση του κτηρίου το 2004 από τον τότε υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη. Δίνονταν μάλιστα διαβεβαιώσεις ότι η ΣΠΕΛ προγραμματιζόταν να είναι έτοιμη πριν από τη Μανιφέστα, δηλαδή πριν από το 2006. Και επιπλέον θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία επιλογής των έργων που θα εκτίθεντο στη ΣΠΕΛ και θα δημοσιευόταν ανοικτή πρόσκληση για δήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά τον μουσειολογικό σχεδιασμό της έκθεσης. Σε άλλο κείμενο του Γενάρη του 2010 γίνεται λόγος για έναρξη των εργασιών με εγκεκριμένο κονδύλι και παράδοση έργου μέχρι το 2012. Το 2013 ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ενημέρωνε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για έναρξη των εργασιών. Το 2017, το κτήριο ΣΠΕΛ άρχισε να ανακαινίζεται και δη με χρονοδιάγραμμα παράδοσης τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στις 31 Ιανουαρίου 2019, έγιναν τα εγκαίνια του νέου χώρου της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στη Λευκωσία, με έκθεση αφιερωμένη στον Χριστόφορο Σάββα με αφορμή τη συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας. Θα ανέμενε κανείς ότι αμέσως μετά την έκθεση, ο χώρος θα λειτουργούσε ακριβώς για τον λόγο που έχει ανακαινιστεί: να λειτουργεί ως παράρτημα της υφιστάμενης Κρατικής Πινακοθήκης όπου θα εκτίθενται σύγχρονα έργα τέχνης από τη δεκαετία του ’50 και εντεύθεν.

  Στην Κύπρο, όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν σε τέτοιο (αυτονόητα, λογικά) πλαίσιο. Μια απλή πρόσθεση μάς βγάζει άθροισμα 16 χρόνια. Στις 27 του περασμένου Δεκέμβρη ο χώρος φιλοξένησε την έκθεση των Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2019. Την ίδια περίοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών ο χώρος πήρε χριστουγεννιάτικο ύφος με εργαστήρια κατασκευής ευχετήριων καρτών, αφηγήσεις παραμυθιών και ιστορίες για καλικάντζαρους και μουσικές εκδηλώσεις. Χθες διάβαζα ότι βραβευμένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού τον περασμένο Αύγουστο θα φιλοξενεί αυτές τις μέρες η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης. Το απλό και εύλογο ερώτημα είναι πότε επιτέλους θα λειτουργήσει η ΣΠΕΛ για τον σκοπό που έχει ανακαινιστεί. Αν χρειάστηκαν 16 ολόκληρα χρόνια για μια απλή ανακαίνιση και μεταφορά έργων τέχνης στον χώρο από τις αποθήκες όπου βρίσκονται σήμερα (για τη δική μας ψυχική υγεία), καλύτερα να μην κάνουμε καν λόγο για το περιβόητο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

  Γράφει η Μαρίνα Σχίζα | Mschiza11@gmail.com

  • ΜΑΡΙΝΑ ΣΧΙΖΑ

   Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Λονδίνο. Εργάστηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ως αρχισυντάκτρια πολιτιστικού ρεπορτάζ. Παρουσίασε στο ΡΙΚ την τηλεοπτική πολιτιστική εκπομπή «Στο Προσκήνιο». Έχει εκδώσει τα βιβλία «H Αμμόχωστος της εικαστικής δημιουργίας», «Ανδρέας Ασπρόφτας: το γνωστό και άγνωστο έργο του», «Βαλεντίνος Χαραλάμπους, ο Κεραμίστας». Είναι μέλος του Δ.Σ του ιδρύματος Walk of Truth (Χάγη) κατά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.

  You May Also Like

  Τριάντα χρόνια και βάλε μετρά το παραμύθι της νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης

  Βαλτώνει και πάλι το θέμα της ανέγερσης της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης αφού προκύπτει μια ...

  Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι αβάν –γκαρντ;

  Η κεραμική είναι από τα πρώτα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης του ανθρώπου, κοινή σε όλους ...

  Το πρόβλημα είναι ότι η θρησκεία θα είναι πάντα προσβάσιμη στους ανίκανους

  Η στήλη σήμερα θα παρεκκλίνει της πορείας της. Επιβάλλεται εκ των πραγμάτων. Άλλωστε θα ...

  Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης…

  Η κτηριακή υποδομή είναι το ένα μέρος του νομίσματος, το πιο φωτεινό. Η αξιοποίηση ...

  Οι αντισυμβατικοί Κύπριοι εικαστικοί τρίτης γενιάς

  Γράφει η Μαρίνα Σχίζα Τα αδέλφια Jake και Dinos Chapman και η Tracy Emin ...

  Oι κουκκουμάρες της Αμμοχώστου και μια μεγάλη μορφή της κυπριακής γλυπτικής

  Γεννήθηκε στο Βαρώσι, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Ο παππούς της ήταν ο ιερέας ...

  X