Μέχρι νεοτέρας αναβάλλεται η έκθεση «Arte-facts», η νέα ατομική έκθεση και παρουσίαση φωτογραφικού βιβλίου της Θεοπίστης Στυλιανού-Λάμπερτ, που ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιαστεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, στη Λευκωσία.

Η φωτογραφική σειρά «arte-facts» εξετάζει τις σχέσεις των Κυπρίων με την αρχαιολογία.

«Πολλά σπίτια στην Κύπρο διαθέτουν σύγχρονα αντίγραφα αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αγαλμάτων. Ενώ τα «αυθεντικά» αγάλματα εκτίθενται ως μουσειακά αντικείμενα σε βάθρα ή πίσω από γυάλινες θήκες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, πραγματικού μεγέθους αντίγραφα κατεβαίνουν από τα βάθρα τους και ζουν μια καθημερινή ζωή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την έκθεση της Στυλιανού-Λάμπερτ, αναπληρώτριας καθηγήτριας Φωτογραφίας και Μουσειολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συντονίστριας του Museum Lab στο ερευνητικό κέντρο RISE.

«Γίνονται οικιακά αντικείμενα, συχνά εκτεθειμένα σε διάφορες καιρικές συνθήκες, τοποθετημένα δίπλα από φυτά και άλλα αντικείμενα καθημερινής ζωής. Η σειρά επικεντρώνεται σε ένα από αυτά τα αγάλματα που βρίσκουμε συχνά σε κήπους: το άγαλμα της Αφροδίτης των Σόλων, ένα μαρμάρινο άγαλμα από τον 1ο αιώνα π.χ., το οποίο βρέθηκε από έναν αγρότη ενώ όργωνε το χωράφι του, και τώρα εκτίθεται στο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία.»

Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφίες, μεταξοτυπίες και ένα έργο εικονικής πραγματικότητας (VR).

Τη σειρά έργων συμπληρώνει το φωτογραφικό βιβλίο «arte-facts» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης. Το βιβλίο, εκτός από τη φωτογραφική δουλειά, περιλαμβάνει μικρά κείμενα από τους ακαδημαϊκούς, επιμελητές εκθέσεων και καλλιτέχνες Δημήτρη Πλάντζο (Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας), Γιάννη Χαμηλάκη (Καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικών Σπουδών), Ηρακλή Παπαϊωάννου (Επιμελητή Φωτογραφίας), Πωλίνα Νικολάου (Ιστορικό-πολιτιστικό Γεωγράφο), Κυριακή Κώστα (Καλλιτέχνη), Νίκο Φιλίππου (Φωτογράφο), Mette Sandbye (Καθηγήτρια Φωτογραφικών Σπουδών), Έλενα Στυλιανού (Καθηγήτρια Τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης), και Ελεάνα Γιαλούρη (Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας).

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (MOMus), ένας από τους προσκεκλημένους συντάκτες της έκδοσης, σχολιάζει την σειρά έργων ως εξής:

«Η φωτογραφία εμφανίστηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, την περίοδο που αναδύονταν ο τουρισμός, εδραιώνονταν η αρχαιολογία και εξελίσσονταν η διαδικασία σχηματισμού κρατών-εθνών. Έπαιξε καίριο ρόλο στη διαμόρφωση εθνικής ιδεολογίας σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Η σειρά Arte-facts της Θεοπίστης Στυλιανού-Lambert πραγματεύεται τον μετέωρο χώρο της φωτογραφίας αρχαιοτήτων, στο πνεύμα της προσέγγισης φωτογράφων όπως οι Ian Walker και Julian Germain, που αξιοποιούν μαζί εικόνες ποικίλων πηγών, εποχών και εφαρμογών. Σημείο αναφοράς της σειράς είναι το άγαλμα Αφροδίτη των Σόλων, που βρέθηκε στην ομώνυμη αγροτική περιοχή της Κύπρου και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας.

Η προσεκτική μίξη αναμνηστικών φωτογραφιών με αντίγραφα του αγάλματος, ανασκαφικών και μουσειακών τεκμηρίων, αρχειακών λήψεων που εικονίζουν φωτογράφους σε αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, υποδεικνύει εδώ μια διαδικασία σύνθεσης νοήματος μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικόνων. Σε κάποιες από αυτές ξεφονταρισμένοι φωτογράφοι ή αρχαιολόγοι καταγράφουν αρχαιότητες μέσα σε μια απόλυτη λευκότητα, συμβολική ίσως της ανάδυσης του ευρήματος στο φως μέσα από το απόλυτο σκοτάδι. Σκαρφαλωμένοι ενίοτε σε σκάλες, ακροβατούν σε ένα λεπτό σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην τέχνη (arte) και την τεκμηρίωση (facts), ισορροπίας που συνιστά ίσως το πιο καίριο θεωρητικό και αισθητικό ερώτημα της φωτογραφίας. Το άγαλμα της Αφροδίτης, πλήρως ακρωτηριασμένο, παραδίδεται σε επιστημονικές διαδικασίες, νεωτερικούς και μετανεωτερικούς κώδικες, αδυνατώντας να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την εποχή του που είναι δύσκολο να ανασυντεθούν, παρά την ευκρίνεια της εικόνας.»

+ Αναβάλλεται η εκδήλωση. Νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Πάμε Καϊμακλί»: ιδιωτικές κατοικίες μετατρέπονται σε γκαλερί

Οι κάτοικοι του Καϊμακλιού μαζί με την ΜΚΟ Urban Gorillas συνδιοργανώνουν το φετινό Φεστιβάλ ...

O Μάριος Ιωάννου διαβάζει Έντγκαρ Άλαν Πόε

Λίγο πριν ξημερώσει… halloween, o Μάριος Ιωάννου παρουσιάζει μια «νύχτα τρόμου και μυστηρίου» στο ...

Cost of Living από τη θεατρική ομάδα «παράσιτα»

Η θεατρική ομάδα «παράσιτα» ανεβάζει για τη σεζόν 2019-20 το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο ...

«Η γοητεία του οικείου» σε έκθεση με έργα του Βίκτωρα Ιωαννίδη

Έκθεση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο Κύπριο ζωγράφο Βίκτωρα Ιωαννίδη ανοίγει για το κοινό, από τις ...

Light Gallows| Έκθεση Μαρίνας Ξενοφώντος και Κυριακού Κυριακίδη στο Άμστερνταμ

Η Μαρίνα Ξενοφώντος και ο Κυριάκος Κυριακίδης συμμετέχουν στην έκθεση Light Gallows στο project ...

Σπάνια έργα της συλλογής του Μπάκιγχαμ θα εκτεθούν για πρώτη φορά

Σπάνια έργα τέχνης, που ανήκουν στη συλλογή του Παλατιού του Μπάκιγχαμ θα εκτεθούν για ...

X