Ο εμβληματικός καλλιτέχνης Μικελάντζελο προχώρησε στην αποτύπωση του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος στο αριστούργημά του «Δαβίδ» περισσότερα από εκατό χρόνια πριν το πράξει η ιατρική επιστήμη, αναφέρει ο Daniel Gelfman του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, σε άρθρο του στο Jama Cardiology.

Ο Gelfman υποστηρίζει ότι σε άλλα έργα γλυπτικής του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου, η αποτύπωση των ανθρώπινων φλεβών δεν είναι ορατή, όμως στον «Δαβίδ», το αριστουργηματικό έργο της Αναγέννησης, οι φλέβες είναι σαφώς ορατές σε μια εποχή, εξηγεί, όπου ο πραγματικός μηχανισμός του κυκλοφορικού συστήματος δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.

O δρ Gelfman παρατήρησε στο γλυπτό το ύψος των σφαγιτιδικών φλεβών που μαρτυρούν υψηλή ένταση, εάν κάποιος είναι νέος και υγιής όπως ο Δαυίδ που ο Μικελάντζελο απαθανατίζει σε μια στιγμή μεγάλης έντασης καθώς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του, Γολιάθ.

Ο «Δαβίδ» είναι ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής γλυπτικής ύψους 5,17 μέτρων, που κατασκευάστηκε από μάρμαρο μεταξύ του 1501 και του 1504.

Το γλυπτό ανατέθηκε αρχικά ως μια σειρά από αγάλματα προφητών που έπρεπε να τοποθετηθούν κατά μήκος της οροφής του ανατολικού άκρου του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, αλλά τοποθετήθηκε τελικά σε δημόσια πλατεία έξω από το Palazzo Vecchio, έδρα της δημοτικής κυβέρνησης στη Φλωρεντία, την Piazza della Signoria, όπου αποκαλύφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1504.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε στην περίφημη Galleria dell’ Accademia της Φλωρεντίας το 1873 και αντικαταστάθηκε στην αρχική του θέση από ένα αντίγραφο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Φιλιά εις τα παιδιά” του Βασίλη Λουλέ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην ...

«Πολιτιστικές Εκφράσεις και Πλουραλισμός» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO ...

Ένα ιστορικό αρχείο στο ίνσταγκραμ

To Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας Κύπρου ζωντανεύει κάθε Πέμπτη μέσα από τον επίσημο λογαριασμό ...

Οι μικρομηκάδες ταξιδεύουν

Στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και στην επαρχία προβάλλονται τις επόμενες μέρες αρκετές ταινίες μικρού ...

Είδαμε την ταινία Committed της Στελάνας Κληρής

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Σκηνοθεσία: Στελάνα Κληρής Παίζουν οι: Melia Kreiling, Ορέστης Σοφοκλέους Μία ...

Στον Νταρ Γιασίν το διεθνές βραβείο φωτορεπορτάζ «Γιάννης Μπεχράκης»

Ο φωτορεπόρτερ Νταρ Γιασίν είναι ο νικητής του νέου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ «Yannis Behrakis» ...

X