Βίκτωρ Ιωαννίδης: η γοητεία του οικείου

Μια αναδρομική έκθεση για τον Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη [1903-1984] θα παρουσιάσει στην Αθήνα το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Η έκθεση με τίτλο «Βίκτωρ Ιωαννίδης: η γοητεία του οικείου» θα ανοίξει για το κοινό στις 14 Μαρτίου 2020 και θα ακολουθήσουν τα επίσημα εγκαίνιά της στις 26 του ίδιου μήνα. Η αναδρομική στην Αθήνα για τον σπουδαίο ζωγράφο, που ανήκει στην αποκαλούμενη πρώτη γενιά Κυπρίων καλλιτεχνών, φανερώνει τη σχέση του με την ελληνική πρωτεύουσα, στη Σχολή Καλών Τεχνών της οποίας σπούδασε: Όπως ενημερώνει η δρ Ελένη Νικήτα, επιμελήτρια της έκθεσης, σε σχετικό σημείωμά της, στη διάρκεια των σπουδών του και μέχρι το 1931 που έφυγε από την Αθήνα, ο Βίκτωρας Ιωαννίδης εργάστηκε ως σκιτσογράφος και εικονογράφος σε ελλαδικές εφημερίδες και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Μάλιστα υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Φωκίωνα Δημητριάδη, Νίκο Καστανάκη και Αντώνη Πρωτοπάτση του Συνδέσμου Σκιτσογράφων Αθηναϊκών Εφημερίδων.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο ζωγράφος δεν παρουσίασε ποτέ το έργο του στην πόλη που του έδωσε τα πρώτα εφόδια για τη μετέπειτα γόνιμη καλλιτεχνική του πορεία. Σε αυτή την αναδρομική έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη θα επιχειρηθεί η παρουσίαση μιας εικαστικής πορείας 60 χρόνων του καλλιτέχνη, από το 1923 μέχρι τον θάνατό του, που περιλαμβάνει τόσο ζωγραφικά έργα όσο και σχέδια και σκίτσα από την καθημερινή αθηναϊκή ζωή των ετών 1923-1931.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Μαρτίου 2020 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ και του Ιδρύματος Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, με την υποστήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Αν αυτοί μπορούν, γιατί όχι κι εσύ;”

Τίποτα το παράδοξο σ’ αυτή τη φωτογραφία. Οι Μπιτλς διασχίζουν μια διάβαση πεζών σε ...

The Location of Culture

33 έγχρωμα slides που βρέθηκαν πρόσφατα και καταγράφουν τα ιστορικά μνημεία της Κύπρου είναι ...

Το νέο κυπριακό μουσείο

«Πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση η οποία θα ζωογονήσει και θα ...

Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος

Η Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου έγραψε, η Μαρία Μανναρίδου Καρσερά επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία και ο ...

Topophilia: ένα βιβλίο για το κυπριακό τοπίο

Περπατώντας στο κυπριακό άστυ αλλά και στην ύπαιθρο του νησιού, μια ομάδα «περιηγητών/περιηγητριών» εξερεύνησαν ...

Κύπρος-Cyprus-Kibris 17c

 Ότι θα δίναμε… έμπνευση [;], ερέθισμα [;], αυτό το κάτι τελοσπάντων που παρακινεί έναν ...

X