Με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας, παρουσιάστηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και οι Πρέσβεις των χωρών-μελών της Γαλλοφωνίας που συμμετέχουν στη διοργάνωση αυτού του θεσμού, εξήραν τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, προωθώντας τη συνεργασία, τον διάλογο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, εδώ και 50 χρόνια. O Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε για τη συνεισφορά του Οργανισμού στην προαγωγή των οικονουμενικών αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο και τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο του ενάντια στην πολιτισμική ισοπέδωση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Πρέσβεις της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας, του Λιβάνου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας και του Καναδά και ο Προσωπικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μόνιμο Συμβούλιο της Γαλλοφωνίας.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε: ΕΔΩ

Το πρόγραμμα του Μήνα Γαλλοφωνίας 2020 θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο με πολυάριθμες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Πρεσβείες και τα προξενεία των χωρών-μελών της Γαλλοφωνίας και ποικίλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου με την έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο και θα διαρκέσουν ολόκληρο τον μήνα. Στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται διαγωνισμοί, διαλέξεις, συζητήσεις, χορός, μουσικά κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου και ταινιών μικρού μήκους, ακόμα και γαστρονομικές δοκιμές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενόψει των πενηντάχρονων από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γαλλόφωνων χωρών θα ανοίξει την αυλαία με την προβολή της κυπριακής ταινίας «Sunrise in Kimmeria», του Σάιμον Φαρμακά, στις 4 Μαρτίου. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες από τη Γαλλία, την Ελβετία, τον Λίβανο, τη Ρουμανία και την Αυστρία.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα δώσει δυναμικά το παρών του και στις φετινές εκδηλώσεις. Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Εξωτερικών θα παρουσιάσει το διεθνώς γνωστό παραμύθι, «Ο μικρός πρίγκιπας», στη μορφή θεατρικού δρώμενου, με απόδοση στην κυπριακή διάλεκτο. Σε συνεργασία, επίσης, με το Γαλλικό Ινστιτούτο θα παρουσιάσει τις πρωτότυπες δημιουργίες 47 μαθητών Γυμνασίου και 31 μαθητών Λυκείου στην τελετή βράβευσης του Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας, με θέμα «Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοινή προτεραιότητα της Ευρώπης και της Γαλλοφωνίας, από τα κινούμενα σχέδια στη σκηνή». Επιπλεόν, με τη νεολαία πρωτοστάτη, θα ακουστούν ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματα της Γαλλοφωνίας. Στις 20 Μαρτίου, μαθητές και μαθήτριες απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου θα συμμετάσχουν στο «Grande Flashmob de la Francophnie» και θα χορέψουν ταυτόχρονα με  μαθητές από άλλες 22 χώρες-μέλη της Γαλλοφωνίας της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, το τραγούδι «Alors on danse».

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

SHORT EXPORT|Διαδικτυακές προβολές ταινιών μικρού μήκους από τη Γερμανία

Tο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, σε συνεργασία με το AG Kurzfilm, φέρνει το φετινό πρόγραμμα ...

Αφανείς Ηρωίδες (Hidden Figures, Αμερική, 2016)

Διάρκεια: 127 λεπτά Είδος Ταινίας: Δραματική, Ιστορική, Βιογραφική Γλώσσες: Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους Σκηνοθεσία: ...

Layers of Visibility | Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών 2013-2017

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, ...

Παρουσίαση εργασιών Θερινού Εργαστηρίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου και το Τμήμα ...

Unsettling encounters 

Η Kristen Case και η Αλεξάνδρα Μαγγλή θα συζητήσουν για τη συνεργασία, τις ριζοσπαστικές ...

Έκθεσης Ανδρέα Χρυσαφή στην Πινακοθήκη Πάφου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 Ιουλίου,  στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου τα εγκαίνια της έκθεσης του ...

X