«Μανώλη…!» με τη Μήδεια Χάννα

«Πρόθεσή μας είναι το έργο να φέρει τον θεατή ενώπιος ενωπίω, να γίνει ο ίδιος η Μαρία και ο βουβός ακροατής γάτος και να απαντήσει το ερώτημα: Εσύ τι έκανες, τι κάνεις γι’ αυτό;» αναφέρει η Μήδεια Χάννα

Το εμβληματικό μονόπρακτο του Γιώργου Νεοφύτου «Μανώλη…!» επιστρέφει στο θεατρικό πάλκο 33 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση. Η Μήδεια Χάννα σκηνοθετεί τον εαυτό της σε αυτό το εμβληματικό μονόπρακτο του Κύπριου θεατρικού συγγραφέα σε μια νέα, διαφορετική προσέγγιση που θα δούμε σε επίσημη πρώτη την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο Χώρα – Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Αδαμάντιου Κοραή 1, στη Λευκωσία.

Μοναδικό ταξίδι

Το μονόπρακτο «Μανώλη…!» διέγραψε μια μοναδική διαδρομή στο κυπριακό θέατρο: παρουσιάστηκε σε συνολικά 15 ξεχωριστές θεατρικές παραγωγές, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση αλλά και σε δύο παραγωγές υπό μορφή όπερας δωματίου. Ταξίδεψε, δε, σε επτά χώρες μεταφρασμένο σε ισάριθμες γλώσσες.

Η Μήδεια Χάννα σκηνοθετεί τον εαυτό της στο εμβληματικό έργο του Γιώργου Νεοφύτου

H υπόθεση

Μια γυναίκα που έχασε τον γιο της μπροστά στα μάτια της στη διάρκεια του Πραξικοπήματος του 1974, «τη μέρα που γέμισεν ο τόπος φονιάδες», μιλά στο μοναδικό πλάσμα που της απέμεινε, τον γάτο της, Μανώλη. Το έργο αποτελεί μια αναδρομή στη ζωή της, χωρίς μοιρολατρίες, ούτε μεμψιμοιρίες. Η Μαρία ζητά μόνο δικαιοσύνη για τον γιο της, «για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση».
Πριν τη Μήδεια Χάννα, τον ρόλο στο μονόπρακτο ερμήνευσαν αρχικά η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και έπειτα ηθοποιοί όπως η Άννα Φόνσου και η Ιωάννα Σιαφκάλη, που για την ερμηνεία της στον συγκεκριμένο ρόλο απέσπασε το 2013 το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από αριστερά, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Νεοφύτου, ο Στέφανος Αθηαινίτης που υπογράφει τα σκηνικά και κοστούμια και η Μήδεια Χάννα, που μεταφέρει το έργο ξανά επί σκηνής.

+ Πρεμιέρα την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 20:30. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 23, 29, 30 Ιανουαρίου και 5, 6 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα στο Θέατρο Χώρα (Αδαμάντιου Κοραή 1, Λευκωσία, Πλατεία Αρχιεπισκοπής. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99361887.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θυμός και απογοήτευση για την ακύρωση των παραστάσεων

Ο ίδιος ο εκπαιδευτής του αλόγου στην παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι «Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα» ...

Προβολή ταινιών μικρού μήκους στη Λάρνακα

Οι μικρομηκάδες ξαναχτυπούν, αυτή την φορά στον πολυχώρο Αποθήκες 79, στη Λάρνακα, με την ...

Με Όσκαρ Ουάιλντ ξεκινά το ’14 το Θέατρο Ένα

«Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», του Όσκαρ Ουάιλντ, είναι το πρώτο έργο που θα ...

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Kουρίου

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας επιστρέφει στο «Διεθνές Φεστιβάλ ...

Εκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στην Edit Gallery

Την ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη με τίτλο The Music That Happens παρουσιάζει από ...

Τα Τραγούδια της Μελίνας με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

Ένα μουσικό αφιέρωμα στην δυναμική, εκρηκτική γυναίκα παγκόσμιας ακτινοβολίας που άφησε το στίγμα της ...

X