«Ο πατέρας μου μας είχε πει πολλές φορές για αυτά τα έργα» αναφέρει η Χλόη Βότση για τα 24 έργα του Στέλιου Βότση που αποτελούν μέρος της συλλογής των 219 έργων που επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα από την Αμμόχωστο, όπου βρέθηκαν και διασώθηκαν από Τουρκοκύπριους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα έργα του Στέλιου Βότση (1929-2012) είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία όπου ο σπουδαίος ζωγράφος παρουσίασε μια έκθεση με τίτλο Votsis: Recent Paintings στην γκαλερί του Commonwealth Institute στο Λονδίνο. Η έκθεση ολοκληρώθηκε και τα έργα πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Τα πρόλαβε, ωστόσο, η εισβολή και τα έργα «εγκλωβίστηκαν» στο τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την Χλόη Βότση, ο ζωγράφος στεναχωριόταν πολύ για αυτά τα έργα και για χρόνια προσπαθούσε να κάνει κάτι για να τα ανακτήσει. Μιλώντας στο «Π», η κ. Βότση ανέφερε ακόμη ότι ο πατέρας της κατάφερε, εν τέλει, να ανακτήσει κάποια από εκείνα τα έργα, άγνωστο πώς.

Σε δικό της σχόλιο, η ζωγράφος Ρέα Μπέιλι ανέφερε στο «Π» ότι «ο Βότσης έλεγε ότι έπαθε μεγάλη ζημιά» όταν έχασε αυτά τα έργα.

Εκπρόσωπος της γενιάς Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης προσέδωσε στη δουλειά του -και στην κυπριακή τέχνη- στοιχεία της παγκόσμιας εικαστικής γλώσσας.

«Μακάρι ο παπάς μου να ζούσε για να δει (τα έργα του). Ξέρετε, η δουλειά των καλλιτεχνών είναι τα μωρά τους. Νοιάζονται πολύ γι’ αυτά, πόσο μάλλον να τα χάσουν μετά από πόλεμο».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Γκίκας, Κράξτον, Λι Φέρμορ: Η μέθοδος των τριών

Μπλε για τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, κίτρινο για τον Τζον Κράξτον, πράσινο για τον Πάτρικ ...

Κώστας Γαβράς | «Ριζοσπαστική είναι η δημοκρατία»

Όρθιοι χειροκρότησαν οι θεατές τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, στην προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας ...

Κάποιος ξέρει καλά τι να κάνει όταν χιονίζει

Το χιόνι ως καμβά χρησιμοποιεί για τα έργα του ο Σάιμον Μπεκ, ένας Άγγλος ...

Θύμα οργής o κινηματογράφος «Αττικόν»

Η οργή υπερίσχυσε της λογικής χθες βράδυ στην Αθήνα, και πήρε μαζί της ιστορικά ...

Modus Operandi 2017: Νέοι καλλιτέχνες από την Κύπρο

Στις 16 Οκτωβρίου ξεκινούν οι εκθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος “Modus Operandi 17: Νέοι ...

ΚΑΚΝΑ

Ο εικαστικός Πέτρος Σιδερά παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Κάκνα». Το ...

X