Το κορίτσι με την πέτρα έρχεται στο NiMAC

 • Η Natascha Sadr Haghighian φτάνει στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα για μια διάλεξη στην αγγλική γλώσσα με θέμα Haptic’ surfaces: pedagogy and entanglement. Η Natascha Sadr Haghighian -στη φωτογραφία αριστερά, με την πέτρα στο κεφάλι- είναι Ιρανή καλλιτέχνιδα που ζει στο Βερολίνο και εκπροσώπησε τη Γερμανία στην Μπιενάλε Βενετίας 2019 που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο [με αυτή την πέτρα στο κεφάλι, και με το όνομα Natascha Suder Happelmann εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της Μπιενάλε]. Είναι γνωστή για τις πολλαπλές ταυτότητές της, με τα δελτία Τύπου που εκδίδει για εκάστη δουλειά της να διαφέρουν ως προς την καταγωγή της, την ημερομηνία γέννησής της και τη χώρα διαμονής της.

   

  Το έργο της θεωρείται άκρως πολιτικό, ωστόσο συνήθως δεν αναφέρεται ευθέως στα πολιτικά ζητήματα. Αντ’ αυτού επιλέγει να ασχοληθεί με κοινά μυστικά και ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας. Για παράδειγμα, για την documenta 14, εντάχθηκε στην κολεκτίβα καλλιτεχνών Society of Friends of Halit για να διερευνήσει τη δολοφονία του 21χρονου Halit Yozgut, γιου Τούρκων μεταναστών ο οποίος δολοφονήθηκε το 2006 από μια ομάδα νεοναζί. Για την έκθεση, η καλλιτέχνιδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας της με ειδικούς εγκληματολόγους, τα οποία παράχθηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και αποκαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με την υπόθεσή του Halit Yozgut.

  + Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 19:00 – 21:00 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ [έναντι της Παλιάς Ηλεκτρικής], στο πλαίσιο της έκθεσης Hypersurfacing του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας [NiMAC]. Τη διάλεξη θα συντονίζει ο Ryan Inouye. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει το ηχητικό σετ Death in everyday life… is this the Bardo? από τον Άγιο Λοΐζο [20′] και η περφόρμανς How to: Happy Acid του Παναγιώτη Μηνά [20′].

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  “Κουβέντες που την Λόφου”

  Κουβέντες που την Λόφου” Μία σελίδα από το έντυπο “Κουβέντες που την Λόφου” που ...

  20 χρόνια Τhe Big Lebowski

  Γράφει ο Χάρης Καυκαρίδης Οι προφήτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν έπλασαν στην κινηματογραφική μυθολογία ...

  Spoken Opera με τη Fanny Ardant

  Η κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου Φανί Αρντάν έρχεται στην Κύπρο, ...

  The Location of Culture

  33 έγχρωμα slides που βρέθηκαν πρόσφατα και καταγράφουν τα ιστορικά μνημεία της Κύπρου είναι ...

  Χορεύοντας στους δρόμους

  Όχι πως υπονοείται θέμα ελλιπούς κτηριακής υποδομής… Στη χώρα μας, πάντως, ταιριάζουν τα υπαίθρια ...

  “Εις το Κολόσσιν και εις τα καστελλία”

  “Ο θησαυρός του Ιακώβου Ζαπλάνα στο καστέλλιν του Κολοσσίου” Έργο της Γιώτας Ιωαννίδου από ...

  X