Λόγιες και λαϊκές παραδόσεις της μουσικής μας γειτονιάς

Συναυλία με τους Περικλή Παπαπετρόπουλο, Στρατή Ψαραδέλλη και Έλενα Ξυδά

Οι Έλληνες δεξιοτέχνες Περικλής Παπαπετρόπουλος (λάφτα, τραγούδι,συνθέσεις) και Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) μαζί με την Έλενα Ξυδά (τραγούδι) φιλοξενούνται για πρώτη φορά στο Windcraft για να παρουσιάσουν μια συναυλία με ήχους της μουσικής μας γειτονιάς. Απ’ την Πόλη στο Αιγαίο κι απ’ το Αιγαίο στην Κύπρο, οι τρεις καλλιτέχνες πλέκουν το νήμα που συνδέει τα μουσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής μας.

Λίγα λόγια για τους μουσικούς

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική, με δάσκαλο τον Ross Daly. Ταυτόχρονα έπαιζε με τον Ψαραντώνη κρητικό λαούτο και σάζι. Στη συνέχεια έγινε μέλος του μουσικού σχήματος Λαβύρινθος παίζοντας σάζι, τανμπούρ και λάφτα (πολίτικο λαούτο), στα πλαίσια του οποίου γνώρισε και συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς. Παρακολούθησε σεμινάρια για το σάζι από μεγάλους δασκάλους, αρχικά με τον Talip Özkan και κατόπιν με τον Mehmet Erenler και τον Erdal Erzincan, και μελέτησε τρόπους παιξίματος του σαζιού στο ελληνικό ρεπερτόριο. Αργότερα ασχολήθηκε εκτενώς με τη λάφτα, μελετώντας και εξελίσσοντας το ύφος και τις τεχνικές του οργάνου. Έχει πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία του σαζιού και της λάφτας, έχοντας διδάξει στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, στο Κέντρο Προώθησης της Εθνικής Μουσικής και στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι. Σήμερα, πολλοί από τους μαθητές του συγκαταλέγονται στους καλύτερους οργανοπαίχτες της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει να επιδείξει αξιόλογο συνθετικό έργο. Έχει ηχογραφήσει 3 σόλο δίσκους, ενώ η τελευταία δισκογραφική του δουλειά, «Μίκα», περιλαμβάνει οργανικές συνθέσεις και τραγούδια του.

Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σπουδαίων μουσικών της παραδοσιακής μουσικής σκηνής όπως οι Mehmet Erenler, Talip Özkan, , Paco Penia, Djamchid Chemirani, Kabul Ensemble, Huun-Huur-Tu, Naseer Shamma, Dariush Talai, Hamid Reza Khabbazi, Pedram Kahavar-Zamini, Dhruba Ghosh, Rufus Cappadocia, Βασίλης Σούκας, Κώστας Μουντάκης, Νίκος Σαραγούδας, Χρόνης Αηδονίδης, Στέλιος Πετράκης, Γιώργος Κοτσίνης, Δόμνα Σαμίου, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρίστος Σίκκης, Πέτρος Ταμπούρης κ.ά.

Ο Στρατής Ψαραδέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές με κλασική κιθάρα και βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης γνώρισε τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ελλάδας και της Ανατολής. Μαθήτευσε με δάσκαλο τον Περικλή Παπαπετρόπουλο στο σάζι ενώ παράλληλα ξεκίνησε και τη συστηματική σπουδή της πολίτικης λύρας και του πολίτικου λαούτου. Στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος παρακολούθησε σεμινάρια στο σάζι με τους Ταλίπ Οζκάν και Μεχμέτ Ερενλέρ και στην πολίτικη λύρα με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Ντερυά Τουρκάν.

Έχει παίξει και έχει ηχογραφήσει σε Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία, Μέση και Άπω Ανατολή. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο και Γιασεμί Σαραγούδα, Χρόνη Αηδονίδη, Χρίστο Τσιαμούλη, Νίκο Γράψα, Αντώνη Απέργη, Μάρθα Μαυροειδή, Ross Daly, John Psathas, Marta Sebestyen, Loreena McKennitt, Zohar Fresco, Murat Aydemir, Sarband Ensemble, OnEira 6tet. Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1999 διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης.

Η Έλενα Ξυδά γεννήθηκε στη Λευκωσία. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας πιάνο, όμποε και κλασικό τραγούδι. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη νομική, συνέχισε τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι στο Conservatori Superior de Musica del Liceu στη Βαρκελώνη, ανακαλύπτοντας παράλληλα τις τροπικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες και στράφηκε.

Παρακολούθησε επί σειρά ετών σεμινάρια στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» στην Κρήτη (οθωμανικό τραγούδι, βουλγάρικο τραγούδι, περσική μουσική, ρυθμικός αυτοσχεδιασμός, λάφτα), ενώ μελέτησε λάφτα με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο και θεωρία και πράξη των μακάμ με τον Χάρη Λαμπράκη. Ακόμη, έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι της εποχής του μεσοπολέμου και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς σε Κύπρο και Ελλάδα όπως ο Περικλής Παπαπετρόπουλος, ο Στρατής Ψαραδέλλης και ο Πάνος  Δημητρακόπουλος. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στην Κύπρο.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, 8:30μ.μ.

Είσοδος συναυλίας: 10 ευρώ (8 ευρώ για μέλη του Windcraft Loud)

Windcraft Music Centre, Ξάνθης Ξενιέρου 27, 1015 Λευκωσία.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 22-377748

www.windcraftmusic.com, info@windcraftmusic.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χριστουγεννιάτικες συναυλίες από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Βραδινές χριστουγεννιάτικες συναυλίες θα πραγματοποιήσει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε Λευκωσία και Πάφο, την ...

Ρεσιτάλ Πιάνου στο με τον Wojciech Waleczek

Επ’ ευκαιρία των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα της ανεξαρτησίας της Πολωνίας, το Ίδρυμα Τεχνών ...

Aνταλλαγή βιβλίων στα Public Λεμεσού και Λευκωσίας

Δώστε ένα παλιό βιβλίο και πάρτε ένα καινούριο με ένα ευρώ. Πρόκειται για μια ...

«Χαράζω!» | έκθεση χαρακτικής από παιδιά 6-12 ετών

Χαρακτικά έργα που δημιούργησαν παιδιά 6-12 ετών παρουσιάζονται από τις 17 Οκτωβρίου στο Εκπαιδευτικό ...

Οι εκδηλώσεις του Μαΐου στο CVAR

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας διοργανώνει για τον τελευταίο μήνα της άνοιξης μια ...

Οι Sandy Brour στη Φασούλα

Οι Sandy Brour (Χαριτίνη Κυριάκου, Ευθυμία Άλφα, Μέμνων Αρέστης) με κιθάρες, μαράκας και τραγούδι ...

X