«Ο πατέρας μου μας είχε πει πολλές φορές για αυτά τα έργα» αναφέρει η Χλόη Βότση για τα 24 έργα του Στέλιου Βότση που αποτελούν μέρος της συλλογής των 219 έργων που επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα από την Αμμόχωστο, όπου βρέθηκαν και διασώθηκαν από Τουρκοκύπριους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα έργα του Στέλιου Βότση (1929-2012) είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία όπου ο σπουδαίος ζωγράφος παρουσίασε μια έκθεση με τίτλο Votsis: Recent Paintings στην γκαλερί του Commonwealth Institute στο Λονδίνο. Η έκθεση ολοκληρώθηκε και τα έργα πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Τα πρόλαβε, ωστόσο, η εισβολή και τα έργα «εγκλωβίστηκαν» στο τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την Χλόη Βότση, ο ζωγράφος στεναχωριόταν πολύ για αυτά τα έργα και για χρόνια προσπαθούσε να κάνει κάτι για να τα ανακτήσει. Μιλώντας στο «Π», η κ. Βότση ανέφερε ακόμη ότι ο πατέρας της κατάφερε, εν τέλει, να ανακτήσει κάποια από εκείνα τα έργα, άγνωστο πώς.

Σε δικό της σχόλιο, η ζωγράφος Ρέα Μπέιλι ανέφερε στο «Π» ότι «ο Βότσης έλεγε ότι έπαθε μεγάλη ζημιά» όταν έχασε αυτά τα έργα.

Εκπρόσωπος της γενιάς Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης προσέδωσε στη δουλειά του -και στην κυπριακή τέχνη- στοιχεία της παγκόσμιας εικαστικής γλώσσας.

«Μακάρι ο παπάς μου να ζούσε για να δει (τα έργα του). Ξέρετε, η δουλειά των καλλιτεχνών είναι τα μωρά τους. Νοιάζονται πολύ γι’ αυτά, πόσο μάλλον να τα χάσουν μετά από πόλεμο».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Απεβίωσε η “γιαγιά του Χάρι Πότερ” Ούρσουλα Λε Γκεν

Η Αμερικανίδα λογοτέχνιδα Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία θεωρείτο μια εκ των σημαντικότερων ...

Απεβίωσε ο ιστορικός Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε ο διαπρεπής ιστορικός Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μια από τις πιο ...

Εργα κορυφαίων Ελλήνων και Κυπρίων ζωγράφων στο σφυρί

Ο οίκος δημοπρασιών AlphaZmart Auctions παρουσιάζει τη νέα του δημοπρασία «Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης» ...

Έκθεση ζωγραφικής «Abstraction» του Χρίστου Χρίστου

Τη νέα του εικαστική πρόταση με τίτλο «Abstraction» θα παρουσιάσει ο καλλιτέχνης Χρίστος Χρίστου, από την ...

Open House Festival από τη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού

Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πόρτες στις για τέταρτη χρονιά η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

Ανακοίνωση ΘΟΚ για θάνατο Χρύσας Σπηλιώτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εκφράζουν την οδύνη τους ...

X