Γράφει η Ήρα Σκαλιστή /Εικονογράφος

Έχει δύο εβδομάδες που βρίσκομαι σε lockdown τζαι επομένως υπό την επήρρεια του. Μένω στην Μπολόνια, Emilia Romagna στην Ιταλία, η δεύτερη περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων. Μια εβδομάδα πριν την αποφοίτησή μου, εκλείσαν πανεπιστήμια τζαι σχολεία, κέρφιου μέχρι τες 18:00 τζαι σιγά σιγά εβάλλαν παραπάνω περιορισμούς, μέχρι που έφτασε το lockdown. Περιπολίες, αστυνομία, πρόστιμα -πριν δυο-τρεις μέρες εβάλαν τζαι στρατό, αλλά εν είδα κάτι επειδή εν φκαίνω που σπίτι. Όπως καταλαβαίνετε εχ*στηκα πάνω μου. Τωρά σκέφτουνται να βάλουν drone να ελέγχουν την κίνηση. Στην αρχή έμοιαζε με ταινία επιστημονικής φαντασίας, τωρά άρχισα τζαι συνηθίζω το. Εν μπορώ να πω ότι κακοπερνώ, πάντα βρίσκω κάτι να κάμνω. Μάμμα, παπά μια χαρά είμαι, μεν ανησυχείτε! 

Ξυπνώ χωρίς βιασύνη, προγευματίζω, κάμνω τις ασκήσεις μου τζαι ζωγραφίζω ή κάμνω διάφορα στο κομπιούτερ. Κατά τες 15:30 κάμνω ηλιοθεραπεία -ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα- τζαι γύρω στες 18:00 ένας γείτονας με ποιοτικά μεγάφωνα βάλλει μας μουσική τζαι σε κάθε τραγούδι χειροκροτούμε που τα παράθυρα τζαι τα μπαλκόνια. Εχτές επήα σουπερμάρκετ, ευτυχώς ο κόσμος εν συνεργάσιμος.

Περιμένουμε έξω, τζαι μπαίνει ένας-ένας ανάλογα με το μέγεθος της υπεραγοράς. Από αγαθά βρίσκεις τα όλα εκτός που αλεύρι τζαι μαγιά. Εξεκινήσαν ούλλοι να κάμνουν ψωμιά τζαι πίτσες. Εννοείται αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, εν έχει ούτε για δείγμα.

Για το Ημερολόγιο Αυτοπεριορισμού επροόριζα ένα σχέδιο με τη θέα που το παράθυρο μου. Τελικά δεν μου έφκενναι, εσπάσαν τα νεύρα μου τζαι επαραίτησα τα ούλλα. Θέλω να περιγράψω την εικόνα όμως, γιατί είναι βασικό για την ιστορία μας. Μια αντένα με φόντο τον ουρανό που ξεπροβάλλει πάνω που τα σπίθκια τζαι στην μούττη της στέκει ο Κίμωνας που παρακολουθεί την κατάσταση. Ο Κίμωνας που λέτε, είναι ένας κότσυφας. Όποτε περνούν άλλα πουλιά που κοντά του, τεντώνεται τζαι φωνάζει – προειδοποίηση ότι είναι η περιοχή του. Όποτε κοντοστέκει καμιά κορού πάλε, κορτώννει τα φτερά του τζαι ξεκινά τραγούδια τζαι χορούς. Εν είδα καμιάν να ενδιαφερτεί προς το παρόν, εκτός που μένα, αλλά εννά δείξει, έχουμε ακόμα τζαιρό. Όποτε με πιάνει τηλέφωνο, η φίλη μου η Ι. τζαι ακούει τα γλέντια που έξω, περιπαίζει με Χιονάτη. Στ’ αυτιά μας ακούονται ρομαντικά κελαηδίσματα, αλλά για τον Κίμωνα είναι βασική επικοινωνία επιβίωσης. Birdwatching, το καινούριο μου σπορ.

Η δύναμή μας σαν ανθρώπινο είδος έγκειται στο ότι λειτουργούμε συλλογικά. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ο κορωνοϊός είναι ένα τέλεια κατασκευασμένο παυσίπονο της φύσης (αυτό που τέλος πάντων εμείς ονομάζουμε φύση) για να ηρεμήσει για λίγο από τον δικό της ιό, εμάς. Τώρα είναι η στιγμή που οι βιολόγοι και οι χημικοί τραβούν τα μαλλιά τους για τη θεωρία συνομωσίας μου. Όταν με το καλό θα ξανασταθούμε στα πόδια μας, τζαι θα πρέπει να δουλέψουμε τζαι να μολύνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, για να καταφέρουμε να επουλώσουμε το κενό που θα έχει αφήσει η κρίση, μπορεί να μεν ‘νεν παυσίπονο που θα μας στείλει αλλά τραχτέρ.

Θέλω να ελπίζω ότι σαν εμπειρία θα αλλάξει έστω τζαι λίγο κάτι μέσα μας. Εγώ προσωπικά είδα πολύ απτά πόσο οι δράσεις μας επηρεάζουν όλους. Όσο αλλόκοτο τζαι αν ακούεται, νιώθω πιο κοντά στους ανθρώπους τωρά παρά πριν. Σε όποια κατάσταση τζαι να βρίσκεστε, μεν απελπίζεστε. Μιλήστε με τους ανθρώπους σας. Θέλω να ελπίζω ότι με τούτους τους καινούριους ρυθμούς θα δούμε με άλλο τρόπο τον Κίμωνα, όχι τον δικό μου, αλλά τον κάθε Κίμωνα. Έννεν γι’ αυτό που μολύνουμε τα πάντα; Εχάσαμε κάθε επαφή με τα άλλα πλασμάτα, ανθρώπινα τζαι μη. Ας αναθεωρήσουμε τους εαυτούς μας τζαι τα πράματα γύρω μας.

Τζαι τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς από όλους μας.

Υ.Γ. Σας αφήνω με μία νεκρή φύση, που απεικονίζει το μοναδικό μπουκάλι από καθαρό οινόπνευμα που έχω σπίτι, ότι μου έμεινε πριν ακόμα τον κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα το 1/5 είναι σε μέγεθος σε σχέση με το σχέδιο, αλλά θα περάσουμε.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Watchmen , The Marvelous Mrs. Maisel οι περισσότερες υποψηφιότητες για Emmy

Το δυστοπικό δράμα «Watchmen» και η κωμωδία «The Marvelous Mrs. Maisel» κυριαρχούν στις υποψηφιότητες ...

Οι “Πνεύμονες” του Duncan Macmillan στη Λευκωσία

Η Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα ...

Buffer Fringe IV

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe IV που θα λάβει μέρος από ...

AnimaFest | Είδατε τις ταινίες; Δείτε τα βραβεία

Οι ταινίες Boles και Pastry Child ξεχώρισαν από το διεθνές και κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα ...

Ημέρα Μουσείων 2019: Όλες οι εκδηλώσεις

Το τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε σήμερα τις εκδηλώσεις στα μουσεία και τις πινακοθήκες που θα ...

Με το φεστιβάλ No_Body ανοίγει για το κοινό η Στέγη Χορού Λευκωσίας

Mια πιο λιτή προσέγγιση, λόγω των καιρών, προτείνουν για το 5ο No_ Body Dance/ ...

X