Μετά την περσινή επιτυχία της έκθεσης του «Beyond Gender & Sexual Orientation» το Μάρτιο του 2019 στη Λευκωσία, ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης επιστρέφει στην Κύπρο με τη νέα του δουλειά με τίτλο «FLESH vs SPIRIT». Τα εγκαίνια θα τελέσει η πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη την Τρίτη 17 Μαρτίου στις 19:00 στην Γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Σάββατο 28 Μαρτίου.

O Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης κλήθηκε από το CFDA (Council of Fashion Designers in America) να παρουσιάσει μέρος των νέων του έργων στην εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη «Άνοιξη 2020», σε ένα φιλανθρωπικό γεγονός όπου συμμετείχαν πολλοί διεθνούς κύρους καλλιτέχνες για να μαζέψουν χρήματα για πρόληψη της εμπορίας παιδιών.

Αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης εξερευνά μέσω των έργων του την άμεση παρέμβαση στη σχέση μεταξύ της σάρκας (εξωτερικής εικόνας και έκφρασης που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα) και του πνεύματος (του εσωτερικού πνευματικού θείου κόσμου) από εξωτερικούς κοινωνικούς / πνευματικούς θεσμούς. Θεωρεί ότι αυτές οι δύο συνιστώσες σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνυπάρξουν εξαιτίας εξωτερικών παρεμβολών. Η αρμονία στον  εαυτό μας επιτυγχάνεται με την απόλυτη ισορροπία της σάρκας (FLESH) και του πνεύματος (SPIRIT) και αυτό γίνεται όταν υπάρχει η ελευθερία της ατομικής έκφρασης μέσα από την αποδοχή.

Στην έκθεση οι απεικονιζόμενες μορφές είναι θύματα της πνευματικής τους πίστης. Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να δείξει τη φωτεινή τους πλευρά και το πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σκληρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν και για τα οποία δεν ευθύνονται. Υπερηφάνεια απεικονίζεται στις μορφές του, γιατί έχουν καταφέρει να ζήσουν τη ζωή όπως οι ίδιες έχουν επιλέξει και όχι όπως τους την έχουν υποδείξει οι θεσμοί της δικής τους θρησκείας / πίστης.

Τα έργα του Πελλαπαϊσιώτη είναι ένα οπτικό ταξίδι στην ατομικότητα και την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την ανανεωμένη ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα δύο αυτά στοιχεία. Ο καλλιτέχνης ερμηνεύει την τέχνη ως αναζωογονητική, οι δημιουργικές του ιδέες υποκινούνται από τις έννοιες της ζωής, του θανάτου και του πνεύματος. Τα έργα τέχνης του σε ανακυκλωμένο ξύλο οδηγούνται από την προσπάθειά του να μεταγράψει τη ζωή πάνω στο νεκρό ξύλο, το οποίο συγκέντρωσε από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, προσφέροντάς του μια άλλη ευκαιρία να «ζήσει και πάλι», «να αναπνεύσει ξανά» και να επιστρέψει σε αλλοιωμένη μορφή.

Σχολιάζοντας το δημιουργικό του ταξίδι για την έκθεση ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης τονίζει ότι η προσπάθειά του ήταν να συλλάβει τον εσωτερικό συναισθηματικό κόσμο των φιγούρων που πρωταγωνιστούν στο θέμα του και όχι απλώς να απεικονίσει την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αισθητικής του έργου του.

«Η φωνή μου για τη νέα μου έκθεση έγινε ο οπτικός κόσμος γι αυτή τη σειρά ζωγραφιών και το σημείο εστίασής μου γι αυτές τις δημιουργίες ήταν να γιορτάσω την ποικιλομορφία, που βλέπουμε σήμερα και να τονίσω την ατομικότητά της, που για κάποιους θεσμούς δεν είναι παρά μια ντροπή, που πολλές φορές οδηγεί σε σκληρή και οδυνηρή κρίση και τιμωρία ».

Ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στη Νέα Υόρκη από το 1995. Αποφοίτησε με άριστα από το Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη. Είναι κάτοχος του βραβείου Silver Thimble από την Donna Karan New York και έχει επίσης δύο Χρυσά Βραβεία Gold Thimble Awards από την Cynthia Steffe και το διάσημο σχεδιαστή κοστουμιών του Hollywood, Donald Brooks.

Έχει δημιουργήσει δουλειές για τους Alexander McQueen, Donna Karan, Koos Van Den Akker και Akira. Δύο από τα μεταλλικά γλυπτά του έχουν παρουσιαστεί από το Metropolitan Museum of Arts της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου. Οι πλεκτές δημιουργίες του Γιώργου, κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα μεταλλικά και πλαστικά μπουκάλια, παρουσιάστηκαν στο City Corp Center δίπλα στα έργα των Diane Von Furstenberg, Tommy Hilfiger, Todd Oldman, Oscar de la Renta και Betsey Jonson.

Αμερικανικά, Καναδικά και Ευρωπαϊκά περιοδικά δημοσίευσαν τα έργα του, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times και του εξώφυλλου του London Sunday Times.

Η προσωπική του έκθεση με τίτλο “Beyond Gender & Sexual Orientation” στέφτηκε με τεράστια επιτυχία στη γενέτειρα του τον Μάρτιο του 2019.

Ο Γιώργος είναι επίσης ο δημιουργικός διευθυντής της Music Candy. Έχει συνθέσει μουσική αποκλειστικά για το BBC, το CNN (την μουσική για την εκπομπή Piers Morgan Live που μεταδίδεται ζωντανά σε 210 χώρες σε όλο τον κόσμο), FOX TV και οι μουσικές του συνθέσεις έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως. Έχει γράψει τραγούδια μαζί με τον συνεργάτη του Anthony James για καλλιτέχνες όπως η Lara Fabian, ο Mustafa Ceceli και τη Hind. Το επιτυχημένο τραγούδι του, Make Me Yours Tonight, ήταν Νο1 στην Τουρκία για 27 εβδομάδες και επίσης έφτασε και παρέμεινε στην κορυφή τον Γαλλικών dance charts.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Τεχνών Γεύσεις» στη Λάρνακα

Μια μεγάλη εικαστική έκθεση με θέμα το φαγητό πραγματοποιείται από τις 12 Απριλίου στη ...

Temple-boy | περφόρμανς και έκθεση από τον PASHIAS

Με απαρχή την αρχαιολογική συλλογή Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη και μέσω της ανάδειξης ...

Θετική εξέλιξη για έργα τέχνης στο κτήριο του ΘΟΚ

Την ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη Διαγωνισμού για τον εμπλουτισμό του κτηρίου του ...

Ο Ζήνωνας Τζέπρας εκθέτει στην γκαλερί Μορφή

Την πιο πρόσφατη εικαστική του δουλειά θα παρουσιάσει τον μήνα Ιούνιο στην γκαλερί Μορφή ...

Ar[t]chaeology | Διασταυρώσεις Φωτογραφίας και Αρχαιολογίας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το IAPT, παρουσιάζουν την ...

Υπερ-πραγματικές μορφές στην νέα έκθεση της Μαρίας Τριλλίδου

Φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία αλληλοσυνδέονται, συνθέτοντας υπερ-πραγματικές μορφές στη νέα ατομική έκθεση της Μαρίας ...

X