Τέχνη υπο κράτηση: Σε έκθεση στη Νέα Υόρκη σχέδια φυλακισμένου Τούρκου σχεδιαστή

 • Σαράντα έργα τέχνης από τον σχεδιαστή Fevzi Yazıcı, που δημιούργησε ως επί το πλείστον στη φυλακή όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2016 με κατηγορίες τρομοκρατίας και πραξικοπήματος, θα παρουσιαστούν σε γκαλερί τέχνης στη Νέα Υόρκη στις 30 Ιανουαρίου, ανέφερε ο ιστοχώρος ειδήσεων TR724 .

   

  View this post on Instagram

  Two weeks until we open our first exhibitions of 2020! 🎉⭐️🎉 Here is a detail from Fevzi Yazıcı’s drawing “Cell and The Fetus,” made with white paper and prison pen. Fevzi’s show DARK WHITE will open on January 30th from 4-7PM alongside solo projects by @patridominguez and @chendongfan. . . . Fevzi Yazıcı: DARK WHITE is the first institutional solo exhibition in the United States by the award winning Turkish visual journalist. The exhibition surveys 40 works on paper by Yazıcı, including drawings, typographies, and notes produced before and during his current incarceration in Istanbul. A member of the Society for News Design, Yazıcı, who worked for the daily ZAMAN, has earned more than 100 awards for his newspaper layouts and designs since 2003. Parallel to his lauded visual journalism, Yazıcı has nurtured an extensive drawing practice over the past two decades. Yazıcı's whimsical, yet puzzling drawings often imagine dream-like spaces and worlds with attenuated, wriggling figures and address themes related to emancipation and justice. Exhibition curated by Alex Morel. #fevziyazıcı #fevziyazici #turkishart #yehartgallery #alexmorel #stjohnsuniversity #jamaicaqueens

  A post shared by Yeh Art Gallery (@yehartgallery) on

  Τα νέα της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν στην Γκαλερί τέχνης Yeh, ανακοινώθηκαν επίσης από τον Greg Manifold, καλλιτεχνικό διευθυντή της εφημερίδας The Washington Post.

  «Την επόμενη εβδομάδα, ο φυλακισμένος Τούρκος εικονογράφος Fevzi Yazıcı θα εγκαινιάσει την έκθεση του στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Η συλλογή έργων είναι πολύ δυνατή και περιλαμβάνει κομμάτια που προέρχονται από το αχνό φως στην απομόνωση στην φυλακή Silivri » δήλωσε στο τουίτερ.

  Η έκθεση, με τίτλο «Dark White», θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου.Ο Yazıcı, ο οποίος εργαζόταν για την καθημερινή εφημερίδα Zaman, δικάστηκε για τρομοκρατία και κατηγορίες για πραξικόπημα, λόγω της σχέσης της εφημεριδας με το κίνημα Gülen, που κατηγορήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ότι σχεδίασε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Το κίνημα αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα.

   

   

  Μαζί με άλλους πέντε δημοσιογράφους, τον Φεβρουάριο του 2018 του δόθηκε εκτεταμένη ποινή ισόβιας κάθειρξης, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη.

  Μετά τη νέα δίκη τον Νοέμβριο του 2019, όταν το Ανώτατο Εφετείο ανέτρεψε τις αποφάσεις που έδωσε στους έξι δημοσιογράφους από ένα κατώτερο δικαστήριο, ο Yazıcı καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

  Οι έκθεση περιλαμβάνει 40 έργα σε χαρτί που περιλαμβάνουν σχέδια, τυπογραφίες και σημειώσεις που παρήχθησαν πριν και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φυλάκισής του στην Κωσταντινούπολη.

  Μέλος της Εταιρείας Σχεδιασμού Ειδήσεων, ο Yazıcı έχει κερδίσει περισσότερα από 100 βραβεία για τον σχεδιασμό που έκανε σε εφημερίδες από το 2003.

  Παράλληλα με την επευφημημένη οπτική δημοσιογραφία του, ο Yazıcı έχει καλλιεργήσει το σχέδιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ευφάνταστα, αλλά αινιγματικά σχέδια του συχνά απεικονίζουν χώρους και κόσμους ονείρου, με εξασθενημένες, συρρικνούμενες μορφές και αντιμετωπίζουν θέματα που σχετίζονται με το μετασχηματισμό, τη χειραφέτηση και τις ψυχολογικές καταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Γκαλερί τέχνης Yeh.

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Συρανό ντε Μπερζεράκ στον ΘΟΚ

  «Η ομορφιά περνάει, μα, όταν κάποιος την ψυχή του άλλου αγαπάει, την αγαπάει παντοτινά, ...

  Ο Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο

  Ήταν ήδη 65 ετών ο Πικάσσο όταν ασχολήθηκε επισταμένως με την κεραμική τέχνη, που ...

  Απεβίωσε ο Στέλιος Βότσης

  Σε ηλικία 83 ετών απεβίωσε ο ζωγράφος Στέλιος Βότσης, μια από τις σπουδαιότερες μορφές ...

  Οι «μεγάλες φωνές» του Γαλλικού Ινστιτούτου διαθέσιμες δωρεάν από το ψηφιακό αρχείο του

  Μια σημαντική συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, είναι ...

  Ο “τρελός του χωριού”

  Είναι ευχάριστο να ανακαλύπτεις στο διαδίκτυο ότι προβάλλεται το έργο μεγάλων καλλιτεχνών, που έζησαν ...

  Οι Trio Constantinople στην Πλατεία Ηρώων

  Πέντε χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, οι Trio Constantinople επέστρεψαν στη Κύπρο και ...

  X