«Μανώλη…!» με τη Μήδεια Χάννα

«Πρόθεσή μας είναι το έργο να φέρει τον θεατή ενώπιος ενωπίω, να γίνει ο ίδιος η Μαρία και ο βουβός ακροατής γάτος και να απαντήσει το ερώτημα: Εσύ τι έκανες, τι κάνεις γι’ αυτό;» αναφέρει η Μήδεια Χάννα

Το εμβληματικό μονόπρακτο του Γιώργου Νεοφύτου «Μανώλη…!» επιστρέφει στο θεατρικό πάλκο 33 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση. Η Μήδεια Χάννα σκηνοθετεί τον εαυτό της σε αυτό το εμβληματικό μονόπρακτο του Κύπριου θεατρικού συγγραφέα σε μια νέα, διαφορετική προσέγγιση που θα δούμε σε επίσημη πρώτη την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο Χώρα – Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Αδαμάντιου Κοραή 1, στη Λευκωσία.

Μοναδικό ταξίδι

Το μονόπρακτο «Μανώλη…!» διέγραψε μια μοναδική διαδρομή στο κυπριακό θέατρο: παρουσιάστηκε σε συνολικά 15 ξεχωριστές θεατρικές παραγωγές, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση αλλά και σε δύο παραγωγές υπό μορφή όπερας δωματίου. Ταξίδεψε, δε, σε επτά χώρες μεταφρασμένο σε ισάριθμες γλώσσες.

Η Μήδεια Χάννα σκηνοθετεί τον εαυτό της στο εμβληματικό έργο του Γιώργου Νεοφύτου

H υπόθεση

Μια γυναίκα που έχασε τον γιο της μπροστά στα μάτια της στη διάρκεια του Πραξικοπήματος του 1974, «τη μέρα που γέμισεν ο τόπος φονιάδες», μιλά στο μοναδικό πλάσμα που της απέμεινε, τον γάτο της, Μανώλη. Το έργο αποτελεί μια αναδρομή στη ζωή της, χωρίς μοιρολατρίες, ούτε μεμψιμοιρίες. Η Μαρία ζητά μόνο δικαιοσύνη για τον γιο της, «για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση».
Πριν τη Μήδεια Χάννα, τον ρόλο στο μονόπρακτο ερμήνευσαν αρχικά η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και έπειτα ηθοποιοί όπως η Άννα Φόνσου και η Ιωάννα Σιαφκάλη, που για την ερμηνεία της στον συγκεκριμένο ρόλο απέσπασε το 2013 το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από αριστερά, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Νεοφύτου, ο Στέφανος Αθηαινίτης που υπογράφει τα σκηνικά και κοστούμια και η Μήδεια Χάννα, που μεταφέρει το έργο ξανά επί σκηνής.

+ Πρεμιέρα την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 20:30. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 23, 29, 30 Ιανουαρίου και 5, 6 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα στο Θέατρο Χώρα (Αδαμάντιου Κοραή 1, Λευκωσία, Πλατεία Αρχιεπισκοπής. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99361887.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Trio Tekke live

Σειρά συναυλιών για την παρουσίαση του νέου τους δίσκου πραγματοποιούν οι Τρίο Τεκκέ. Δύο ...

Έρχεται “Η Νύχτα της Ιγκουάνα” στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ

  Ξεκίνησαν οι πρόβες στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ για το έργο  Η Νύχτα της ...

«Με/Χωρίς Β’» στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού

Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε παρουσιάζει το έργο «ΜΕ/ΧΩΡΙΣ Β’» στο πλαίσιο του 10ου Καλοκαιρινού ...

Ο «θεατρικός» Καβάφης σε τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η επιτυχημένη θεατρική παραγωγή «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον ...

«Το κορίτσι που επιμένει» στη Σκηνή 018

Η αγάπη μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα  το λένε και τα παραμύθια η αγάπη ...

Διάλεξη του επιμελητή Luca Lo Pinto στο NiMAC

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ hypersurfacing που διοργανώνει το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ...

X