Η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο απέσπασε το Βραβείο Χιροσίμα 2020, που απονέμει ανά διετία το διεθνές Ίδρυμα Edita και Ira Morris Hiroshima για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό.

Το βραβείο Χιροσίμα, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 80 χιλιάδων ελβετικών φράγκων (περί τις 75 χιλιάδες ευρώ), θα απονεμηθεί στις 13 Μαΐου 2020, στο πλαίσιο του Φόρουμ Ειρήνης που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Η Χορωδία

Η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο ιδρύθηκε τον Μάιο του 1997, ύστερα από πρωτοβουλία της Ομάδας Πολιτών για την Ειρήνη στην Κύπρο. Τα μέλη της είναι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι που μοιράζονται το κοινό όραμα της επανένωσης και την επιδιώκουν μέσα από τη μουσική.

Μαέστροι της Χορωδίας είναι η Λένα Μελανίδου και ο Kursat Tilki.

Η Λένα Μελανίδου είναι επίσης συν-μαέστρος με την Imge Arabi, της Δικοινοτικής Παιδικής Χορωδίας για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών.

Το Ίδρυμα Hiroshima

Το Hiroshima Foundation δημιουργήθηκε το 1989 μετά από ένα κληροδότημα της Σουηδής συγγραφέα Edita Morris (1902-1988), συζύγου του Αμερικανού συγγραφέα Ira Morris (1903-1972). Το όνομα του Ιδρύματος συνδέεται με το πιο διάσημο μυθιστόρημα της Edita Morris ‘The Flowers of Hiroshima’, το οποίο περιγράφει τις συνέπειες της ατομικής βόμβας. Ο γιος της συγγραφέα, Ivan Morris (1925-1976), ήταν καθηγητής Ιαπωνολογίας και ένας από τους πρώτους διερμηνείς που στάλθηκαν στη Χιροσίμα μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας.

Το Ίδρυμα απονέμει βραβεία σε γυναίκες και άνδρες που συμβάλλουν, σε κάποιο πολιτιστικό τομέα, στην προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και της ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων.

Το βραβείο Χιροσίμα του 2018 απονεμήθηκε στον Mike van Graan, ένα θεατρικό συγγραφέα και πολιτιστικό ακτιβιστή της Νότιας Αφρικής για τη συμβολή του στην καταπολέμηση του απαρτχάιντ, στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας μετά το απαρτχάιντ και στη μελέτη της συνάφειας μεταξύ ειρήνης και πολιτισμού, τόσο στη χώρα του, όσο και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. To βραβείο παρέλαβαν επίσης ο Ανατόλι Μιχάιλοφ, ο χορευτής και χορογράφος Κέτλι Νοέλ, η Βρετανίδα ντοκιμαντερίστρια Κιμ Λονγκινότο και άλλοι.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας τον Οκτώβριο

Στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο αναμενόταν να κάνει ...

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου | Παρόν με άγνωστο μέλλον

Εκτός από τις σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει για την οικονομία, το ...

Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ: συνάντηση εικαστικών και παραστατικών τεχνών

Ένας νέος χώρος πολιτισμού εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία: το Θέατρο Πόλης ...

Tίτος Πατρίκιος: «Για την Ελλάδα παραμένω πεισματικά αισιόδοξος»

Ο Τίτος Πατρίκιος εξέδωσε τη νέα του ποιητική συλλογή στα 83 του χρόνια παρομοιάζοντας ...

Ταινίες για το Διάστημα στο City Plaza

Ταινίες επιστημονικού ενδιαφέροντος και ντοκιμαντέρ σχετικά με το Διάστημα και την ‘κατάκτησή’ του προβάλλονται ...

Ο Φρανκ Γκέρι σχεδιάζει τα νέα κτήρια του Facebook

Μετά το Guggenheim Museum στο Μπιλμπάο, το Experience Music Project στο Σιάτλ και το ...

X