Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών δράσεων με τίτλο «Πολιτισμός σημαίνει αλληλεγγύη». Οι δράσεις εστιάζονται σε διάφορους άξονες όπως  εικαστικές τέχνες, δημιουργική γραφή, μαγειρική κ.ά. 

Το ΠΙΤΚ διοργανώνει τις δράσεις αυτές πιστεύοντας ότι τα μουσεία, ως σημεία σύνδεσης των κοινοτήτων, προωθούν την αμοιβαία κατανόηση, επικοινωνία και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης που ζούμε τώρα. Επίσης θεωρεί ότι «είναι ευθύνη μας να συνεισφέρουμε σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων δεδομένων  παραμένοντας δίπλα στον κόσμο, με σκοπό να ξεπεράσουμε ενωμένοι αυτήν την κατάσταση. Για αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε το έργο μας χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης». 

Η πρώτη δράση με τον τίτλο «Ζωντανεύω Αρχαίες Μορφές» προσκαλεί τα παιδιά να εμπνευστούν από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Ο στόχος της δράσης είναι, με τη βοήθεια των παιδιών, να ζωντανέψουν οι μορφές των αρχαίων αγγείων που βρίσκονται στην αρχαιολογική συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν μία ή περισσότερες μορφές από τα προσχέδια της συνεργάτιδας του Ιδρύματος κεραμίστριας Σουζάνας Πετρή, να φανταστούν πώς θα ήταν η ζωή τους στην αρχαία Κύπρο και να τις ζωγραφίσουν χρησιμοποιώντας ό,τι υλικά θέλουν.

Η δεύτερη δράση με τίτλο «Fill the Museum with your Voice» διοργανώνεται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό Ιδεόγραμμα. Προσκαλείται ο κόσμος να περιηγηθεί στις συλλογές του Ιδρύματος μέσα από την ιστοσελίδα  και τις φωτογραφίες του στο Facebook και στο Instagram και να γράψει ένα ποίημα, μέχρι 40 στίχους ή ένα κείμενο μέχρι 400 λέξεις, εμπνευσμένο από κάποιο αντικείμενο των συλλογών του Ιδρύματος. 

Η τρίτη δράση με τίτλο «Δημιουργική γραφή», γίνεται σε συνεργασία με τον καθηγητή δημιουργικής γραφής Σταύρο Λαμπράκη. Τα παιδιά προσκαλούνται να γίνουν σεναριογράφοι χρησιμοποιώντας την αγαπημένη τους σκηνή από ταινία της αρεσκείας τους, να εμπνευστούν και να γράψουν το δικό τους σενάριο. 

Η τέταρτη δράση με τίτλο «Η Τέχνη Ανακυκλώνει (4 – 100 χρόνων)» , διοργανώνεται σε συνεργασία με πρότυπα εργαστήρια τεχνών. 

  • Η δραστηριότητα «Φτιάχνω τη δική μου πόλη» γίνεται σε συνεργασία με το πρότυπο Κέντρο Τεχνών και Εικαστικής Θεραπείας Νεφέλες. Με τη δράση αυτή προσκαλούνται τα παιδιά και οι ενήλικες να φτιάξουν μια πόλη -πραγματική ή φανταστική – από ανακυκλώσιμα υλικά  που μπορούν να τα βρουν στο σπίτι τους. 
  • Η δραστηριότητα  «Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις…. (ΟδυσσέαςΕλύτης)» διοργανώνεται σε συνεργασία με την Καλλιτεχνούπολη εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης.  Το Πολιτιστικό προσκαλεί όλους   «να φέρουμε την άνοιξη φτιάχνοντας λουλούδια με ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, τη δημιουργική μας σκέψη και την καλή μας διάθεση».

Η πέμπτη δράση με τίτλο «Μαγειρεύω κυπριακά» γίνεται σε συνεργασία με το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής. Τα παιδιά μαζί με την οικογένειά τους καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις συνταγές παραδοσιακών κυπριακών φαγητών και να φτιάξουν πεντανόστιμα φαγητά. 

Το Πολιτιστικό καλεί όλους όσοι  δημιουργήσουν έργα μέσα από αυτές τις δράσεις να στείλουν μια φωτογραφία των έργων τους με μήνυμα στη επίσημη σελίδα του στο Facebook. 

Με την επιστροφή πίσω στην καθημερινότητά μας, θα παρουσιαστούν σε διάφορες μορφές και δράσεις στο Πολιτιστικό Ίδρυμα.

Όλες οι πληροφορίες για τις δράσεις είναι αναρτημένες  στη σελίδα του ΠΙΤΚ στο Facebook, www.facebook.com/boccf ή όσοι επιθυμούν μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 22 128171.

               

 

You May Also Like

Ψηφιδωτή παράσταση στην Αμφίπολη

Ψηφιδωτό δάπεδο αποκαλύφθηκε κατά την αφάιρεση μέρους των χωμάτων στον δεύτερο χώρο πίσω από ...

Επανήλθε ο Αρκάς

Επαναλειτούργησε η σελίδα του Αρκά στο facebook, με ένα σκίτσο και ένα μήνυμα: «Επαναφέρουμε ...

Παρουσιάζεται η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία

Μια πολύτιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη για αρχαία κείμενα που αφορούν την Κύπρο παρουσιάζεται σήμερα στις ...

Βουλή: «Να δοθεί άμεσα το τιμητικό χορήγημα»

Το θέμα του μηνιαίου τιμητικού χορηγήματος για ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων συζητήθηκε, ...

Μη-συνέδριο για την τέχνη, την τεχνολογία, τις πόλεις

«Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, οι Τέχνες και τα Κοινά» είναι ο τίτλος ενός μη-συνεδρίου ...

Το «μετά» του κορωνοϊού στην έκθεση regnosis

Μια διαδικτυακή έκθεση στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο ...

X