Ο εμβληματικός καλλιτέχνης Μικελάντζελο προχώρησε στην αποτύπωση του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος στο αριστούργημά του «Δαβίδ» περισσότερα από εκατό χρόνια πριν το πράξει η ιατρική επιστήμη, αναφέρει ο Daniel Gelfman του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, σε άρθρο του στο Jama Cardiology.

Ο Gelfman υποστηρίζει ότι σε άλλα έργα γλυπτικής του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου, η αποτύπωση των ανθρώπινων φλεβών δεν είναι ορατή, όμως στον «Δαβίδ», το αριστουργηματικό έργο της Αναγέννησης, οι φλέβες είναι σαφώς ορατές σε μια εποχή, εξηγεί, όπου ο πραγματικός μηχανισμός του κυκλοφορικού συστήματος δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.

O δρ Gelfman παρατήρησε στο γλυπτό το ύψος των σφαγιτιδικών φλεβών που μαρτυρούν υψηλή ένταση, εάν κάποιος είναι νέος και υγιής όπως ο Δαυίδ που ο Μικελάντζελο απαθανατίζει σε μια στιγμή μεγάλης έντασης καθώς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του, Γολιάθ.

Ο «Δαβίδ» είναι ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής γλυπτικής ύψους 5,17 μέτρων, που κατασκευάστηκε από μάρμαρο μεταξύ του 1501 και του 1504.

Το γλυπτό ανατέθηκε αρχικά ως μια σειρά από αγάλματα προφητών που έπρεπε να τοποθετηθούν κατά μήκος της οροφής του ανατολικού άκρου του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, αλλά τοποθετήθηκε τελικά σε δημόσια πλατεία έξω από το Palazzo Vecchio, έδρα της δημοτικής κυβέρνησης στη Φλωρεντία, την Piazza della Signoria, όπου αποκαλύφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1504.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε στην περίφημη Galleria dell’ Accademia της Φλωρεντίας το 1873 και αντικαταστάθηκε στην αρχική του θέση από ένα αντίγραφο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο John Mavroudis στο Φεστιβάλ Κιν/γράφου της Θεσσαλονίκης

«Χρησιμοποιώ μολύβια, στυλό και πινέλα, ωστόσο με τη χρήση του ipad βρίσκω την ποιότητα ...

«Μύθος και Εικόνα» στο Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος

Η έκθεση «Μύθος και Εικόνα» αποτελεί ετήσιο θεσμό από το Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος και εστιάζει ...

Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς στην πλατφόρμα του The Greek Play Project

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) συνεχίζει τη συνεργασία του με το ...

Πέθανε η μεταφράστρια Έφη Καλλιφατίδη

Πέθανε η Έφη Καλλιφατίδη, βασική μεταφράστρια των βιβλίων του Ουμπέρτο Έκο και δεκάδων λογοτεχνικών και ...

Δωρεάν μαθήματα χαρακτικής εις μνήμην Α. Τάσσου

Στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων χαρακτικής εις μνήμην Α. Τάσσου, η Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή ...

Tελευταίο άλμπουμ των Cranberries ως φόρο τιμής στην Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Το ιρλανδέζικο ροκ συγκρότημα Cranberries κυκλοφόρησε χθες, Τρίτη, ένα σινγκλ ως φόρο τιμής στην ...

X