Λειτούργησε το θαύμα

 • Γράφουν η Μερόπη Μωυσέως και ο Βασίλης Ιερείδης

  • Τύχη βουνό χάρη στον… κορωνοϊό είχαν το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου [ΣΑΚ].
  • Γιατί το λέμε αυτό; Διότι την ώρα που η επιδημία έχει δραματικά αποτελέσματα, γλύτωσε την αξιοπρέπεια [όση έχει απομείνει] του ΥΠΠΑΝ και του ΣΑΚ σε ό,τι αφορά την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
  • Κι αυτό επειδή η Μπιενάλε, που τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε να ξεκινά κάθε Μάιο, μεταφέρθηκε για τον Αύγουστο.
  • Δίνοντας, έτσι, τον απαραίτητο χρόνο στο αρμόδιο υπουργείο [οι Ιταλοί ξέρουν πόσο πιεσμένα είναι τα παιδιά εκεί στο υπουργείο] και στον εντολοδόχο, τον ΣΑΚ [που είναι επίσης πολύ απασχολημένοι εκεί στις σκαλωσιές να εκδίδουν άδειες και να χτίζουν πύργους στα γερά θεμέλια της άμμου της Λεμεσού], ώστε να απευθύνουν το σχετικό κάλεσμα στους αρχιτέκτονες για τη συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή διοργάνωση.
  • Το καταλάβαμε; Είναι Μάρτης και δεν άνοιξε ακόμη η υποβολή προτάσεων για τη συμμετοχή της χώρας σε μια διοργάνωση που θα γινόταν τον Μάη. Πότε να υποβάλουν οι αρχιτέκτονες τις προτάσεις τους, πότε να αξιολογηθούν και πότε να υλοποιηθεί εκείνη που θα επιλεγεί;
  • Τύχη βουνό, λοιπόν. Μεταφέρθηκε για τον Αύγουστο ελέω κορωνοϊού η Μπιενάλε και τώρα ΥΠΠΑΝ και ΣΑΚ μπορούν να δράσουν με άνεση.
  • Είναι αυτό που λέμε… take your time guys.
  • Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχιτέκτονες και ο ΣΑΚ ειδικά έδωσαν μεγάλο αγώνα για να διασφαλίσουν πριν πολλά χρόνια τη συμμετοχή της Κύπρου στην εν λόγω διοργάνωση. Είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να χαθεί ξαφνικά και άδοξα.
  • Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι επιμελητής της φετινής Μπιενάλε είναι ο γείτονάς μας από τη Βηρυτό Χασίμ Σαρκίς [Hashim Sarkis], με γραφεία στη Βηρυτό και τη Νέα Υόρκη, ακαδημαϊκός και αρχιτέκτονας.
  • «Πώς θα ζούμε μαζί;», αυτό είναι το θέμα της φετινής πρόσκλησης του Σαρκίς και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Κύπρο να παρουσιάσει μια δική της, φρέσκια πρόταση.
  • Ελπίζουμε ο χρόνος να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες να ασχοληθούν και να καταφέρουν να στείλουν μια καλή πρόταση στη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, μιας και ο κορωνοϊός απέδειξε ότι «στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμη».

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Θα γεμίσουν τα θέατρα;

  Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας με τα εντυπωσιακά ονόματα και αγχώθηκα: ...

  ΡΙΚ στον αέρα

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ανάστατο το ΡΙΚ αυτές τις μέρες, με επικείμενες απολύσεις ...

  Το δάσος

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Και αυτό της Αθαλάσσας που πρέπει να σωθεί οπωσδήποτε, ...

  Τρομερή -τρομακτική- κατανόηση

  “Οι πολιτικοί δείχνουν τρομερή κατανόηση στις συναντήσεις μας αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ουσιαστικά ...

  Keep calm

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Έναν μήνα πριν το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης με ...

  “Τσάι κυριών” for peace

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Αναρωτιόμουν εδώ και καιρό τι κάνει αυτή η -παλιά ...

  X