Τη διαχρονική και επίκαιρη κωμωδία του Όσκαρ Ουάϊλντ, «Η σημασία να είσαι σοβαρός», ανεβάζει αυτή την περίοδο το Θέατρο Σκάλα σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη.

Το έργο πραγματοποιεί τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 στην έδρα του, ενώ παραστάσεις θα δοθούν και στην Αγία Νάπα την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του Τριμήνου θεατρικών παραστάσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αγίας Νάπας. Επόμενος σταθμός του θιάσου είναι η πρωτεύουσα όπου παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θέατρου, στις 20:30.

Το Έργο:

Στην βικτωριανή Αγγλία, ο Όσκαρ Ουάϊλντ μας παρασέρνει μέσα από ένα άκρως διαχρονικό έργο σ΄ ένα έξυπνο και ξεκαρδιστικό ταξίδι στην καρδιά της αριστοκρατικής κοινωνίας. Μέσω των ηρώων του βλέπουμε να καταρρίπτεται κάθε έννοια σοβαρότητας καθώς τονίζει την υποκρισία του καθωσπρεπισμού της αριστοκρατίας, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά το παιχνίδι ταυτοτήτων και την τεχνική της παρεξήγησης.  Σ’ έναν κόσμο όπου επικρατεί η απόλυτη υποκρισία είναι δυνατόν να είναι κανείς σοβαρός;

Στο Λονδίνο του 1890, δύο φίλοι νεαροί ο Τζακ Γουέρδινγκ και ο Άλτζι Μόνκριφ, χρησιμοποιούν το ψευδώνυμο «Ερνέστος» για να αποφύγουν τις ανιαρές, ανεπιθύμητες κοινωνικές υποχρεώσεις που τους δημιουργούν γνωστοί και συγγενείς.

Αυτό το όνομα όμως που μέχρι τότε τους γλίτωνε από μπελάδες, αρχίζει να τους δημιουργεί προβλήματα όταν ερωτεύονται αντίστοιχα δύο γυναίκες που η κάθε μια τους θεωρεί το όνομα Ερνέστος, ως το μεγαλύτερο προσόν εκείνου που το κατέχει, αφού παραπέμπει αυτόματα σε σοβαρότητα και άμεμπτο ήθος του προσώπου που το φέρει.

Η κωμωδία χαρακτηρίζεται από καυστική σάτιρα που διακωμωδεί έξυπνα συμπεριφορές και καταστάσεις, διανθίζεται με σπινθηροβόλους και ιδιοφυείς διαλόγους, και είναι πλημμυρισμένη από το αναρχικό χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση του δημιουργού της, ενός από τα πλέον φωτεινά μυαλά που σφράγισαν τον 19ο αλλά και τον 20ο αιώνα και συνεχίζει, αφού ο Όσκαρ Ουάϊλντ ανήκει πλέον στους κλασσικούς.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη, Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Αχιλλέως

Μουσική: Χρίστος Ανδρέου, Χορογραφία: Φαίδρα Καραβοκύρη Ζένιου

Ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Παρασκευή Αναστασίου, Δώρα Δημητρό, Δημήτρης Χ’Παύλου, Μαρία Μεσαρίτη, Γιώτα Ηλία, Στέφανος Κασάπη, Φοίβος Γεωργιάδης.

Παραστάσεις:

Λάρνακα: Κάθε Σάββατο – ώρα 8.30μ.μ. και κάθε Κυριακή – ώρα 6.30μ.μ. μέχρι 8 Μαρτίου 2020 (Εκτός της 1ης Μαρτίου) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ

Αγία Νάπα: Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου – ώρα 8.00μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αγίας Νάπας στο πλαίσιο του θεσμού «Τρίμηνο θεατρικών παραστάσεων Δήμου Αγίας Νάπας».

Λευκωσία: Την Τετάρτη 4 Μαρτίου – ώρα 8.30μ.μ. στο ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Πάνω Σκηνή), Λ/σία.

Πληροφορίες/Κρατήσεις: Τηλ. 24652800/01 και 99490102

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ στην παρουσία Κονιόρδου

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας -και ηθοποιός- Λυδία Κονιόρδου θα παραστεί στην ...

Ξανά στην Αξιοθέα από τον Σεπτέμβριο

Με μουσικές «Της Ανατολής…», μια συναυλία σε επιμέλεια του Πέτρου Λαζάρου, ξαναρχίζει τον Σεπτέμβριο ...

«Υπερος», το νέο έργο του Κώστα Μαννούρη, στη Λευκωσία

Μετά από έναν sold-out κύκλο παραστάσεων στην Μπιενάλε της Λάρνακας, το θεατρικό έργο «Ύπερος» ...

Ο Ιούνιος στο Παλιό Ξυδάδικο

Στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.18, που πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά ...

Tea Ceremony: διαδικτυακή πρόσκληση σε τσάι

Ενα νέο εγχείρημα για τον ίδιο και το κυπριακό θέατρο ξεκινά την Τρίτη 23 ...

Πρόσκληση για εθελοντές στο Buffer Fringe Performing Arts Festival

Το Φεστιβάλ Παραστασιακών Τεχνών Buffer Fringe καλεί άτομα να εγγραφούν ως εθελοντές στο 6ο ...

X